Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΕπανεξετάζοντας τον Τουρισμό
Άρθρα

Επανεξετάζοντας τον Τουρισμό

Με σημείο εκκίνησης την πανδημία COVID-19, χαράζει μια πορεία στην πρόοδο που έχει σημειώσει ο UNWTO στη στήριξη του κλάδου στη χειρότερη κρίση στην ιστορία του, ενώ παράλληλα θέτει τα θεμέλια για βιώσιμη ανάκαμψη και διαρκή αλλαγή.

Επανεξέταση του τουρισμού σημαίνει επανεκτίμηση κάθε τμήματος του κλάδου: Τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε. Σημαίνει επίσης, να ξανασκεφτούμε πώς επικοινωνούμε αυτό που κάνουμε και γιατί το κάνουμε.

Την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο UNWTO ενημερώνει για το έργο του, με γνώμονα το συγκεκριμένο θέμα των εορτασμών εκείνης της χρονιάς. Ξεκινώντας την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2022, το «Rethinking Tourism – From Crisis to Transformation» είναι χτισμένο γύρω από το θέμα της ημέρας παρατήρησης. Με σημείο εκκίνησης την πανδημία COVID-19, χαράζει μια πορεία στην πρόοδο που έχει σημειώσει ο UNWTO στη στήριξη του κλάδου στη χειρότερη κρίση στην ιστορία του, ενώ παράλληλα θέτει τα θεμέλια για βιώσιμη ανάκαμψη και διαρκή αλλαγή.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού παρέχει μια επισκόπηση του έργου που επιτελέστηκε σε όλη την εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τον τουρισμό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου: από τη στενή συνεργασία με κράτη μέλη, διεθνείς οργανισμούς και άλλους οργανισμούς του ΟΗΕ σε πολιτικό επίπεδο, έως την παρουσία στον τομέα Παρέχοντας Τεχνική Βοήθεια και αξιοποιώντας τη δύναμη του Δικτύου Συνεργαζόμενων Μελών της. Ταυτόχρονα, απεικονίζει τον κεντρικό ρόλο των τμημάτων του UNWTO στην πρωτοπορία στην παροχή τουριστικών δεδομένων, πληροφοριών και κατευθυντήριων γραμμών, στην υποστήριξη και προώθηση της ηθικής και της ισότητας, στην προώθηση της καινοτομίας και των επενδύσεων και στην επιτάχυνση της τουριστικής δράσης για το κλίμα και της συμβολής του κλάδου για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

«Το θέμα ενσωματώνει ένα ουσιαστικό βήμα για την πλήρη υλοποίηση των τεράστιων και ασυναγώνιστων δυνατοτήτων του τουριστικού κλάδου να προσφέρει θετικές αλλαγές και ευκαιρίες για τους ανθρώπους παντού, ενώ ταυτόχρονα ανταποκρίνεται στις ευθύνες μας για τη βιωσιμότητα και τη δράση για το κλίμα. Αυτή η πρώτη έκδοση, επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία COVID-19 και στον αντίκτυπό της στον τουρισμό. Καθιστά σαφές το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίσαμε, συλλογικά και ατομικά.

 Στη συνέχεια, απεικονίζει επίσης πώς ο UNWTO άδραξε την ευκαιρία από την κρίση, για να θέσει τα θεμέλια για τον μετασχηματισμό του τουρισμού. Μέσω της ενίσχυσης της θέσης του UNWTO στα Ηνωμένα Έθνη και στην παγκόσμια ατζέντα, επιτυγχάνοντας άνευ προηγουμένου δημόσια προβολή και καθιερώνοντας μια νέα αφήγηση, καθώς και μέσω της επιτάχυνσης της προόδου σε βασικούς τομείς όπως η καινοτομία, η κλιματική δράση, η χρηματοδότηση και οι επενδύσεις, αυτή η νέα έκθεση μαρτυρά την αποδεδειγμένη ικανότητα του τομέα να προσαρμόζεται στις αντιξοότητες και να ανακάμπτει πιο δυνατά». (Zurab Pololikashvili, Γενικός Γραμματέας του UNWTO)

«Για τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, ιδιαίτερα εκείνες με μεγάλους άτυπους τομείς και εκείνες που επηρεάζονται από την κλιματική κρίση, αυτό είναι μια οικονομική καταστροφή. Καθώς επανεκκινούμε και ανακάμπτουμε από την πανδημία, ο UNWTO διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επανεξέταση του τουρισμού και των αλληλεπιδράσεών του στις οικονομίες της κοινωνίας και στους φυσικούς πόρους και τα οικοσυστήματα μας. Αυτό σημαίνει πράσινο τουρισμό με τομείς υψηλών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών, με στόχο την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα. Σημαίνει τουρισμό χωρίς αποκλεισμούς που ωφελεί τις περιθωριοποιημένες κοινότητες και συμβάλλει στην ισότητα των φύλων και στη διαπολιτισμική κατανόηση. Και σημαίνει βιώσιμος τουρισμός, ο οποίος χτίζει ανθεκτικότητα, προστατεύει τον πλανήτη μας και ανταποκρίνεται στην ατζέντα του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη». (Antonio Guterres, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ)

Μια κομβική στιγμή

Από το υψηλό ρεκόρ των 1,5 δισεκατομμυρίων διεθνών αφίξεων ετησίως το 2019, το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 οδήγησε σε μια ξαφνική και απροσδόκητη διακοπή των ταξιδιών. Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστορική στιγμή ως αφετηρία, η έκθεση της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού παρέχει μια επισκόπηση τόσο των οικονομικών όσο και των κοινωνικών επιπτώσεων των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην πανδημία. Με το κλειδί αξιόπιστων δεδομένων που είναι απαραίτητο για την καθοδήγηση πολιτικών και επιχειρηματικών αποφάσεων, καθώς και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα ταξίδια, ο UNWTO αύξησε τη συχνότητα των τακτικών εκδόσεων του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Τουρισμού, ενώ ταυτόχρονα λανσάρει νέα προϊόντα σχεδιασμένα να ενημερώνουν κάθε τμήμα του κλάδου, όπως η Έκθεση Ταξιδιωτικών Περιορισμών και ο Πίνακας Δεδομένων Τουρισμού του UNWTO. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Παγκόσμιας Τουριστικής Κρίσης του UNWTO, που ιδρύθηκε λίγες μέρες μετά την έναρξη της κρίσης και συνεδρίασε τακτικά τους επόμενους μήνες, συγκέντρωσε Μέλη, επιχειρήσεις και διεθνείς οργανισμούς για να μετριάσουν από κοινού τις επιπτώσεις της πανδημίας και στη συνέχεια να θέσουν τα θεμέλια για βιώσιμες και ανθεκτική ανάκτηση.

Ωστόσο, αυτή η έκθεση  επισημαίνει κατά κύριο λόγο, πώς ο UNWTO άδραξε την ευκαιρία να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία και να προωθήσει τον μετασχηματισμό του τουρισμού. Παρόλο που τα παγκόσμια ταξίδια σταμάτησαν, ο UNWTO προχώρησε, ενισχύοντας υπάρχουσες συνεργασίες με άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ ή χτίζοντας νέες, με αποκορύφωμα την πρώτη θεματική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αφιερωμένη στον τουρισμό.

Επί τόπου, ο UNWTO συνέχισε να πλησιάζει τα κράτη μέλη του. Η Έκθεση παρέχει μια επισκόπηση των βασικών εργασιών σε κάθε παγκόσμια περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ιστορικής λειτουργίας του πρώτου Περιφερειακού Γραφείου για τη Μέση Ανατολή στο Ριάντ, στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα, ο UNWTO συνέχισε να υποστηρίζει τον τουρισμό στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των G20, G7, των Ευρωπαϊκών Θεσμών και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), καθώς και μέσω της δημιουργίας εταιρικών σχέσεων με σημαντικούς διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και τράπεζες.

Αν και αναγνωρίζει τις διαφορετικές κλίμακες και τους τύπους προκλήσεων που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή και κάθε κράτος μέλος, το «Rethinking Tourism – From Crisis to Transformation» εστιάζει επίσης στις παγκόσμιες προτεραιότητες του Οργανισμού. Για να οικοδομήσει το μέλλον και να εκπαιδεύσει το ταλέντο που απαιτείται για τη διασφάλιση του μετασχηματισμού του κλάδου, ο UNWTO έχει προχωρήσει το έργο του στην τουριστική εκπαίδευση, κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, μεταξύ άλλων μέσω της επέκτασης της Ακαδημίας Διαδικτυακού Τουρισμού του UNWTO και μέσω της ανάπτυξης βασικών συνεργασιών με κορυφαίους παρόχους εκπαίδευσης. Ομοίως, για να διασφαλίσει ότι τα οφέλη της επιστροφής του τουρισμού στην ανάπτυξη θα απολαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο δίκαια, ο UNWTO έχει εντείνει το έργο του που επικεντρώνεται στην ισότητα των φύλων, θέτοντας τις γυναίκες στο επίκεντρο, ενώ παράλληλα ενισχύει τις αυτόχθονες κοινότητες, κυρίως στην Αμερική, και επενδύοντας στη νεολαία, μεταξύ άλλων μέσω του UNWTO Students Leagues και της εναρκτήριας Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για τον Τουρισμό Νέων.

Επιπλέον, ο UNWTO έχει εργαστεί για να επιταχύνει τη διαφοροποίηση του τουρισμού, να δημιουργήσει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και να διαδώσει τα οφέλη ευρύτερα. Τα Καλύτερα Τουριστικά Χωριά του UNWTO έχουν προσελκύσει τεράστιο παγκόσμιο ενδιαφέρον, γιορτάζοντας την ασυναγώνιστη ικανότητα του κλάδου να καθοδηγεί την αγροτική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα προωθεί αναδυόμενους υποτομείς, όπως η γαστρονομία και ο οινοτουρισμός και ο αθλητικός και πολιτιστικός τουρισμός.

Τέλος, η Έκθεση της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού καθορίζει τις φιλοδοξίες του UNWTO για έναν μετασχηματισμένο τουριστικό τομέα, παρέχοντας μια επισκόπηση του έργου που επιτελέστηκε παράλληλα με τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν. Για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα ταξίδια, ο Διεθνής Κώδικας για την Προστασία των Τουριστών αποτελεί ορόσημο νομική πρωτιά. Παράλληλα, η Διεθνής Σύμβαση για την Τουριστική Ηθική χτίζει το πλαίσιο για έναν δικαιότερο, πιο υπεύθυνο τουριστικό τομέα και καθορίζει την πορεία για το έργο του UNWTO τα επόμενα χρόνια. Το έργο του UNWTO για την καθοδήγηση του τουριστικού τομέα από την κρίση στον μετασχηματισμό βασίζεται σε έξι πυλώνες:

Ατζέντα 2030

Ενσωμάτωση του τουρισμού στην παγκόσμια ατζέντα / Ο τουρισμός είναι μοχλός ανάπτυξης και πρέπει να συμπεριληφθεί ως προτεραιότητα στις εθνικές και διεθνείς οικονομικές και αναπτυξιακές πολιτικές. Η δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για τον τομέα είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την ευημερία.

Προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης / Υποστήριξη πολιτικών και πρακτικών, κυρίως πολιτικών που κάνουν βέλτιστη χρήση των περιβαλλοντικών πόρων, σέβονται την κοινωνικοπολιτισμική ταυτότητα και αυθεντικότητα των κοινοτήτων υποδοχής και παρέχουν κοινωνικοοικονομικά οφέλη για όλους.

Ενίσχυση της γνώσης

Ενίσχυση της γνώσης, της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης ικανοτήτων / Βοηθώντας τα κράτη μέλη να αξιολογήσουν και να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους σε τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και παροχή δικτύων για τη δημιουργία και την ανταλλαγή γνώσεων.

Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

Βελτίωση της τουριστικής ανταγωνιστικότητας / Κάνοντας τον κλάδο πιο ανταγωνιστικό μέσω της δημιουργίας και ανταλλαγής γνώσεων, της ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και της προώθησης της αριστείας σε τομείς όπως ο σχεδιασμός πολιτικής, η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη, το μάρκετινγκ και η προώθηση, η ανάπτυξη προϊόντων και η διαχείριση κινδύνων και κρίσεων.

Ανάπτυξη

Προώθηση της συμβολής του τουρισμού στη μείωση της φτώχειας και στην ανάπτυξη / Μεγιστοποίηση της συμβολής του κλάδου στην επίτευξη των SDGs και προώθηση της ένταξης του τουρισμού στην ευρύτερη αναπτυξιακή ατζέντα.

Συνεργασίες

Χτίζοντας συνεργασίες / Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, περιφερειακούς και τοπικούς τουριστικούς οργανισμούς, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, την κοινωνία των πολιτών και το σύστημα του ΟΗΕ.

Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024