Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΣυνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με τη διοίκηση του ΗΑΤΤΑ
Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων

Συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με τη διοίκηση του ΗΑΤΤΑ

Το Υπουργείο Μεταφορών στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των οδικών μεταφορών και σε ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο στις αεροπορικές μεταφορές, για να γίνει η χώρα πιο ελκυστική για τους τουρίστες. Ήδη, γίνονται προσπάθειες στο επίπεδο των αερομεταφορών και των περιφερειακών αεροδρομίων, και στο πλαίσιο των οδικών επιβατικών μεταφορών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή με τη διοίκηση του Συνδέσμου των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε: “Αυτές τις δύσκολες ώρες πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε πραγματικά, για να κρατήσουμε την οικονομία όρθια. Ο τουρισμός είναι ένα βασικό όπλο της Ελλάδας και πρέπει να τον προσέξουμε ως κόρη οφθαλμού. Εμείς, από την πλευρά του Υπουργείου Μεταφορών, πρέπει να δούμε τον εκσυγχρονισμό των οδικών μεταφορών και ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο στις αεροπορικές μεταφορές, για να γίνει η χώρα πιο ελκυστική για τους τουρίστες. Όποιες αγκυλώσεις και εμπόδια υπάρχουν, που εμποδίζουν την προσέλκυση τουριστών, πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η προσπάθεια μας θα είναι σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να έχουμε το ταχύτερο δυνατό χειροπιαστά αποτελέσματα.  Ήδη, γίνονται δυο χωριστές προσπάθειες. Μια προσπάθεια στο επίπεδο των αερομεταφορών και των περιφερειακών αεροδρομίων, για να κάνουμε την χώρα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Να δούμε ξανά την πολιτική τελών για παράδειγμα, να προχωρήσουμε την  αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε ξανά το πλαίσιο των οδικών επιβατικών μεταφορών για να υπάρχει ανταγωνισμός και καλύτερες υπηρεσίες και με αυτό τον τρόπο να ωθήσουμε  μπροστά την οικονομία, ενισχύοντας την εικόνα της χώρας τουριστικά, αλλά δίνοντας και καλύτερες υπηρεσίες και στους Έλληνες πολίτες”.

Σε ερώτηση για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και το σχετικό χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός απάντησε: “Για τα περιφερειακά αεροδρόμια αρμόδιο είναι το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά το υπουργείο πρέπει να  ετοιμάσει το ρυθμιστικό πλαίσιο, να εξαλείψει όλα τα ρυθμιστικά εμπόδια προκειμένου να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια. Έχουμε ορίσει ειδικό συντονιστή που ασχολείται με αυτό το θέμα, για να προσαρμοστούμε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Έχουμε πει ότι μέσα σε τέσσερις μήνες θα παρουσιάσουμε το σχετικό νομοσχέδιο, για να τρέξει στη συνέχεια χωρίς εμπόδια η προσπάθεια του ταμείου”.

Και ο πρόεδρος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), κ. Γιώργος Τελώνης δήλωσε: “Ήταν μια συνάντηση στην οποία έγινε πλήρης ενημέρωση του υπουργού για τα θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας και γενικότερα ο τουρισμός. Είχαμε πλήρη ταύτιση απόψεων και πιστεύω ότι θα έχουμε κοινή αντιμετώπιση των θεμάτων από εδώ και πέρα. Θεωρώ ότι ο υπουργός εκφράστηκε θετικά, τόσο για τον τουρισμό όσο και για τα θέματα που μας απασχολούν. Είμαι πολύ πιο αισιόδοξος, από την ώρα που μπήκα μέσα και μετά. Αν πραγματικά προχωρήσουν τα θέματα όπως ακριβώς τα θέσαμε. Θεωρώ ότι το 2013, θα είναι μια καλύτερη χρονιά και ο τουρισμός, ο μοναδικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας μας, θα βοηθήσει την οικονομία μας”.

Έμφαση δόθηκε στον ορθολογικό τρόπο αντιμετώπισης των ευαίσθητων θεμάτων που μας απασχολούν: στις οδικές μεταφορές, στις αερομεταφορές, στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τουριστικών γραφείων, στην στήριξη της επιχειρηματικότητας και στην ολοκληρωμένη αναπτυξιακή παρέμβαση για το κέντρο της Αθήνας.

Σχολιάζοντας τη μείωση εισαγωγής συναλλάγματος από τον τουρισμό που αναφέρει η έκθεση της Τράπεζα Ελλάδος, ο κ. Τελώνης δήλωσε: “Είναι γεγονός ότι ενώ έχουμε πλησιάσει τον περυσινό αριθμό αφίξεων, δυστυχώς στα έσοδα υστερούμε όμως, κάτι που είχαμε, άλλωστε, προβλέψει. Και αυτό λόγω της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας της Ευρώπης και της δυσφήμισης της Ελλάδας, που είχε σαν αποτέλεσμα μείωση των διανυκτερεύσεων στη χώρα μας. Επιπλέον, οι Έλληνες επιχειρηματίες έριξαν τις τιμές για να προσελκύσουν τουρίστες. Πιστεύουμε ότι το νούμερο (απώλεια) θα είναι πάνω από 10%. Αυτό είναι σημαντικό μειονέκτημα για τη χώρα και την οικονομία. Αυτό που περιμένουμε είναι κάτι, από τον τουρισμό. Στην επόμενη χρονιά, που νομίζουμε ότι θα είναι μια καλύτερη χρονιά, δεν θα έχουμε τις φετινές αντιξοότητες, με αποτέλεσμα να έχουμε ανάπτυξη της οικονομίας. Θα πρέπει όλοι οι παράγοντες να συμβάλλουμε, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας μας”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024