Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΗ Λακωνία έχει τη δυνατότητα και μπορεί να φύγει μπροστά…

Η Λακωνία έχει τη δυνατότητα και μπορεί να φύγει μπροστά…

Η Λακωνία έχει τη δυνατότητα και μπορεί να φύγει μπροστά…

Σε μια δύσκολη για το μέλλον της χώρας συγκυρία, έχουμε για πρώτη φορά, την ουσιαστική ευκαιρία να χειριστούμε, σε Περιφερειακό επίπεδο, τα προβλήματα μας, την καθημερινότητα μας, την οικονομία μας, τον τουρισμό μας, τον πολιτισμό μας, το περιβάλλον μας.
Να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να κάνουμε το μεγάλο βήμα της αλλαγής.
Να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε, για πρώτη φορά όλοι μαζί ενωμένοι.
Η Πελοπόννησος μεταμορφώνεται σε μια μεγάλη γειτονιά με πλούσια ιστορία και παράδοση, πολιτισμικό πλούτο, τουριστικό ενδιαφέρον και ευκαιρίες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.
Μια γειτονιά που μπορεί να γίνει πρότυπο.
Μέσα σε αυτή τη γειτονιά, η Λακωνία μπορεί και  πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο, να μπει σε τροχιά δημιουργίας και ανάπτυξης, για να μπορέσει να αποκτήσει την αίγλη και τη θέση που της αξίζει.
Η Λακωνία με βάσει τη γεωγραφική, πολιτισμική και ιστορική θέση της, διαθέτει ισχυρά συγκριτικά τουριστικά πλεονεκτήματα, τα οποία πρέπει να εκμεταλλευτεί για να μπορέσει να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της.
Θα πρέπει λοιπόν να δώσουμε τη μάχη για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο και τις χαμένες ευκαιρίες.

Λακωνία – Τουρισμός – Τουριστική Ανάπτυξη
Με τη διοικητική μεταρρύθμιση που επιφέρει ο “Καλλικράτης” αναβαθμίζεται ο ρόλος της Περιφέρειας και διαμορφώνονται πλέον νέοι γεωγραφικοί συσχετισμοί που είναι πιο κοντά στη λογική της τουριστικής αγοράς.
Η Λακωνία είναι τόπος πολλαπλών τουριστικών εναλλακτικών συνδυασμών.
Διαθέτει μια πλειάδα σημαντικών φυσικών, πολιτιστικών, και ανθρωπογενών πόρων που συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη του τουρισμού.
Η τουριστική ανάπτυξη θα βοηθήσει καθοριστικά στη μείωση της ανεργίας, θα συμβάλει στη συγκράτηση του πληθυσμού της υπαίθρου, αμβλύνοντας το πρόβλημα της εσωτερικής μετανάστευσης, αλλά και θα διευκολύνει την επαγγελματική προοπτική των νέων.
Ο τουρισμός αποτελεί το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο αναμφίβολα μπορεί να γίνει το όχημα που θα μας οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη και στη μεγιστοποίηση της ευημερίας της τοπικής κοινωνίας.
Ένα από τα κυρίαρχα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λακωνίας είναι η οδική πρόσβαση, η οποία προσφέρει μικρό κόστος μεταφοράς, σε σύγκριση με τα αυξημένα ναύλα της ακτοπλοΐας.
Επιπλέον, κεντρικός στόχος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η ανάπτυξη των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, η οποία μπορεί να υποστηριχθεί αποτελεσματικότερα σε συνδυασμό με την αγροτουριστική ανάπτυξη.
Τα τοπικά προϊόντα της Λακωνίας είναι υψηλής ποιότητας και συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων της αγοράς, ενώ παράλληλα η παραγωγή βιολογικών κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις.
Οι παραγωγοί αλλά και οι τοπικοί συνεταιριστικοί φορείς θα πρέπει να προβάλουν και να προωθούν τα προϊόντα τους, με κύριο στόχο την ενδυνάμωση των πωλήσεων εντός και εκτός Ελλάδος.

Ο συνδυασμός τουριστική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος, είναι έννοιες απόλυτα συνυφασμένες.
Η Λακωνία διαθέτει αξιόλογα οικοσυστήματα, από τα ομορφότερα στην Ελλάδα, ο Πάρνωνας και ο Ταΰγετος, είναι μόνο μερικά από αυτά, εκεί όπου η αξεπέραστη ομορφιά της φύσης συνδυάζεται με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πολιτιστικά μνημεία.
Αυτόν τον πλούτο, έχουμε χρέος να τον προστατεύσουμε.

Επιπρόσθετα, για την αποτελεσματική τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου, αυτονόητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία των απαραίτητων έργων υποδομής.
Η ολοκλήρωση των έργων υποδομής – έργων πνοής, που έχουν ήδη ξεκινήσει και ο σχεδιασμός νέων, θα πρέπει να αποτελέσει τη βασική προτεραιότητα της πολιτείας, για να μπορέσουμε να κτίσουμε ένα ανταγωνιστικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης.
Χωρίς να παραβλέπουμε τα υπόλοιπα έργα υποδομών, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στις περιβαλλοντικές υποδομές, στην αντιμετώπιση της ρύπανσης, στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, στη βελτίωση των υποδομών στις μεταφορές, στη διασύνδεση των τουριστικών υπηρεσιών και πολιτιστικών μνημείων και στην ενίσχυση των υποδομών της εκπαίδευσης.

Η μεγάλη ευκαιρία για την Λακωνία είναι:

  • η κατασκευή μαρίνων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό δίκτυο που να καλύπτει τις ακτές της Λακωνίας [Μονεμβάσια – Γύθειο – Νεάπολη (Βελανίδια – Αγ. Νικόλαος)]
  • η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λακωνίας (Μονεμβάσια-Νεάπολη) με Πειραιά – Κυκλάδες – Κρήτη
  • η επαναλειτουργία τη διακοπείσας γραμμής Πειραιά-Μονεμβάσιας με τα Ιπτάμενα Δελφίνια
  • η ολοκλήρωση του  αυτοκινητόδρομου Λεύκτρων – Σπάρτης
  • η προώθηση της μελέτης για την κατασκευή αεροδρομίου στη Λακωνία
  • η σηματοδότηση όλων των δρόμων της Λακωνίας
  • η κατασκευή του ανατολικού άξονας Μονεμβάσιας – Λεωνίδιου – ¶στρους – Ναυπλίου
  • η ολοκλήρωση της εθνικής οδού, Σπάρτης – Σκάλας – Μολάων – Μονεμβάσιας
  • η επαρχιακή οδός Γυθείου – Αρεόπολης – Καλαμάτας
  • επαρχιακή οδός Σπάρτης Καλαμάτας μέσω Ταϋγέτου
  • η βελτίωση και ανάδειξη των ορεινών πεζοπορικών διαδρομών ( Ταΰγετου – Πάρνωνα- Κάβο Μαλιά)
  • η προώθηση των έργων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων (βιολογικοί καθαρισμοί), έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας παραθαλάσσιος ή τουριστικού ενδιαφέροντος Δήμος, χωρίς δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικό καθαρισμό
  • η αποτελεσματική διαχείριση των στερεών αποβλήτων
  • η διατήρηση των υφισταμένων Νοσοκομειακών Μονάδων και Κέντρων Υγείας της Λακωνίας, χωρίς καμία υποβάθμιση τους
  • να προσελκύσουμε μεγάλες επενδύσεις, αλλά και να απευθυνθούμε μόνοι μας  στις Ευρωπαϊκές αγορές για την διάθεση των εξαιρετικών αγροτικών και τουριστικών μας προϊόντων

Είναι σίγουρο, ότι έχουμε τη δυνατότητα και μπορούμε πλέον να κοιτάξουμε το μέλλον ακόμα πιο αισιόδοξα για τον τόπο μας, για τα παιδιά μας και για τη Λακωνία που Αγαπάμε.
Μπορούμε να κάνουμε την Λακωνία πρότυπο τοπικής οικονομίας, παράδειγμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η Λακωνία έχει τη δυνατότητα και μπορεί να φύγει μπροστά…

 

Δημήτρης Πολλάλης
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας
Μέλος Δ.Σ. Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Σύμβουλος Διοικούσας Επιτροπής
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Λακωνίας (“Νέα Πελοπόννησος”)

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024