Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΣτη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δανειακή σύμβαση του αεροδρομίου Καστελίου
Αεροδρόμια

Στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δανειακή σύμβαση του αεροδρομίου Καστελίου

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αν. τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Χάρης Μαμουλάκης ζητά, μεταξύ άλλών, από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα να πληροφοργηθει ποιες είναι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως προς την ανάπλαση της περιοχής του υπάρχοντος αεροδρομίου.

Συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου, η νέα Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αν. τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Χάρη Μαμουλάκη προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με την οποία ζητούνται εξηγήσεις για τη δανειακή σύμβαση χρηματοδότησης της συμβολής του ελληνικού δημοσίου από τη Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – ΕΤΕπ, για την κατασκευή του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου και την ανάπλαση της έκτασης του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης”.

Πρόκειται για μια ακόμα κοινοβουλευτική παρέμβαση για το συγκεκριμένο θέμα από τον κ. Μαμουλάκη, με την οποία ζητά να πληροφορηθεί η Βουλή και η τοπική κοινωνία:

  • Ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης”.
  • Ποιες είναι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως προς την ανάπλαση της περιοχής του υπάρχοντος αεροδρομίου.
  • Ποιο είναι το περιεχόμενο της εν λόγω δανειακής σύμβασης χρηματοδότησης, αλλά και των συνοδευτικών παραρτημάτων της.

“Όπως είναι γνωστό, για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου Καστελίου – και ως προς το μέρος της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου η οποία ανέρχεται στο ποσό των 180 εκατ. ευρώ – η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει υπογράψει από τον Ιανουάριο του 2020 δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ. Ο κ. Μαμουλάκης έχει ζητήσει κατ’επανάληψη να κατατεθεί αυτή η σύμβαση στη Βουλή, αλλά η Κυβέρνηση, περιφρονώντας τη κοινοβουλευτική διαδικασία, την κρατά μυστική. Η μόνη πληροφόρηση που υπάρχει προέρχεται από δημοσιεύματα, στα οποία γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα ορόσημα που θα πρέπει να εκπληρωθούν αναφορικά με την ανάπλαση του υφιστάμενου αεροδρομίου Ηρακλείου ‘Νίκος Καζαντζάκης’ και τα οποία η ΕΤΕπ τα συναρτά με την εκταμίευση των δόσεων του δανείου. Σύμφωνα δε, με τις από 23/1/2020 δηλώσεις του Andrew McDowell, αντιπροέδρου της ΕΤΕπ, ‘η ΕΤΕπ χαιρετίζει τη δέσμευση που έχει αναληφθεί για ανάπλαση της περιοχής του υπάρχοντος αεροδρομίου του Ηρακλείου, από την οποία θα προκύψουν οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Αυτή η ανάπλαση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των όρων του δανείου μας'”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Όπως γίνεται αντιληπτό, προκύπτουν πολλά ερωτηματικά, πολλά γκρίζα σημεία σε αυτή τη δανειακή σύμβαση, γι’ αυτό και ο Χάρης Μαμουλάκης έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει τις πιέσεις, έτσι ώστε: ‘Όλα να βγουν στο φως και να πληροφορηθεί επιτέλους η τοπική κοινωνία τι σχεδιάζεται εν κρυπτώ, από την Κυβέρνηση της ΝΔ'”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024
08/04/2024