Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςFocus σε ένα ΘέμαΕιδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Κέρκυρα – Βιώσιμος Τουριστικός Προορισμός» 2011-2015

Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Κέρκυρα – Βιώσιμος Τουριστικός Προορισμός» 2011-2015

Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Κέρκυρα – Βιώσιμος Τουριστικός Προορισμός» 2011-2015

Αποτελεί κοινό τόπο η διαπίστωση ότι η αναπτυξιακή προοπτική κάθε περιοχής υπόκειται στη δράση ενός συνόλου εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων, οι οποίοι δρουν ευμενώς ή δυσμενώς, άμεσα ή έμμεσα, στην παραγωγική διαδικασία.

Σε μια προσπάθεια κατανόησης αυτών των παραμέτρων, τα τελευταία χρόνια σημαντικές ιδέες έχουν αναπτυχθεί σε επίπεδο ορολογίας, σε μια προσπάθεια να εξηγηθούν οι ραγδαίες μεταβολές που παρατηρούνται στον τομέα του τουρισμού. Οι ιδέες αυτές περιλαμβάνουν συχνά σύνθετους και εν πολλοίς ασαφείς όρους, όπως «φέρουσα ικανότητα», «βιώσιμη ανάπτυξη», έννοιες που υποδεικνύουν ότι μετα από δεκαετίες διαρθρωτικών αλλαγών, οι τουριστικοί προορισμοί έχουν εισέλθει σε μια εποχή θεμελιωδών μεταβολών του οικονομικού και κοινωνικού τους ιστού.

Η δυσκολία που παρουσιάζεται με τη χρήση παρόμοιων ιδεών είναι ότι οι έννοιες αυτές αποδεικνύονται αρκετά νεφελώδεις και ευέλικτες, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αποτυπώσουν με ακρίβεια τους πολλούς και σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν το «τουριστικό φαινόμενο», ενώ φαίνεται πως δεν μπορούν και να υποδείξουν τον τρόπο με τον οποίο αυτό επηρεάζει την εξέλιξη των συγκεκριμένων παραγόντων.

Σήμερα, όλοι ανεξαιρέτως αναγνωρίζουν ότι από τη στιγμή της εμφάνιση της τουριστικής δραστηριότητας στον ελλαδικό χώρο, σε ελάχιστα σημεία ο τουρισμός αναπτύχθηκε στη βάση ενός στοιχειώδους στρατηγικού σχεδιασμού. Για δεκαετίες ολόκληρες κυριαρχούσε μια γενικευμένη αντίληψη τόσο από την πλευρά της πολιτείας όσο και από ένα μεγάλο μέρος των εμπλεκομένων φορέων ότι η ενίσχυση του τουρισμού με δημόσια φροντίδα είναι κατά κάποιο τρόπο περιττή, αφου οι μεν πόροι είναι ανεξάντλητοι, η δε τουριστική οικονομία αυτοτροφοδοτούμενη. Τις συνέπειες αυτής της αντίληψης την βιώνει σε μεγάλο βαθμό και η Κέρκυρα ως τουριστικός προορισμός. Η τουριστική δραστηριότητα εχει οδηγήσει αρκετές περιοχές στην υπέρβαση της αντοχής του συστήματος με δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για το φυσικό όσο και για το ανθρωπογενές περιβάλλον.

Το γεγονός ότι η Κέρκυρα κατορθώνει να επιβιώνει ακόμη ως διεθνής τουριστικός προορισμός δείχνει ότι ο συνδυασμός των στοιχείων που επιλεγούν να τον διαμορφώσουν (το κλίμα, το μήκος των ακτών, η πολιτιστική κληρονομιά, το φυσικό κάλλος) συνθέτουν και το συγκριτικό πλεονέκτημα του έναντι άλλων μεσογειακών προορισμών. Αληθεύει όμως εξίσου ότι τα πάγια αυτά στοιχεία δεν είναι πια και αδιατάρακτα. Στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ήδη αναπτυχθεί τουριστικοί πόλοι των οποίων το προϊόν πιέζει ανταγωνιστικά την ελληνική τουριστική δραστηριότητα. Η γηρασμένη (όταν δεν είναι ανύπαρκτη) υποδομή επηρεάζει πια σημαντικά την κατάταξή του στην ευρωπαϊκή αγορά.

Λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής παρέμβασης και ιδιαίτερα τα κοινωνικό-οικονομικά της χαρακτηριστικά, τα αποτελέσματα των αναπτυξιακών παρεμβάσεων των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης στην περιοχή, τα πλεονεκτήματα, αδυναμίες, ευκαιρίες και απειλές που την αφορούν, τις προτεραιότητες του ΕΣΠΑ, καθώς και του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων, το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο «Κέρκυρα Βιώσιμος Τουριστικός Προορισμός», επιχειρεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής παρέμβασης. Βασική του επιδίωξη είναι να υπερβεί την αποσπασματικότητα στο σχεδιασμό και να λειτουργήσει προσθετικά και συμπληρωματικά στις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές, ώστε να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική τοπική οικονομία που θα παράγει ευημερία για τους πολίτες της.

‘Αντζελα Γκερέκου, Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ

Για να δείτε το πλήρες κείμενο του προγράμματος Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Κέρκυρα – Βιώσιμος Τουριστικός Προορισμός» 2011-2015, πατήστε εδώ.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024
08/04/2024