Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΥπεγράφη η περιβαλλοντική αδειοδότηση του υδατοδρομίου Σκοπέλου
Αερομεταφορές

Υπεγράφη η περιβαλλοντική αδειοδότηση του υδατοδρομίου Σκοπέλου

Οι χερσαίες εγκαταστάσεις βρίσκονται στο νότιο τμήμα της κεντρικής αποβάθρας του λιμένα Σκοπέλου και περιλαμβάνουν προκατασκευασμένη εγκατάσταση επιβατών.

Υπεγράφη η έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τη δημιουργία υδατοδρομίου στον λιμένα Σκοπέλου, φέρνοντας πιο κοντά τη προσπάθεια της εταιρείας Hellenic Seaplanes για τη δημιουργία του βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων σε Σποράδες, Βόλο και Σκύρο.

Η Απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων των Έργων Λιμένα Σκοπέλου που περιλαμβάνει την δημιουργία υδατοδρομίου με χερσαίες και πλωτές εγκαταστάσεις καθώς και υδάτινη επιφάνεια για την ασφαλή προσθαλάσσωση, αποθαλάσσωση και υδατοδρόμηση των υδροπλάνων (περιοχή ελιγμών). Οι χερσαίες εγκαταστάσεις βρίσκονται στο νότιο τμήμα της κεντρικής αποβάθρας του λιμένα Σκοπέλου και περιλαμβάνουν προκατασκευασμένη εγκατάσταση επιβατών. Φορέας του έργου είναι η Υδατοδρόμια Σποράδων ΙΚΕ, θυγατρική εταιρεία της Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε/ Hellenic Seaplanes SA.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιβεβαιώνει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη νέα δραστηριότητα, ανοίγοντας το δρόμο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, που όπως φαίνεται προχωρά με αποφασιστικότητα στην ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων καθώς και στην επιτάχυνση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης του δικτύου των υδατοδρομίων στην Ελλάδα.

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του εν λόγω υδατοδρομίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Hellenic Seaplanes κ. Νικόλας Χαραλάμπους ανακοίνωσε ότι η δημιουργία του πρώτου δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα είναι πλέον ένα στοίχημα με τον χρόνο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τα πολλαπλά οφέλη που η υλοποίησή τους θα έχει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην ανάπτυξη υποδομών και δικτύων, καθώς και στις θετικές επιδράσεις στον τουρισμό σε αυτήν την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαραλάμπους δήλωσε: “Τα έργα κατασκευής  των υδατοδρομίων θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα και η λειτουργία ενός σημαντικού αριθμού υδατοδρομίων θα είναι εφικτή το συντομότερο δυνατό, με στόχο την επικείμενη θερινή τουριστική περίοδο. Σημαντικός παράγοντας υλοποίησης του δικτύου υδατοδρομίων είναι το οικονομικό περιβάλλον της χώρας και το γενικότερο επενδυτικό κλίμα που θα δώσει το έναυσμα για ένα νέο αναπτυξιακό τοπίο στη Ελλάδα. Η λειτουργία των υδροπλάνων και η δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων μπορούν να δημιουργήσουν ένα σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, τόσο με άμεσο όσο και με έμμεσο τρόπο, να συνεισφέρουν σημαντικά στη διασύνδεση και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και στη βελτίωση της οικονομίας της χώρας, αλλά και να συμβάλλουν στην άρση της απομόνωσης νησιών μικρών, ορεινών ή ακριτικών, όπου δεν είναι δυνατή η κατασκευή αεροδρομίων και η μεταξύ τους ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι δυσχερής, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο. Η δημιουργία των υδατοδρομίων σε ορισμένα νησιά της χώρας που δεν διαθέτουν κλασικού τύπου αεροπορικές υποδομές ή τακτικές συγκοινωνίες, θα συνεισφέρει σε ένα σημαντικό πλήθος κοινωνικών εξυπηρετήσεων επείγοντος χαρακτήρα, όπως είναι η μεταφορά ασθενών και βασικών αγαθών”.

Ο υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Πάνος Σκουρλέτης σε σχετική του δήλωση ανέφερε: “Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέγραψε τα υδατοδρόμια των οποίων εκκρεμεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και έχει δρομολογήσει όλες τις κατάλληλες ενέργειες για την επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των υδατοδρομίων. Ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε συστηματική επικοινωνία με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τον αρμόδιο Υπουργό που υπάγονται, ώστε να υπερκεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να επιλυθούν τυχόν προβλήματα συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στη στήριξη της συγκεκριμένης επενδυτικής πρωτοβουλίας κστη δημιουργία του πρώτου βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων και διαμορφώνοντας ένα νέο αναπτυξιακό τοπίο στη χώρα”.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχεδιασμό του δικτύου υδατοδρομίων της Hellenic Seaplanes SA, τα υδατοδρόμια Σποράδων και Σκύρου, λόγο της κεντρικής τους θέσης θα έχουν διασύνδεση με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τη Βόρεια Ελλάδα, τις Κυκλάδες, το Βόλο και με το Μητροπολιτικό υδατοδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Η Hellenic Seaplanes”, επισήμανε o γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Ευάγγελος Ζαγοράκης, “έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων και σε άλλα νησιά και σύντομα θα έχει αναπτύξει ένα βιώσιμο δίκτυο με προορισμούς και τουριστικές διαδρομές”. Καταλήγοντας, ο κ. Ζαγοράκης είπε: “Ο σχεδιασμός της εταιρείας μας περιλαμβάνει περισσότερα από 100 υδατοδρόμια και αναμένεται σύντομα να έχουμε έτοιμο ένα μέρος του δικτύου, πρόκειται για ένα εγχείρημα καταφανώς εθνικής σημασίας, μια νέα μεταφορική υποδομή, που θα δώσει νέα πνοή στη διασύνδεση όλης της Ελλάδας. Η διαμόρφωση και υλοποίηση αυτής της νέας εθνικής μεταφορικής υποδομής έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά από την εταιρεία μας για αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων σε παράλια, νησιά και λίμνες όπου σύντομα θα έχουν διασύνδεση με υδροπλάνο μεταξύ τους. Μέχρι σήμερα πέραν των 50 υδατοδρομίων σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται στη φάση αδειοδότησης και προετοιμασίας της περιβαλλοντικής τους μελέτης. Εάν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με τα τεθέντα χρονοδιαγράμματα, από το 2016 οι Έλληνες θα μπορούν να πετούν με υδροπλάνα”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024