Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσιάσεις εξοπλισμούΚατσικίσια πλάτη γεμιστή, μαριναρισμένη σε σαμιώτικο κρασί

Κατσικίσια πλάτη γεμιστή, μαριναρισμένη σε σαμιώτικο κρασί

Παραδοσιακή σαμιώτικη συνταγή για το Πάσχα, από τον Σαμιώτη ex. chef Ευάγγελο Μπιλιμπά.

Στο σαμιώτικο Πασχαλινό τραπέζι, η κατσικίσια πλάτη γεμιστή με ρύζι, συκωτάκια και μυρωδικά, ψημένη, αποτελεί μια παράδοση που διαρκεί αναλλοίωτη ως τις μέρες μας. Το μυστικό νοστιμιάς είναι η υπομονή στο ψήσιμο και το μαρινάρισμα σε γλυκό σαμιώτικο κρασί Samos Vin Doux.

Υλικά

  • 1 πλάτη από κατσίκι
  • Μισή συκωταριά
  • 1 μπόλια
  • 2 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 1 φλ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 -5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 6 -7 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 ½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 3 φλ. ντομάτα ξυσμένη
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 -3 κ. πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 2 φλυτζάνια λευκό γλυκό μοσχάτο κρασί «Samos Vin Doux» για το μαρινάρισμα
  • 1 φλ. λευκό ξηρό μοσχάτο κρασί «Ψηλές Κορφές»
  • ¾ φλ. ελαιόλαδο
  • ¾ φλ. χυμός λεμονιού
  • ρίγανη

Εκτέλεση
Πλένουμε τη μπόλια και τη βάζουμε σε χλιαρό νερό να μαλακώσει. Καθαρίζουμε και πλένουμε την πλάτη, την αλατοπιπερώνουμε καλά και την αφήνουμε μία νύχτα να μαριναριστεί με Samos Vin Doux, το γλυκό κρασί του Συνεταιρισμού Σάμου.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τη συκωταριά. Τη ζεματίζουμε, τη στραγγίζουμε και την κόβουμε σε κυβάκια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε τη συκωταριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με το σαμιώτικο λευκό ξηρό κρασί “Ψηλές Κορφές”.

Ρίχνουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε καλά με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τη ντομάτα και μαγειρεύουμε για 5 -7 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει γύρω στα 10 λεπτά.

Χωρίζουμε το κρέας από την πλάτη με κοφτερό μαχαίρι, δημιουργώντας μια “τσέπη”, την οποία διευρύνουμε απαλά με το χέρι μας. Αλατοπιπερώνουμε και αλείφουμε με λεμόνι γύρω –γύρω. Βάζουμε τη γέμιση και ράβουμε το άνοιγμα. Ανοίγουμε τη μπόλια και τυλίγουμε την πλάτη. Βάζουμε την τυλιγμένη με την μπόλια πλάτη σε ταψί. Ανακατεύουμε τις πατάτες με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το λεμόνι, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη και τις τοποθετούμε γύρω από το κρέας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ο C. Ρίχνουμε νερό να φθάνει μέχρι το 1/3 του ύψους του κρέατος. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και σφραγίζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 3,5 ώρες στους 180ο C. Βγάζουμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε να ξεροψηθεί για άλλα 45 λεπτά περίπου.

Σερβίρουμε ζεστό.

Η παραδοσιακή σαμιώτικη γεμιστή κατσικίσια πλάτη, συνοδεύεται από το λευκό ξηρό “Ψηλές Κορφές» με τη βελούδινη γεύση και μια απίστευτα δροσιστική οξύτητα που εξισορροπεί τη λιπαρότητα του κρέατος. Η μακρά του απολαυστική επίγευση και τα αρώματά του, το καθιστούν μοναδικό για γιορτινές μέρες.

Μυστικό νοστιμιάς: Για να δώσουμε μεγαλύτερη νοστιμιά και αρώματα, κάτω από την πλάτη, μπορούμε να τοποθετήσουμε 5-6 κληματόβεργες.

Καλό Πάσχα!

Ο executive chef κ. Ευάγγελος Μπιλιμπάς γεννήθηκε και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο νησί της Σάμου. Αγάπησε πολύ νωρίς τη μαγειρική τέχνη μέσα από τις παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς του και της μητέρας του. “Ταξιδεύει” την ελληνική δημιουργική κουζίνα σε πολλές χώρες του κόσμου, συνδυάζοντας μαγευτικά τις ξεχασμένες νοστιμιές με τις σύγχρονες τεχνικές, αλλά και τις διατροφικές επιταγές του σήμερα. Στόχος της ζωής του είναι η ανάδειξη της “Πυθαγόρειας διατροφής” και ως επίλεκτο μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, την προωθεί με κάθε ευκαιρία.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024