Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΜελέτες και ΈρευνεςΑειφόρα ταξίδια: Τάση της εποχής ή αναγκαιότητα λόγω περιβαλλοντικής κρίσης;
Έρευνα

Αειφόρα ταξίδια: Τάση της εποχής ή αναγκαιότητα λόγω περιβαλλοντικής κρίσης;

Οκτώ στους 10 ταξιδιώτες αναγνωρίζουν τη σημασία των βιώσιμων ταξιδιών. Ο COVID-19 τροφοδότησε πολύ τη διάθεση των ανθρώπων για αυτού του τύπου τα ταξίδια και το 67,7% των ταξιδιωτών είναι διατεθειμένο να πληρώσουν περισσότερα για αυτά.

Ο όμιλος Trip.com, κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος ταξιδιωτικών υπηρεσιών, κυκλοφόρησε σήμερα την έκθεση “Sustainable Travel Consumer Report 2022“, που ρίχνει φως στην αυξημένη αποδοχή των βιώσιμων ταξιδιών και τις επιπτώσεις τους στην ταξιδιωτική βιομηχανία και τον κόσμο γενικότερα.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα αειφόρα ταξίδια ως έννοια και πρακτική έχουν έρθει στο “προσκήνιο” του μυαλού των ταξιδιωτών για να διεκδικήσουν μια κυρίαρχη θέση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, με σχεδόν 8 στους 10 ταξιδιώτες (78,7%) να αναγνωρίζουν τη σημασία τους.

Με βάση έρευνα 7.705 ερωτηθέντων σε 11 αγορές στην Ασία και την Ευρώπη, διαπιστώνεται ότι ο αντίκτυπος των ταξιδιών βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των λόγων για τους οποίους οι ταξιδιώτες έλκονται όλο και περισσότερο από βιώσιμα ταξίδια.

Περίπου το 50,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για τον αντίκτυπο του ταξιδιού του στις μελλοντικές γενιές, το 1/3 (26,8%) ανέφερε τον ρόλο του στη βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας, ένα άλλο 13,2% το θεώρησε ως τάση της εποχής και το 8,4% παραδέχθηκε ότι οι άνθρωποι επέλεξαν τα βιώσιμα ταξίδια λόγω κοινωνικής πίεσης.

Η αντίληψη για τα βιώσιμα ταξίδια ποικίλλει επίσης μεταξύ των ερωτηθέντων. Η έκθεση δείχνει ότι ένα αυξανόμενο ποσοστό ταξιδιωτών προσεγγίζει πλέον τον όρο πιο ολιστικά, δίνοντας έμφαση στις οικονομικές, πολιτιστικές πτυχές και τη βιοποικιλότητα, εκτός από τις συνήθεις περιβαλλοντικούς προβληματισμούς.

Η διαφοροποιημένη κατανόηση των βιώσιμων ταξιδιών εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους που οι ταξιδιώτες θεωρούν ευνοϊκούς για τουριστικούς προορισμούς. Περίπου το 30% των ερωτηθέντων αναγνωρίζει το όφελος της υποστήριξης των τοπικών επιχειρήσεων και των μέσων διαβίωσής τους, και ένα σημαντικό 43% πιστεύει ότι ο σεβασμός της κουλτούρας και της κληρονομιάς των τοπικών προορισμών αποτελεί επίσης αναπόσπαστο μέρος των βιώσιμων ταξιδιών.

Αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τα αειφόρα ταξίδια
Η πανδημία αποτελεί βασικό μοχλό μιας ισχυρότερης επιθυμίας για βιώσιμα ταξίδια, λόγω της αλλαγής της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς των καταναλωτών.

Η έκθεση επισημαίνει ότι πάνω από τα 2/3 (67,8%) των ερωτηθέντων κατονόμασαν τον COVID-19 ως καταλύτη για την αυξημένη επιθυμία τους να επιλέξουν βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές. Περίπου το 38,3% είπε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ενίσχυσαν την εκτίμησή τους για τη φύση και ένα άλλο 30,4% λαχταρούσε να ταξιδέψει πιο κοντά στο σπίτι. Η πανδημία έχει οδηγήσει πολλούς ταξιδιώτες να ανακαλύψουν τα ταξίδια μικρών αποστάσεων και συνειδητοποιούν πως μπορεί αυτό να βοηθήσει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακά τους.

Ένα από τα κυριότερα σημεία της έκθεσης είναι ότι καταδεικνύει το πως οι Ασιάτες και οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες κατανοούν και εφαρμόζουν διαφορετικά τα αειφόρα ταξίδια.

Συγκεκριμένα, το 21,3% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη δήλωσαν ότι οι άνθρωποι επιλέγουν βιώσιμα ταξίδια επειδή “είναι τάση”, ενώ το ποσοστό των Ασιατών ταξιδιωτών που ακολούθησαν αυτή την άποψη είναι πολύ μικρότερο, στο 7,1%. Επίσης, η στάση τους διαφέρει ως προς την πληρωμή υψηλότερης τιμής για βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές, με το 39,1% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών να είναι απρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον για αυτές, σε σύγκριση με το 29,5% των Ασιατών.

Παρά τις περιφερειακές ανισότητες, ωστόσο, είναι σαφές από την έκθεση ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι πραγματοποιούν βιώσιμα ταξίδια, σε πολλαπλές μορφές. Εν μέσω αυξημένης ευαισθητοποίησης για τη βιωσιμότητα, περισσότεροι από τους μισούς (59,2%) των ερωτηθέντων επιδεικνύουν την τάση να πληρώνουν για αντιστάθμιση άνθρακα ώστε να μειώσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του ταξιδιού τους.

Ο βιώσιμος τουρισμός ως σημαντική ευκαιρία για τους ΟΤΑ
Παρά την αύξηση της δημοτικότητας των βιώσιμων ταξιδιών, μόνο το 20% των ερωτηθέντων δεν ανέφεραν κανένα εμπόδιο στα βιώσιμα ταξίδια, ενώ οι υπόλοιποι αντιμετώπισαν διάφορα. Η ανεπαρκής προβολή των βιώσιμων ταξιδιωτικών επιλογών αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην ευρύτερη υιοθέτησή τους. Οι ταξιδιώτες κατηγορούν για αυτό τη δυσκολία πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με βιώσιμα ταξιδιωτικά προϊόντα, με το 32,9% να δηλώνει ότι υπάρχει έλλειψη επιλογών και το 25,4% να λέει ότι αυτές δεν επισημαίνονται με σαφήνεια.

Αντίστοιχα, λίγο περισσότεροι από τους μισούς (50,7%) θεωρούν ότι τα διαδικτυακά Ταξιδιωτικά Γραφεία (OTAs) θα έπρεπε να επισημαίνουν με σαφήνεια τις βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές, ακολουθούμενο από ένα 41,5%, που ζητά από τους OTA να διευκολύνουν την εύρεση αυτών των επιλογών και το 39,4% που πρότειναν οι OTA να προσφέρουν κίνητρα.

Ενώ το 67,7% των ταξιδιωτών είναι διατεθειμένο να πληρώσουν περισσότερα για να συμπεριλάβουν βιώσιμες επιλογές στα ταξίδια τους, εμφανίζουν διαφορετικά επίπεδα ευαισθησίας στις τιμές στο υψηλότερο κόστος που συνήθως αυτές συνεπάγονται, με μόνο το 10% περίπου από αυτούς να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν πάνω από το 10% στη συνολική τιμή για μια βιώσιμη επιλογή.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία και οι πλατφόρμες κρατήσεων έχουν μια σημαντική ευκαιρία να αξιοποιήσουν, επιδεικνύοντας τα βιώσιμα ταξιδιωτικά διαπιστευτήριά τους και προωθώντας τους εαυτούς τους χρήστες με το ίδιο σκεπτικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι η έκθεση έδειξε ένα συντριπτικό 93% των ερωτηθέντων που θα σκεφτόταν να κάνει κράτηση μέσω OTA, ο οποίος παρέχει βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024