Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσιάσεις εξοπλισμούΕλληνική γαστρονομία: Μπριάμ λαχανικών με ζωμό από τις φλούδες τους, τουλουμοτύρι και ελαιόλαδο τσουνάτο

Ελληνική γαστρονομία: Μπριάμ λαχανικών με ζωμό από τις φλούδες τους, τουλουμοτύρι και ελαιόλαδο τσουνάτο

Συνταγή του Βασίλη Λεωνίδου ('AVLI' και 'Raki Ba Raki').

Υλικά για 4 άτομα

  • 3 καρότα
  • 3 κολοκύθια
  • 6 κρεμμύδια στιφάδου
  • 100 γρ μπάμιες
  • 100 γρ φασολάκια φρέσκα
  • 2 πατάτες μεσαίες
  • 1 πράσο
  • Καλαμπόκι ψητό
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • Μαϊντανό
  • Δυόσμο
  • Θυμάρι
  • Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο τσουνάτο
  • Τουλουμοτύρι Ηλιάκη
  • 15 γρ. τριμμένο φουντούκι

Για τον ζωμό από τα λαχανικά

  • Φλούδες από τα λαχανικά που θα καθαρίσουμε
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 σκόρδο
  • 1 δάφνη
  • 20 γρ πελτέ
  • 50 ml λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Πιπέρι σε κόκκους
  • Φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα λαχανικά και κρατάμε όλες τις φλούδες σε ένα σκεύος για ψήσιμο στο φούρνο. Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια και βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράζει. Όταν βράσει ρίχνουμε το αλάτι και τα λαχανικά ξεχωριστά ώστε να βράσει το κάθε είδος μόνο του για να διατηρήσει το χρώμα και την τραγανότητα του. Κρυώνουμε σε παγωμένο νερό και τα κρατάμε στην άκρη.

Για την σάλτσα
Καίμε τις φλούδες από τα λαχανικά στον φούρνο μαζί με ένα ολόκληρο κρεμμύδι και ένα σκόρδο. Βγάζουμε, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και λίγο πελτέ σε μια κατσαρόλα και σβήνουμε με λευκό κρασί. Ρίχνουμε τα καβουρδισμένα λαχανικά την δάφνη, το θυμάρι, λίγο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν.

Μετά από 30 λεπτά αλατίζουμε τον ζωμό και σοτάρουμε τα λαχανικά σε ζεστό τηγάνι. Αφού πάρουν χρώμα, προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό. Αλατίζουμε τα λαχανικά, τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο και ρίχνουμε από πάνω φλούδες απο τουλουμοτύρι, βότανα, το τριμμένο φουντούκι και μπόλικο ελαιόλαδο τσουνάτο.

Αν θέλουμε προσθέτουμε επιπλέον κρεμμύδια για πιο έντονη γεύση.

Chef’s Bio


Ο Βασίλης Λεωνίδου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Αγρίνιο. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη γαστρονομία, άρχισε να δραστηριοποιείται ως επαγγελματίας σεφ σε εστιατόρια της πρωτεύουσας και της επαρχίας. Από νωρίς ξεχώρισε ως κυρίαρχο υλικό στην κουζίνα του το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο γι’αυτό και παρακολούθησε πληθώρα ειδικών σεμιναρίων και μαθήματα εξειδίκευσης στον τομέα του ελαιόλαδου. Πλέον συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Έλληνες πιστοποιημένους γευσιγνώστες ελαιόλαδου, ενώ το 2017 βραβεύτηκε ως Best Olive Chef παγκοσμίως από τον διεθνή οργανισμό Flos Olei Guide. Από το 2013 ζει και προωθεί την κρητική γαστρονομία στο Ρέθυμνο. Αρχικά στο Kapsaliana Village Hotel όπου εργάστηκε επί 7 χρόνια αναδεικνύοντας τις τοπικές γεύσεις και υλικά. Τον τελευταίο χρόνο είναι Executive Chef στην AVLI και το Raki Ba Raki. Στην κουζίνα του υπάρχει μια μεγάλη συλλογή κορυφαίων παρθένων ελαιόλαδων συνδυασμένα μοναδικά με κάθε πιάτο, τοπικά προϊόντα της Κρήτης, χειροποίητα αλλαντικά και φρεσκοζυμωτό ψωμί.

Ο κ. Λεωνίδου προβάλλει τα δημιουργικά του πιάτα και μέσω της ιστοσελίδας HospitalityAmbassadeurs, η οποία έχει ως στόχο την ανάδειξη και προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Η ομάδα αποτελείται από επαγγελματίες του επισιτιστικού, αλλά και του ξενοδοχειακού κλάδου, με κοινό όραμα την αγάπη για τη φιλοξενία, καθώς και τους ανθρώπους που την απαρτίζουν.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

26/01/2023
25/01/2023
24/01/2023
23/01/2023
20/01/2023