Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΠαγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού: Ανοιχτά τα οινοποιεία της χώρας στις 13 Νοεμβρίου
Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού: Ανοιχτά τα οινοποιεία της χώρας στις 13 Νοεμβρίου

Oenotourism Days

Ανοιχτές θα είναι οι πόρτες των οινοποιείων σε όλοι την Ελλάδα για τους Λάτρεις του κρασιού την Κυριακή 13 Νοεμβρίου για δοκιμές οίνου, ξεναγήσεις σε χώρους παραγωγής κρασιών και ενημερώσεις καινούργιων κρασιών.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ως “Οινοτουρισμός ορίζεται ο τουρισμός του οποίου ο σκοπός είναι η επίσκεψη σε αμπελώνες, οινοποιεία, δοκιμή, κατανάλωση και/ή αγορά κρασιού”. Ο Οινοτουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού της γενικότερης κατηγορίας της Γαστρονομίας, ενισχύει την γεωργία και την ανάπτυξη απομακρυσμένων περιοχών της υπαίθρου και ζωντανεύει τον πολιτισμό και τις τοπικές παραδόσεις, δημιουργώντας πακέτα εμπειρίας για τους οινοτουρίστες.

Άρρηκτα δεμένος ο οίνος με την ιστορία, τον πολιτισμό, τις καλλιέργειες και το εμπόριο των Ελλήνων. Από τα προϊστορικά χρόνια έως και τα χρόνια του Βυζαντίου δημιουργήθηκε η κληρονομιά της αμπελοκαλλιέργειας και παραγωγής οίνου καθώς και ολόκληρος ο πολιτισμός γύρω από το κρασί. Το κρασί αποτελούσε και αποτελεί ένα βασικό στοιχείο διατροφής για το καθημερινό τραπέζι του Έλληνα. Την τέχνη του αμπελουργείν την οικειοποιήθηκαν τόσο οι Ρωμαίοι και οι Βενετοί όσο και οι Οθωμανοί μέσα στο πέρασμα των αιώνων, χωρίς όμως οι Έλληνες να χάσουν την τέχνη και τις τεχνικές παραγωγής κρασιού. Στις αρχές της δεκαετίας του 70 εμφανίζεται ο Οινοτουρισμός, που έχει ως στόχο ενισχύσει τις αγροτικές περιοχές έναντι της αστικοποίησης και της υπαίθριας ερήμωσης, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα στοιχεία του πολιτισμού και των τοπικών λαογραφικών παραδόσεων, μέσα από την αειφόρο ανάπτυξη, προκαλώντας ραγδαία παγκόσμια ανάπτυξη (European Charter Onoenotourism). Ο  Οινοτουρισμός με «Ανοιχτές Πόρτες» (Open Door), συνίσταται στο άνοιγμα των θυρών του κελαριού και στην υποδοχή ατόμων για γευσιγνωσία κρασιού και επισκέψεις στο κελάρι του εκάστοτε συγκροτήματος, στα μουσεία κρασιού ή στα συγκροτήματα εστιατορίων, με το «Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου», ειδικό λογότυπο που χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού.

Δρόμους του Κρασιού βρίσκουμε σχεδόν σε όλες τις οινοπαραγωγές χώρες. Πρωτοπόροι στο άνοιγμα των Δρόμων του Κρασιού στην Ελλάδα γίνονται 15 οινοπαραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα που το 1993 ίδρυσαν μία μη κερδοσκοπική εταιρία, την “Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας”  (ΕΝΟΑΜ) (Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος) με τον διακριτικό τίτλο «Δρόμοι του Κρασιού». Στόχος τους η προβολή και ανάπτυξη των περιφερειακών οινοβιομηχανιών, καθώς και η ανάπτυξή του τοπικού τουρισμού και πολιτισμού, η επέκταση των αμπελώνων και η ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Από αυτή την Ένωση θα προκύψει το 1997 για πρώτη φορά στην Ελλάδα το οινοτουριστικό δίκτυο διαδρομών με την ονομασία “Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας” στο πλαίσιο των δράσεων “Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης“. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς συγκεκριμένα τον Ιούλιο ιδρύθηκε ο σύνδεσμος Ελληνικές Πόλεις του Κρασιού, όπου συμμετέχουν δεκαπέντε (15) πόλεις κι αναμεσά τους είναι η Νάουσα και η Γουμένισσα. Από τον Αύγουστο του 2003, η ένωση μετονομάστηκε σε “Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Β. Ελλάδας” (ΕΝΟΑΒΕ) επεκτείνοντας το δίκτυό της από τη Θράκη και την Ήπειρο. Παράλληλα, το οινοτουριστικό δίκτυο μετονομάζεται σε “Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος”.

Η Γουμένισσα και τα  ΠΟΠ κρασιά της

Η Γουμένισσα είναι κωμόπολη της Μακεδονίας που απλώνεται στους πρόποδες του όρους Πάικο. Tο κρασί της Γουμένισσας έχει όνομα και παράδοση που χάνονται στο βάθος του χρόνου. Η πρώτη γραπτή αναφορά που διασώζεται “Παράγει άριστον οίνον, τον της Γκομέντζας λεγόμενον” συναντάται το 1882 στο Λεξικόν Εγκυκλοπαιδικόν  των Μπαρτ και Χηρς. Η νέα εποχή για τα κρασιά της Γουμένισσας ξεκίνησε το 1979 με την καθιέρωση της ζώνης Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠ Γουμένισσα. Από Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα παράγεται ο οίνος ΠΟΠ Γουμένισσα (η Νεγκόσκα πρέπει να συμμετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 20%). Σήμερα καλλιεργούνται 350 εκτάρια αμπέλια, από τα οποία το 96% είναι οινοποιήσιμα, με επικρατέστερες τις ερυθρές γηγενείς ποικιλίες Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Ροδίτη, Ασύρτικο Μαλαγουζιά και Λημνιό αλλά και διεθνείς ποικιλίες. Στην περιοχή λειτουργούν 6 οινοποιεία, τα κρασιά των οποίων έχουν κατακτήσει την ελληνική και τις διεθνείς αγορές (Όλγα Ιακωβίδου,  Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ.).

Η ανάδειξη και αξιοποίηση του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού -ως συγκριτικού πλεονεκτήματος- τόσο  για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας όσο και για την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, ενισχύθηκε πρόσφατα με το μνημόνιο συνεργασίας (MoU), που υπογράφηκε στις 16-6-2022, από τον πρόεδρο του ΞΕΕ κ. Βασιλικό και τον πρόεδρο της ΕΔΟΑΟ κ. Ευσταθίου, παρουσία της Υφυπ. Τουρισμού κας Ζαχαράκη, και της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού κας Τριανταφυλλοπούλου, στο πλαίσιο του Workshop: «Οινοτουρισμός: η επόμενη μέρα».

Με ανοιχτές πόρτες για το κοινό θα είναι την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, τα οινοποιεία  στις οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας: για δοκιμές οίνου, ξεναγήσεις σε χώρους παραγωγής κρασιών και ενημερώσεις καινούργιων κρασιών.

Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα  να δοκιμάσουν νέες και παλαιότερες σοδειές, να ενημερωθούν για τα κρασιά του φετινού τρύγου και να δουν από κοντά  τους χώρους παραγωγής, ωρίμανσης και παλαίωσης του προϊόντος.

Συμμετέχουν:

  • Ένωση Οινοπαραγωγών “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδας”
  • Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής
  • Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου
  • Ένωση Οινοπαραγωγών Κεντρικής Ελλάδας
  • Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης
  • Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών νήσων Αιγαίου

Είσοδος δωρεάν.

Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024