Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΑφιέρωμαΝέα εποχή για τον συνεδριακό τουρισμό της Ελλάδας…

Νέα εποχή για τον συνεδριακό τουρισμό της Ελλάδας…

Νέα εποχή για τον συνεδριακό τουρισμό της Ελλάδας…

Αν και τα νέα για τον συνεδριακό τουρισμό της Ελλάδας είναι ευχάριστα, έπειτα από την εξειδικευμένη διαφημιστική καμπάνια του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και τη δημιουργία του πολυαναμενόμενου Athens Convention Bureau, η μέχρι τώρα πορεία του δεν είναι και τόσο ευχάριστη, αφού ακόμη μια χρονιά έκλεισε με την Ελλάδα εκτός των δημοφιλέστερων συνεδριακών προορισμών του κόσμου.

Σύμφωνα με την έρευνα Meeting and Event Barometer 2007 του European Institute for the Meetings Industry, η οποία δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες πριν την έναρξη της ΙΜΕΧ και εκπονήθηκε για λογαριασμό του German Convention Bureau, του Γερμανικού Οργανισμού Τουρισμού και της European Assocation of Event Centes, η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στους 10 σημαντικότερους προορισμούς για τη διοργάνωση συνεδρίων. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας οι προορισμοί αυτοί περιλαμβάνουν κατά σειρά (κατά τη γνώμη των 700 ειδικών που ερωτήθηκαν παγκοσμίως) τις εξής χώρες:


  1. Γερμανία

  2. Γαλλία

  3. Αυστρία

  4. Ισπανία

  5. Ελβετία

  6. Ηνωμένο Βασίλειο

  7. Ιταλία

  8. Βέλγιο

  9. Ολλανδία

  10. Πορτογαλία


Mε βάση τις απαντήσεις των 37.000 Ευρωπαίων διοργανωτών συνεδρίων που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, η κατάταξη των προτιμότερων προορισμών για διοργάνωση συνεδρίων εκτός Γερμανίας διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Αυστρία

  2. Ισπανία

  3. Ιταλία

  4. Ελβετία

  5. Γαλλία

  6. Ηνωμένο Βασίλειο

  7. Πορτογαλία

  8. Βέλγιο

  9. Ολλανδία

  10. Ουγγαρία


Παρόλο που δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία παγκοσμίως ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε με απόλυτη ευστοχία την ανάπτυξη και γενικότερη πορεία του συνεδριακού και επαγγελματικού τουρισμού, τα στοιχεία και τα μεγέθη που μας δίνουν κατά καιρούς ο WTO (World Travel Organization), o ICCA (International Congress and Convention Association), o MIA (Meetings International Association), o MPI (Meetings Professionals International) και άλλοι διεθνής οργανισμοί και φορείς του συνεδριακού τουρισμού, φανερώνουν με σχετική επάρκεια και αντιπροσωπευτικότητα την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού με μέσο ετήσιο ρυθμό που κυμαίνεται μεταξύ του 5% και 7%.

Τα τελευταία έξι χρόνια, η συνεδριακή υποδομή της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει πάντως ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις επενδύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλά επίπεδα του διεθνούς ανταγωνισμού στον κλάδο του Συνεδριακού & Επαγγελματικού Τουρισμού. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα ώστε να καταλάβει μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα» που λέγεται Επαγγελματικός Τουρισμός. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή καταλαμβάνει μόλις το 0.8% από την πίτα αυτή, με στόχο να αγγίξει το 2-2.5% της παγκόσμιας αγοράς. Από στοιχεία του ICCA πάντως, προκύπτει ότι ο συνεδριακός τουρισμός στην Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμό 5% ετησίως.

Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα για την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές του Ελληνικού συνεδριακού τουρισμού που διεξήχθη το 2005 από την εταιρία Hospitality & Tourism για λογαριασμό του HAPCO, το 93% των ερωτηθέντων PCO είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από την Ελληνική ιστορία και κουλτούρα (history & culture), το 91% με την ασφάλεια (safety) που εμπνέει η Ελλάδα, το 89% με τις κλιματολογικές συνθήκες (climate) και το 88% με την γενικότερη φήμη και εικόνα (image & reputation) της χώρας μας. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι σε όσα διεθνή συνέδρια έχουν γίνει στην Ελλάδα έχει αποδεδειγμένα παρατηρηθεί αύξηση των συμμετεχόντων της τάξης του 25-40% σε σχέση με τις αντίστοιχες διοργανώσεις που έγιναν σε άλλες χώρες.

Αναμφισβήτητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 άφησαν μια σημαντική κληρονομιά. Δόθηκαν κίνητρα για την αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων όχι μόνο της Αθήνας και των Ολυμπιακών Πόλεων, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, βελτιώθηκαν οι συνεδριακές υποδομές της χώρας, υπάρχει πλέον ένα πιο οργανωμένο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς και έγιναν επενδύσεις που οδήγησαν στην γενικότερη αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας.

Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι η επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του συνεδριακού τουρισμού. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώθηκε και στην παγκόσμια έρευνα του HAPCO. Για τους PCOs που συνεργάζονται με την Ελλάδα και πριν το 2004, το 40% ανέφερε ότι αυξήθηκε σημαντικά το ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Η πρόθεση συνεργασίας για τους PCOs που δεν είχανε καμία συνεργασία μέχρι το 2004, είναι επίσης εντυπωσιακή:

  • 5% δήλωσε ότι έχει πραγματοποιήσει τη διοργάνωση συνεδρίου για πρώτη φορά
  • 18% ανέφερε ότι συγκαταλέγει την Ελλάδα στις προτάσεις του
  • 27% δήλωσε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από πελάτες του


Γεγονός είναι πάντως ότι η αναβάθμιση του συνεδριακού προϊόντος και η άνοδος των αφίξεων από επαγγελματίες που επιλέγουν την Ελλάδα ως συνεδριακό προορισμό ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στις προ-ολυμπιακές προσδοκίες του HAPCO και των Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων γενικότερα.

Αισιόδοξα τα μηνύματα της παγκόσμιας αγοράς

Τα μηνύματα της παγκόσμιας αγοράς είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού όπως όλα δείχνουν η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες ταξιδίων και αναψυχής συνεχώς αυξάνεται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει ότι μέσα στις επόμενες δεκαετίες ο τουρισμός θα αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη και πιο προσοδοφόρα βιομηχανία παγκοσμίως. Η ανάπτυξη αυτή αφορά σίγουρα και την πιο αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού, που δεν είναι άλλη από τον συνεδριακό και επαγγελματικό τουρισμό.

Ακολουθώντας τις εκτιμήσεις του συνόλου των Ελλήνων επαγγελματιών του χώρου, το 2008 προβλέπεται ακόμη καλύτερο σε σχέση με το 2007, με όλο και περισσότερους ξένους επαγγελματίες οργανωτές συνεδρίων να επιλέγουν την Ελλάδα ως ιδανικό προορισμό για τη διεξαγωγή επαγγελματικών συναντήσεων και συνεδρίων.

`Aλλωστε, σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα της ICCA, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των μελών του μια εβδομάδα πριν την έκθεση IMEX, παρόλο που τελευταία παρατηρείται μια γενικότερη ύφεση στη διεθνή οικονομία, ο κλάδος του συνεδριακού και επαγγελματικού τουρισμού παραμένει σχεδόν ανεπηρέαστος.

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι λιγότεροι από 6% των ερωτώμενων υπέστησαν σημαντικές επιπτώσεις από τις αλλαγές του οικονομικού περιβάλλοντος, ενώ το 60% δεν ανέφερε καμία επίπτωση. Τα μέλη της ICCA είναι ωστόσο περισσότερο δύσπιστα, σχετικά με τις προβλέψεις για το υπόλοιπο του χρόνου, με μόλις το 44% να πιστεύει πως δεν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες. Παρόλα αυτά όμως, ένα σημαντικό ποσοστό των συμμετεχόντων, της τάξης του 42%, εκτιμά πως η επιχείρηση τους θα εμφανίσει καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα το 2008, συγκριτικά με το 2007. Λιγότεροι από το ένα τρίτο θεωρούν πως η τρέχουσα χρονιά θα είναι χειρότερη, από οικονομικής πλευράς, από το 2007.

Μόνο το 12% των συμμετεχόντων στην έρευνα σκοπεύουν να μειώσουν τον προϋπολογισμό τους για το μάρκετινγκ στο υπόλοιπο του 2008, ενώ περισσότεροι από τα τρία τέταρτα προβλέπουν πως δεν προχωρήσουν σίγουρα σε μειώσεις. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα περιοδικά και τους οργανωτές εκθέσεων, αφού δεν θα αναγκαστούν να αλλάξουν τα σχέδια τους, ενώ από την άλλη σηματοδοτεί και μια νέα εποχή, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση δεν οδηγεί αυτή τη φορά σε περικοπές προϋπολογισμών, όπως γινόταν κατά το παρελθόν.

Στην ερώτηση “ποιές επιδράσεις θα έχει η τρέχουσα οικονομική κρίση γενικά στη βιομηχανία συνεδρίων”, μόνο το 6% απάντησε ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως επίδραση. Περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν ότι θα υπάρξει μεγάλη αρνητική επίδραση, η οποία όμως θα περιοριστεί σε συγκεκριμένες αγορές, περισσότεροι από το ένα τρίτο υποστήριξαν ότι θα υπάρξει μεγάλη, αλλά βραχυπρόθεσμη παγκόσμια επίδραση, ενώ το 7% απάντησε ότι θα υπάρξει μεγάλη παγκόσμια επίδραση, που δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 18 μήνες.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο CEO της ICCA, κ. Martin Sirk, ανέφερε: «Υπάρχει ακόμη ένα κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι οικονομικές αναταράξεις δεν έχουν οδηγήσει σε περικοπές προϋπολογισμών, αποδεικνύοντας πως ο τομέας των συνεδρίων παραμένει σημαντικός για την επιτυχία και την καλή πορεία των επιχειρήσεων. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, τότε η βιομηχανία θα καταφέρει να ξεπεράσει οποιαδήποτε οικονομική κρίση στο μέλλον”.

Πιστοποίηση των PCOs

Η πιστοποίηση από την άλλη των PCOs στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οδηγία 123 του 2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των Ενώσεων Οργανωτών Συνεδρίων, ελληνικών και ευρωπαϊκών, βελτιώνει περαιτέρω τα πράγματα, διασφαλίζοντας αφενός την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και αφετέρου την επαγγελματική διοργάνωση των συνεδρίων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο HAPCO, οι κατευθύνσεις της συνεδριακής τουριστικής πολιτικής στην Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνουν βελτίωση του επιχειρηματικού και θεσμικού περιβάλλοντος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατοχύρωση του επαγγέλματος του Επαγγελματία Οργανωτή Συνεδρίων (Professional Congress Organizer), προκειμένου οι παρεχόμενες υπηρεσίες να προσφέρονται μόνο από αυτούς που διαθέτουν τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που κινούνται μέσα σε ένα πλαίσιο συνέπειας, επαγγελματισμού και αποδεδειγμένης εμπειρίας στη διοργάνωση τέτοιου είδους εκδηλώσεων.

Δεδομένου όμως ότι περίπου 250 καταγεγραμμένα επαγγέλματα-logistics εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στο Συνεδριακό και Επαγγελματικό Τουρισμό, είναι δύσκολο να καταγραφεί επακριβώς το εύρος των πραγματικών επαγγελματιών διοργανωτών συνεδρίων, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Τα 27 μέλη-PCO του HAPCO πάντως διακρίνονται για τη δυναμική παρουσία τους στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού και ειδικότερα στη διοργάνωση και υποστήριξη συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων.

Ο HAPCO είναι ο μοναδικός επίσημος φορέας διαπίστευσης υψηλής ποιότητας προσφερόμενων υπηρεσιών και αποτελεί εγγύηση για τους οργανωτές συνεδρίων όσον αφορά στο επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται από τα μέλη του. Βασικός στόχος του Συνδέσμου είναι η αποσαφήνιση, η κωδικοποίηση και ο διαχωρισμός των συνεδριακών υπηρεσιών που προσφέρονται αφενός από τους PCO και αφετέρου από τους υπόλοιπους προμηθευτές προϊόντων και υπηρεσιών οι οποίες σχετίζονται αποκλειστικά με την υποστήριξη των συνεδρίων. Στο πλαίσιο ουσιαστικότερης και γρηγορότερης ανταπόκρισης του Συνδέσμου σε σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν κατά τη λειτουργία του, έχουν συγκροτηθεί επιτροπές, μία εκ των οποίων παρακολουθεί το συγκεκριμένο θέμα το οποίο απασχολεί τον κλάδο. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο HAPCO αποτελεί άτυπα έναν εθνικό φορέα πιστοποίησης των Επαγγελαμτιών Οργανωτών Συνεδρίων ο οποίος λειτουργώντας ως ιδρυτικό μέλος της EFAPCO (European Federation of the Associations of Professional Congress Organizers) βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου επιτέλους να προσδιοριστεί και να πιστοποιηθεί και επίσημα το επάγγελμα του PCO.

Νέο Γραφείο Συνεδρίων Αθηνών

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον τους για την Αθήνα, ως προορισμό διοργάνωσης συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων και ταξιδιών κινήτρων (incentives) εξέφρασαν πρόσφατα παράγοντες και στελέχη της διεθνούς συνεδριακής αγοράς κατά την πρώτη επίσημη παρουσίαση του νέου Γραφείου Συνεδρίων Αθηνών (Athens Convention Bureau- ACB) στην έκθεση IMEX.

Η συμμετοχή του Athens Convention Bureau (ACB), το οποίο συστάθηκε προσφάτως από την Εταιρία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών (ΕΤΟΑΑ) υποστηρίχθηκε από ειδικές αναφορές και καταχωρήσεις σε κορυφαία εξειδικευμένα έντυπα της διεθνούς συνεδριακής αγοράς, καθώς και με την πιλοτική ενεργοποίηση του site του (www.athensconventionbureau.gr), με αποτέλεσμα να προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον ξένων, αλλά και ελλήνων εμπορικών επισκεπτών και επαγγελματιών.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του ACB στην IMEX 2008, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 30 προγραμματισμένες και έκτακτες συναντήσεις με εμπορικούς επισκέπτες (hosted buyers) από τις Η.Π.Α., τον Καναδά, τη Γαλλία, την Μ. Βρετανία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ινδία κ.α.

Στην πλειονότητά τους, οι ξένοι επισκέπτες, αφού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δημιουργία ενός επίσημου φορέα ενημέρωσης και εξυπηρέτησής τους από την πόλη των Αθηνών, ζήτησαν γενικότερες πληροφορίες για υποδομές και υπηρεσίες, είτε επειδή έχουν, ήδη, αναλάβει τη διοργάνωση συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων στην Αθήνα το επόμενο διάστημα, είτε επειδή σχεδιάζουν να περιλάβουν την Αθήνα μεταξύ των προορισμών που θα εξετάσουν για μελλοντικές διοργανώσεις.
Πρωταρχικός σκοπός του ACB είναι να συμβάλλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην κάλυψη αυτής της ζήτησης και στην ανάδειξη της Αθήνας, μεταξύ των προτιμητέων συνεδριακών προορισμών διεθνώς και προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζει τις δυνατότητες συνεργασίας με κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά.

Για το αμέσως επόμενο διάστημα, οι βασικοί στόχοι του ACB, είναι μεταξύ άλλων οι εξής:


  • Η ολοκλήρωση του προγράμματος προσέλκυσης μελών-συνεργατών από τη συνεδριακή αγορά αλλά και τον ευρύτερο τομέα τουρισμού και υπηρεσιών της Αθήνας.

  • Η διαρκής αναβάθμιση του site.
  • Η έκδοση βασικού εγχειριδίου προώθησης και πωλήσεων (Meetings Planner’s Guide) καθώς και ξενόγλωσσου μηναίου newsletter.
  • Η σύναψη συμφωνιών στρατηγικής συνεργασίας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς του ευρύτερου τουριστικού τομέα.


Αυξημένος ο αριθμός συνεδρίων το 2007

Το 2007, σύμφωνα με στοιχεία της ICCA (International Congress & Convention Association) πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 6.500 συνέδρια, δηλαδή 800 περίπου περισσότερα, συγκριτικά με το 2006.

Οι Η.Π.Α. και η Γερμανία κατέκτησαν αντίστοιχα τις δύο πρώτες θέσεις στη λίστα χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό διεθνών συνεδρίων, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά. Η Ισπανία, που ήταν στην 6η θέση το 2006, ανέβηκε φέτος δύο θέσεις, καταλαμβάνοντας την 3η, ενώ μια θέση έπεσαν Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία, οι οποίες βρέθηκαν στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα.

Η Ιταλία παρέμεινε και το 2007 στην 6η θέση, ενώ η Ιαπωνία, που το 2006 βρισκόταν στην 12η θέση, πέρσι βρέθηκε στην 7η. Η Βραζιλία, που ήταν η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που εισήλθε στην λίστα των πρώτων 10 το 2006, διατήρησε την καλή πορεία της, καταλαμβάνοντας το 2007 την 8η θέση. Τέλος, η Αυστρία και ο Καναδάς, βάσει πάντα του αριθμού διεθνών συνεδρίων, που φιλοξένησαν, βρέθηκαν στην 9η και 10η θέση αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στη λίστα των 20 χωρών εισήλθαν το Βέλγιο και η Φινλανδία.

Όσον αφορά τώρα στις πόλεις με τα περισσότερα συνέδρια, η Βιέννη, συνεχίζοντας την παράδοση των δύο τελευταίων ετών (2005 και 2006) παρέμεινε στην κορυφή με 154 διεθνή συνέδρια. Το Βερολίνο ανέβηκε τέσσερεις θέσεις και βρέθηκε στην 2η, ενώ η Σιγκαπούρη παρέμεινε στην 3η. Το Παρίσι και η Βαρκελώνη κατέλαβαν την 4η και 5η θέση αντίστοιχα, ενώ η Βουδαπέστη παρέμεινε στην 6η θέση, μαζί όμως για το 2007 με την Λισαβώνα. Το Πεκίνο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη λίστα των πρώτων 10 πόλεων με τα περισσότερα συνέδρια, αφού από την 13η θέση που καταλάμβανε το 2006 ανέβηκε το 2007 στην 8η θέση, ακολουθούμενο από το `Αμστερνταμ, το οποίο ανέβηκε τρεις θέσεις, ευρισκόμενο στην 9η θέση. Η Μαδρίτη, που το 2006 βρισκόταν στην 19η θέση, συμπλήρωσε το 2007 τη λίστα, καταλαμβάνοντας την 10η θέση.

Table 1: ICCA country and city ranking measured by number of meetings organised in 2007

Rank

Country

# Meetings

1

U.S.A.

467

2

Germany

429

3

Spain

303

4

United Kingdom

281

5

France

255

6

Italy

250

7

Japan

215

8

Brazil

209

9

Austria

204

10

Canada

197

11

Netherlands

195

 

China-P.R.

195

13

Australia

194

14

Switzerland

175

15

Portugal

153

16

Sweden

137

17

Belgium

124

18

Finland

122

19

Singapore

120

 

Republic of Korea

120

 

Rank

City

# Meetings

1

Vienna

154

2

Berlin

123

3

Singapore

120

4

Paris

115

5

Barcelona

106

6

Budapest

90

 

Lisbon

90

8

Beijing

87

9

Amsterdam

82

10

Madrid

77

11

Copenhagen

76

12

Prague

72

 

Hong Kong

72

14

Seoul

70

 

Stockholm

70

 

Bangkok

70

17

London

69

18

Taipei

67

19

Kuala Lumpur

66

 

Istanbul

66

 

Brussels

66

Στόχος όλων η προστασία του περιβάλλοντος

Τον ρόλο που παίζει το περιβάλλον στην καθημερινή τους ζωή συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της προστασίας του, με την υιοθέτηση «πράσινων πρακτικών» και στις ταξιδιωτικές τους συμπεριφορές.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, περισσότεροι από 95% των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να προστατευθεί το περιβάλλον. Σε ποσοστό 80% περίπου πιστεύουν επίσης ότι επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους και θεωρούν ότι έχουν κάποιο ρόλο να παίξουν στην προστασία του. Η αλλαγή του κλίματος βρίσκεται στην κορυφή των περιβαλλοντικών ανησυχιών των Ευρωπαίων, ακολουθούμενη από την ρύπανση και τις καταστροφές που προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Οι κλιματικές αλλαγές θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, αφού εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως και σωστά, τόσο από τις Κυβερνήσεις, όσο και από τους πολίτες, τότε μπορούν να αλλάξουν πλήρως ακόμη και ολόκληρο το ‘τουριστικό σκηνικό’. Αρκεί κανείς να σκεφτεί τι θα συμβεί αν η θερμοκρασία ανέβει μερικούς βαθμούς ακόμη, αν καούν μερικές εκτάσεις πρασίνου και το φετινό καλοκαίρι, αλλά και τι θα απογίνει αν τα επόμενα χρόνια η ζωή μας συνεχίσει να κυλάει χωρίς έμπρακτες προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024