Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΣύγχρονοι Πρεσβευτές του Τουρισμού

Σύγχρονοι Πρεσβευτές του Τουρισμού

Σύγχρονοι Πρεσβευτές του Τουρισμού
του Γιώργου Τριανταφύλλου

Έχοντας χάσει το λεωφορείο για τις φοιτητικές εστίες ανηφορίζω προς τη κεντρική πλατεία για να πάρω ένα ταξί. Είχα προηγουμένως απορροφηθεί στην αναχώρηση ενός κρουαζιερόπλοιου από το λιμάνι του νησιού. Πριν την εκβάθυνση του λιμανιού η Χίος δεν ήταν συνηθισμένη στην υποδοχή κρουαζιερόπλοιων τέτοιων διαστάσεων.

Πήρα λοιπόν ένα ταξί του οποίου τον οδηγό είχα γνωρίσει πριν πολλές μέρες σε μια παρόμοια διαδρομή. Ήταν ο «καπετάνιος». Έτσι τον θυμόμουνα επειδή έκανε χρόνια στα καράβια. Ένας ανοικτός άνθρωπος, με ανεπτυγμένη την κριτική ικανότητα και αρκετά ομιλητικός. Προσπάθησα να του εκμαιεύσω πληροφορίες σχετικά με τους τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια, τις συνήθειες τους, το επίπεδο κατανάλωσης, θέματα επικοινωνίας κ.ά.

«Σήμερα δουλέψαμε 30 ταξί, έκανα και tour όλη μέρα τρεις αμερικάνους». Οι αμερικάνοι λοιπόν τουρίστες πήγαν στην πλατεία και έψαχναν αγγλόφωνους οδηγούς ταξί, ώστε να τους κάνουν βόλτα – ξενάγηση.

Δεν είναι δηλαδή μόνο να κάνουμε μια εκβάθυνση για να έρθουν κρουαζιερόπλοια, αλλά να βελτιώσουμε και τις υποδομές μας, υλικές και άυλες ώστε να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες.

Έχοντας βυθιστεί σε αυτές τις σκέψεις παρατηρώ το περιοδικό «ΤΙΜΕ» διπλωμένο στο κάθισμα του οδηγού. Οπότε δράττομαι της ευκαιρίας και τον ρωτάω σχετικά. «Ήμουνα χρόνια στο εξωτερικό, μ΄αρέσει να διαβάζω και είμαι συνδρομητής του περιοδικού «ΤΙΜΕ», έτσι δεν ξεχνάω και τη γλώσσα».

Έχοντας προβληματιστεί ιδιαίτερα με τον Καπετάνιο συνεχίζω να προσέχω τα λόγια του: «Πρέπει σαν άνθρωπος να έχεις ένα βάρος για να σε λαμβάνουν οι άλλοι υπόψη τους. Πρέπει να μιλάς και τη γλώσσα τους. Τι να το κάνεις; Καλός ο Χ οδηγός ταξί αλλά αν δεν μπορεί να μιλήσει με τους τουρίστες τι να τον κάνεις».

Έτσι ο Καπετάνιος μας, όχι μόνο μεταφέρει τους τουρίστες από το ένα μέρος στο άλλο, αλλά την ίδια στιγμή παρουσιάζει τον τόπο του, τον διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο, γίνεται ένας σύγχρονος και ουσιαστικός πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό.

Μια άλλη φορά είχα συναντήσει έναν άλλο οδηγό ταξί, ο οποίος διάβαζε το Κοράνιο μεταφρασμένο στην Ελληνική, με σκοπό – όπως μου είπε – να κατανοήσει καλύτερα τους μουσουλμάνους και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται.

Αναμφισβήτητα μόνο με έναν τέτοιο τρόπο σκέψης, ο οποίος απαιτεί να βγαίνουμε έξω από τον εαυτό μας, εστιάζοντας την προσοχή στον «άλλο», στον επισκέπτη, αντιλαμβάνοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες του, την κουλτούρα που φέρνει μαζί του και τις συνήθειές του θα καταφέρουμε να ωριμάσουμε τουριστικά (αλλά και πνευματικά) στη νέα εποχή που έχει ανατείλει.

Ο κ. Γιώργος Τριανταφύλλου είναι Μεταπτυχιακός Φοιτητής Τουρισμού
στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Επιθεωρητής Εργασίας | + Άρθρα

O Δρ. Γεώργιος Τριανταφύλλου είναι Επιθεωρητής Εργασίας και υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα «Η βία και η παρενόχληση στον ξενοδοχειακό χώρο και ο ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας στην καταπολέμηση του φαινομένου»

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024