Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΒαρύ πρόστιμο 200 εκατ. δολ. στην Boeing για εξαπάτηση σχετικά με την ασφάλεια των 737 MAX
Αερομεταφορές

Βαρύ πρόστιμο 200 εκατ. δολ. στην Boeing για εξαπάτηση σχετικά με την ασφάλεια των 737 MAX

Η Boeing θα πληρώσει 200 εκατ. δολ. για να διευθετήσει κατηγορίες ότι παραπλάνησε τους επενδυτές και ο πρώην επικεφαλής της Boeing Dennis Muilenburg συμφώνησε να πληρώσει 1 εκατ. δολ.

Η Boeing και ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της ολοκλήρωσαν έρευνα από την κορυφαία χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ σχετικά με φερόμενες παραπλανητικές δηλώσεις που έκαναν τόσο η κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών και ο τότε επικεφαλής της σχετικά με τα τζετ 737 Max, που ενεπλάκησαν σε δύο θανατηφόρα δυστυχήματα στην Ινδονησία και την Αιθιοπία.

Η Boeing θα πληρώσει 200 εκατ. δολ. για να διευθετήσει κατηγορίες ότι παραπλάνησε τους επενδυτές και ο πρώην επικεφαλής της Boeing Dennis Muilenburg συμφώνησε να πληρώσει 1 εκατ. δολ.

“Σε περιόδους κρίσης και τραγωδίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι δημόσιες εταιρείες και τα στελέχη να παρέχουν πλήρεις, δίκαιες και ειλικρινείς αποκαλύψεις στις αγορές. Η Boeing Company και ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της, Dennis Muilenburg, απέτυχαν σε αυτήν την πιο βασική υποχρέωση“, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), Gary Gensler.

Τα δύο μοιραία τζετ 737 Max αφαίρεσαν τη ζωή 346 ανθρώπων, οδήγησαν στην προσάραξη του στόλου της Max και σε έρευνες σε όλο τον κόσμο.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερευνά δηλώσεις της εταιρείας και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της. Οι επενδυτές της Boeing έχασαν δισεκατομμύρια μετά τις συντριβές.

Πρόβλημα σε αισθητήρες που αξιοποιούσε το λογισμικό πτήσης, πιο συγκεκριμένα το νέο σύστημα MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System), για το οποίο οι χειριστές δεν είχαν εκπαιδευτεί, οδήγησε 737 MAX της Lion Air τον Οκτώβριο του 2018 και κατόπιν παρόμοιο αεροσκάφος της Ethiopian Airlines τον Μάρτιο του 2019 να κάνουν σχεδόν κάθετη εφόρμηση προς το έδαφος, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των πιλότων να τα σώσουν. Οι δύο συντριβές στοίχισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους και οδήγησαν στην καθήλωση στο έδαφος όλου του στόλου των 737 MAX για 20 μήνες.

“Μετά την πρώτη συντριβή, η Boeing και ο Muilenburg γνώριζαν πως το MCAS ήγειρε πρόβλημα ασφαλείας, όμως μολαταύτα διαβεβαίωσαν το κοινό πως το 737 MAX ήταν ‘ασφαλές όσο οποιοδήποτε αεροσκάφος που πέταξε ποτέ στον ουρανό’”, τόνισε η Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ σε σχετικό δελτίο Τύπου. “Αργότερα, μετά το δεύτερο δυστύχημα, η Boeing και ο Muilenburg διαβεβαίωσαν το κοινό ότι δεν είχαν υπάρξει ολισθήματα ή κενά στη διαδικασία πιστοποίησης του MCAS, παρότι ήταν ενήμεροι για πληροφορίες περί του αντιθέτου”, πρόσθεσε η SEC.

Αν και συμφώνησαν να καταβάλουν πρόστιμα, ούτε η εταιρεία, ούτε ο πρώην επικεφαλής της παραδέχονται ή αρνούνται την ορθότητα των ευρημάτων της SEC.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024