Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσίασηΜουσείο Χαμένων Επαγγελμάτων

Μουσείο Χαμένων Επαγγελμάτων

Ένα ιδιαίτερο και πρωτοποριακό μουσείο διανύει ήδη τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του στην καρδιά της Αθήνας, με εκθέματα κέρινων ομοιωμάτων που αναπαριστούν επαγγέλματα της παλαιάς εποχής που σήμερα έχουν πλέον χαθεί. Προσελκύει επισκέπτες όλων των ηλικιών, τόσο ξένους όσο και Έλληνες για να μαθαίνουν οι καινούριοι και να θυμούνται οι παλιοί.

Το Μουσείο των Χαμένων Επαγγελμάτων έχει ανοίξει τις πόρτες του στο κέντρο της Αθήνας απο τις 5/3/2015 και γιορτάζει έναν χρόνο λειτουργίας του. Πρόκειται για μια έκθεση κέρινων ρομποτικών ανθρώπινων ομοιωμάτων φυσικού μεγέθους που αναπαριστούν λεπτομερώς και με μεγάλη ακρίβεια τις εργασίες των επαγγελματιών της παλαιάς εποχής.
 
Είναι επόμενο, για ένα τέτοιου είδους μουσείο που ανακαλεί στην μνήμη των ανθρώπων παλιά επαγγέλματα, να έχει αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα καθώς τόσο οι ντόπιοι όσο και οι ξένοι περισσότερο θέλουν να μαθαίνουν για παραδόσεις που πλέον τείνουν να εξαφανιστούν αν δεν έχουν ήδη εξαφανιστεί. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε ένα πλάνο προσέγγισης σχολείων, συλλόγων, τουριστικών γραφείων και ξεναγών καθώς και σχεδιασμός προωθητικών ενεργειών για τη διαφήμισή του.
 
Ο σεβασμός στην παράδοση και η αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό συνετέλεσαν στο να δημιουργηθεί ένας χώρος  170 τμ, σε ένα από τα πολυσύχναστα και ομορφότερα μέρη της Αθήνας, στην γραφική Πλάκα, προκειμένου να αναπαρασταθεί η παλιά Αθήνα, εστιάζοντας σε παραδοσιακά επαγγέλματα όπως ο «μανάβης», ο «λούστρος», ο «λατερνατζής» και πολλά άλλα που ως επί το πλείστον σήμερα έχουν εξαφανιστεί.
 

 
Όλες οι κατασκευές και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι χειρώνακτες εκείνης της εποχής εξετάστηκαν λεπτομερώς και κατασκευάστηκαν επακριβώς, με την ίδια τεχνική, ώστε να αποδοθούν με συνέπεια. Οι νεότερες γενιές καθώς και οι ξένοι επισκέπτες της χώρας μας καλούνται να γνωρίσουν ένα μικρό κομμάτι της δικής μας ιστορίας, και οι «παλιοί» να αναπολήσουν κάποιες στιγμές από το παρελθόν.
 
Παράλληλα με την χρήση των ρομποτικών ανθρώπινων ομοιωμάτων η εργασία γίνεται περισσότερο κατανοητή στο κοινό. Το «ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΙΟΥ ΠΛΑΚΑΣ» σκοπό έχει να «ταξιδέψει» τον επισκέπτη για λίγο στην παλιά Αθήνα των δεκαετιών του 19ού και 20ού αιώνα και να τον κάνει να αισθανθεί ότι μπαίνει σε μία μηχανή του χρόνου και πως μεταφέρεται στο παρελθόν, ότι περπατά δίπλα στους χειρώνακτες, ότι ζει με αυτούς τους ανθρώπους, και αφουγκράζεται τον τρόπο ζωής τους. 
 
Η επίσκεψη σ΄ένα τέτοιο μουσείο είναι χρήσιμη τόσο για παιδαγωγικούς λόγους καθώς ενισχύει τη συλλογική συνείδηση και ταυτότητα και αποτελεί βιωματικό τρόπο εμπέδωσης της γνώσης, όσο και για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στους ξένους ταξιδιώτες οι οποίοι δείχνουν έντονη επιθυμία να επισκεφτούν χώρους σχετικούς με τον πολιτισμό της χώρας μας.  
 

 
Όπως έχει υποστηρίξει και ο ίδιος ο δημιουργός του, “το μουσείο αυτό είναι ένας φόρος τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους που με το μόχθο τους και το μεράκι τους, κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, κατάφεραν με την εργασία τους να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, να σπουδάσουν τα παιδιά τους συμβάλλοντας  με τη δουλειά τους στη ζωή ολόκληρης της κοινωνίας”.
 
Σύμφωνα με μαρτυρίες του ίδιου του δημιουργού του μουσείου, “η ανταπόκριση από τα σχολεία είναι μεγάλη, γεγονός που μας χαροποιεί καθώς φαίνεται το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών να μάθουν καινούρια πράγματα που δεν τα είχαν ξαναδεί παλαιότερα. Σχολεία τόσο από την επαρχία όσο και από την Αθήνα έδωσαν το παρόν και απήλαυσαν την ξενάγηση στο μουσείο, με την διαφορά ότι τα πρώτα, σε περιπτώσεις έλλειψης χρόνου είχαν ειδική μεταχείριση από την διοίκηση”.
 

 
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως οι κριτικές που αφήνουν όσοι επισκέπτονται το μουσείο είναι θετικές, καθώς ομολογουμένως είναι ένα θέαμα άξιο θαυμασμού για την δουλειά που έχει γίνει από τους υπεύθυνους. 
 
Η ξενάγηση γίνεται από τους παράγοντες του μουσείου και η διάρκεια της είναι από 30 – 45 λεπτά. Υπάρχει η δυνατότητα της ξενάγησης από ειδικά εκπαιδευμένα άτομα πάνω στα εκθέματα για την καλύτερη κατανόηση του επισκέπτη και την επίλυση τυχόν αποριών.
 
 
 
 
 

Μουσείο Χαμένων Επαγγελμάτων
Αγγελικής Χατζημιχάλη 4, Αθήνα  Τ.Κ. 10558
Τηλ: 210 3240015
Κιν: 693 3397021 (Τρύφων Αλεξίου)
Website: www.lostprofessions.gr           
 
Ώρες επικοινωνίας 10.30 – 14.30, Δευτέρα έως Παρασκευή.


 

 

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024