Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΑνοιχτή ΓραμμήΑπόψειςΗ κρίση στον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα και την υπόλοιπη χώρατου Αργύρη Δούκα*

ΑπόψειςΗ κρίση στον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα και την υπόλοιπη χώρατου Αργύρη Δούκα*

Απόψεις
Η κρίση στον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα και την υπόλοιπη χώρα
του Αργύρη Δούκα*

Η κρίση στον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας προήλθε βασικά από δυο λόγους:

Α. Από την Οικονομική κρίση μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική που παρέσυρε την Ευρώπη και γενικά όλο τον κόσμο με ιδιαίτερη επίπτωση στις αεροπορικές εταιρίες, και

Β. Από την μη έγκαιρη εκ μέρους του Κράτους αντίληψη για το τι θα ερχόταν και από την αδράνεια της Επιτροπής Κρίσεων που συστάθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, τη στιγμή που οι συνδικαλιστικοί φορείς του τουρισμού είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως την ηγεσία του ΕΟΤ για το τι κάνουν οι άλλες βασικά χώρες της Μεσογείου που ανταγωνίζονται την Ελλάδα, με πρώτη την Τουρκία.

Τι έκαναν…!! Από το τέλος της τουριστικής σαιζόν του 2001 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2002 παρακολουθούσαν τις κρατήσεις σε όλους τους μεγάλους tour operators και τα ταξιδιωτικά γραφεία που εμφάνιζαν μειώσεις από 20-40%. Αμέσως τους επισκέφθηκαν στα γραφεία τους και συζήτησαν πως θα αντιμετωπίσουν την κρίση. Με διαφήμιση κυρίως και ειδικές προσφορές -δηλαδή μείωση των τιμών των ξενοδοχείων κ.λ.π για την χαμηλή σαιζόν Απριλίου-Μαΐου και Οκτωβρίου.

Η Ελλάδα βασικά αντέδρασε με τους ξενοδόχους στη μείωση των τιμών αλλά η τιμή του EURO έναντι των άλλων ανταγωνιστικών χωρών δε επέτρεψε βασικά σε επιπλέον μειώσεις που ήθελαν οι tour operators.

Η προβολή της Ελλάδος καθυστέρησε και στην Αγγλία έγινε στη Γερμανική γλώσσα!! Γενικά δεν έγινε με συντονισμό και κατά αντιγραφή των ανταγωνιστριών χωρών.

Το μυστικό στον εισερχόμενο τουρισμό είναι τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία και οι tour operators που διακινούν, από τη Γερμανία ιδιαίτερα, το 100% του οργανωμένου τουρισμού σε πακέτα διακοπών. Αυτούς πρέπει η Διοίκηση του ΕΟΤ να δει από κοντά, στην έδρα τους, και σε μια στρογγυλή τράπεζα ΕΔΩ και ΤΩΡΑ. Να συζητήσουν τι θα γίνει το 2003 και τα επόμενα χρόνια. Αυτοί κατευθύνουν τους τουρίστες ανάλογα με τα συμφέροντα τους.

Παράλληλα, γραφεία Δημοσίων Σχέσεων στο εξωτερικό να κάνουν τις ανάλογες μελέτες marketing και να προτείνουν στον ΕΟΤ προτάσεις σε συνεργασία με τους διευθυντές του ΕΟΤ στο εξωτερικό.

Για την Βόρειο Ελλάδα χρειάζεται διαφορετική τουριστική πολιτική. Τα Βαλκάνια έχουν κλείσει τον οδικό τουρίστα παράλληλα με τα προβλήματα της χορήγησης βίζας στους λεγόμενους Ανατολικούς.

Χρειάζεται ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ από τους φορείς της Μακεδονίας και της Θράκης με αυτούς που βασικά ξέρουν τον Τουρισμό. Λίγοι και καλοί εκπρόσωποι που θα προτείνουν άμεσα μέτρα στην Πολιτεία και που θα συμμετάσχουν και αυτοί, κατά το δυνατόν, ανά περιοχή.

Η Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα ως τουριστική Πρωτεύουσα των Βαλκανίων, ως Συνεδριακή Πόλη με το αεροδρόμιο της και το λιμάνι της μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στην υλοποίηση του συντονισμού εν όψει της Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιούνιο του 2003, και να υπαχθεί στην προβολή για τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004.

Η κρίση στον Τουρισμό και η άμεση αντίδρασή μας σε αυτήν θα ανεβάσει το IMAGE της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και χώρας στο σύνολό της.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, Η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι ξενοδόχοι, τα τουριστικά γραφεία και οι υπόλοιποι φορείς ας καθίσουμε -ΧΘΕΣ- στο τραπέζι που μας ενώνει και στην αγάπη μας για τον Τουρισμό. Ενωμένοι θα πετύχουμε.

* Ο Αργύρης Κ. Δούκας είναι Σύμβουλος Τουριστικών Επιχειρήσεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024