Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσιάσεις εξοπλισμούΕλληνική γαστρονομία: Πανσέτα φούρνου με σάλτσα πετιμέζι, φυστίκι Αιγίνης και πουρέ γλυκοπατάτας

Ελληνική γαστρονομία: Πανσέτα φούρνου με σάλτσα πετιμέζι, φυστίκι Αιγίνης και πουρέ γλυκοπατάτας

Συνταγή του σεφ Μιχάλη Αδαμίδη (εστιατόριο 'Βαρύ Πεπόνι').

Υλικά:

Για την πανσέτα

Μία ολόκληρη χοιρινή πανσέτα
1 λίτρο μπίρα
2 σκελίδες σκόρδο
2 πορτοκάλια (χυμός και ξύσμα)
1 λεμόνι
Φρεσκοσπασμένος κόλιανδρος
Φρέσκο θυμάρι
2 κτγ μουστάρδα
1 κτγ πάπρικα καπνιστή
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον πουρέ

1 κιλό γλυκοπατάτες
κρέμα βαλσάμικο ξύδι
Λίγο βούτυρο
1 κτγ ταμπάσκο
Αλάτι και πιπέρι
Λίγα υγρά από την πανσέτα

Τρόπος παρασκευής:

Χαράζουμε την πανσέτα και αλατοπιπερώνουμε. Την μαρινάρουμε με όλα τα υλικά για τουλάχιστον 5 ώρες. Βάζουμε την πανσέτα σε ταψί μαζί με την μαρινάδα. Σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολλα το κρέας και με αλουμινόχαρτο το ταψί. Ψήνουμε στους 180C για περίπου 2 ώρες (ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος του κομματιού).

Παράλληλα τοποθετούμε σε άλλο ταψί, τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο, τις γλυκοπατάτες και τις ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για 30-40 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος). Όταν η πανσέτα είναι έτοιμη ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε λίγο ακόμη να ροδίσει. Αφαιρούμε από τα υγρά και κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας.

Για τη σάλτσα σουρώνουμε τα υγρά σε κατσαρολάκι και αφού αφαιρέσουμε το περιττό λίπος, προσθέτουμε πετιμέζι και αφήνουμε να συμπυκνωθεί. Τέλος δένουμε με λίγο κρύο βούτυρο.

Για τον πουρέ χτυπάμε σε μίξερ την ψίχα της γλυκοπατάτας μαζί με όλα τα υλικά. Τέλος δένουμε με λίγο κρύο βούτυρο.

Σερβίρουμε την πανσέτα μας με λίγο χοντροκομμένο φυστίκι Αιγίνης.

Chef’s bio
Ο Μιχάλης Αδαμίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε στον κλάδο της εστίασης όντας φοιτητής, αρχικά ως σερβιτόρος και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του και ως μάγειρας. Παράλληλα τελείωσε σπουδές μαγειρικής (ΙΕΚ Δέλτα) και πιστοποιήθηκε από το κράτος. Έχει εργαστεί κυρίως σε εστιατόρια και ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία τρία χρόνια είναι chef στο “Βαρύ Πεπόνι“. Αγαπημένο υλικό τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Ο κ. Αδαμίδης προβάλλει τα δημιουργικά του πιάτα και μέσω της ιστοσελίδας HospitalityAmbassadeurs, η οποία έχει ως στόχο την ανάδειξη και προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Η ομάδα αποτελείται από επαγγελματίες του επισιτιστικού, αλλά και του ξενοδοχειακού κλάδου, με κοινό όραμα την αγάπη για τη φιλοξενία, καθώς και τους ανθρώπους που την απαρτίζουν.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024