Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΦΛΑΣ στην Επικαιρότητα«Ελληνικός Τουρισμός : ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και γάιδαρος…»

ΦΛΑΣ στην Επικαιρότητα«Ελληνικός Τουρισμός : ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και γάιδαρος…»

ΦΛΑΣ στην Επικαιρότητα
«Ελληνικός Τουρισμός : ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και γάιδαρος…»
του Περικλή Ν. Λύτρα

Στο προηγούμενο άρθρο μου αναφέρθηκα στη συσχέτιση μεταξύ τουρισμού και πολέμου, επισημαίνοντας ειδικότερα τους κινδύνους από τις εμπόλεμες συρράξεις, οι οποίες ανάλογα με τις προϋποθέσεις μπορεί να αποβούν και καταστροφικές για τον τουρισμό.

Σήμερα, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του Τζορτζ Μπους και η ανθρωπότητα εισέλθει σε περιπέτειες όχι μόνον οικονομικού χαρακτήρα, ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται τουλάχιστον για το 2003 στην κόψη του ξυραφιού !

Οι λόγοι – πριν την έλευση του πολέμου στο Ιράκ – που έφεραν τον ελληνικό τουρισμό
σ΄ αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι είναι πολλοί και διαφορετικοί, έτσι που να μην μπορούν
να παρουσιασθούν αναλυτικά σε ένα τέτοιο σημείωμα.

Παραθέτω τρεις μόνον από αυτούς τους λόγους, που από τη στιγμή που ο πόλεμος γίνει πραγματικότητα, θα καθορίσουν εν πολλοίς τις εξελίξεις για τον ελληνικό τουρισμό και αναφέρονται συγκεκριμένα :

1ον) στις επιλογές των μεγάλων ευρωπαίων τουρ-οπερέιτορς να πιέσουν τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις «να κατεβάσουν πολύ τις τιμές τους» για το 2003 κάνοντας το πακέτο οικονομικά ελκυστικό και στηρίζοντας αυτές τις απαιτήσεις τους στην αύξηση των τουριστικών πακέτων προς χώρες, που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη (με έμφαση την Κροατία, Πολωνία, Τουρκία, Βουλγαρία) και συνεπώς προσφέρονται για κερδοφόρα συναλλαγματικά παιχνίδια.

2ον) στην αδυναμία (ή στην έλλειψη βούλησης αλήθεια;) της επίσημης πολιτείας στον τουρισμό, η οποία πέραν του γεγονότος ότι δεν καταφέρνει να σχεδιάσει και να εκτελέσει μία ορθολογική και ρεαλιστική εθνική τουριστική πολιτική, δεν κατανοεί επιπροσθέτως, ότι αν δεν ικανοποιήσει κάποια οικονομικά αιτήματα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων (όπως λ.χ. μείωση ΦΠΑ, μείωση τελών και φόρων αεροδρομίων, μείωση φόρου παρεπιδημούντων, τη μείωση των τιμών εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, κ.ο.κ.), αυτές τουλάχιστον για εφέτος δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές.

3ον) στις εγγενείς δυσκολίες και στις οικονομικές αντινομίες της γερμανικής οικονομίας – που βρίσκεται σε πλήρη οικονομική ύφεση και με 4,8 εκατ. ανέργων – καθώς οι Γερμανοί είναι εκ των κυρίων πελατών μας, ενώ ανάλογα μικρότερης όμως σημασίας φαινόμενα παρουσιάζει και η ολλανδική και η ελβετική οικονομία και ακόμη ερωτηματικό αποτελεί η στάση των Βρετανών τουριστών, καθώς η χώρα τους ως κύριος υποστηρικτής των ΗΠΑ ενδεχομένως αντιμετωπίσει προβλήματα, αν αρχίσει ο πόλεμος.
Τα προαναφερθέντα ήδη έχουν προκαλέσει σημαντική οπισθοχώρηση του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος ως τώρα δεν κατάφερε να λάβει κάποια « προσωρινής έστω διάρκειας » μέτρα για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης.

Ας ελπίσουμε, ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα υπάρξει εκλογίκευση και ο πόλεμος
θα αποφευχθεί…

Σε αντίθετη περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και αποτελεσματικά στη διαφήμιση, στη συνδιαφήμιση με τους κύριους τουρ-οπερέϊτορς και στη μείωση (αν όχι κατάργηση) κάποιων τελών και φόρων προς όφελος των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων. Δυστυχώς, σ΄ αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχουν άλλες λύσεις !

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024