Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΤο Θέμα της ΕπικαιρότηταςUNWTO WORLD TOURISM BAROMETER Ο παγκόσμιος τουρισμός σε κρίση λόγω της επιδείνωσης της διεθνούς οικονομίας

UNWTO WORLD TOURISM BAROMETER Ο παγκόσμιος τουρισμός σε κρίση λόγω της επιδείνωσης της διεθνούς οικονομίας

UNWTO WORLD TOURISM BAROMETER
Ο παγκόσμιος τουρισμός σε κρίση λόγω της επιδείνωσης της διεθνούς οικονομίας

Αποδυνάμωση της γενικής ζήτησης

Η γενική αύξηση κατά 2% του διεθνούς τουρισμού το 2008 στηρίζεται στα ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους, πριν την κατάρρευση των χρηματοοικονομικών αγορών. Το δεύτερο εξάμηνο παρουσίασε μια απότομη μετατόπιση στην τάση με τις διεθνείς αφίξεις τουριστών, οι οποίες έμειναν στάσιμες ή παρουσίασαν αρνητικό πρόσιμο για κάθε έναν από τους τελευταίους έξι μήνες του 2008. Συνολικά, η αύξηση 5% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2008 μετατράπηκε σε πτώση 1% στο δεύτερο εξάμηνο. Αν και ο τουρισμός δε διαθέτει ανοσία απέναντι στις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, αντιστάθηκε αρχικά στην οικονομική ύφεση καλύτερα από άλλους οικονομικούς τομείς, όπως οι κατασκευές, το real estate ή η αυτοκινητοβιομηχανία.

Καθώς το σημερινό «ταραγμένο» οικονομικό σενάριο αναμένεται να συνεχιστεί και το 2009 -και πιθανώς και παραπέρα- η αρχική πρόβλεψη του παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για αυτό το έτος είναι μια ακόμη μετριότερη απόδοση. Σύμφωνα με τη έκδοση Ιανουαρίου 2009 του Βαρόμετρου του UNWTO, ο διεθνής τουρισμός αναμένεται να «λιμνάσει» ή ακόμα και να μειωθεί κατά τη διάρκεια του έτους. Αλλά, υπάρχει ακόμα υψηλός βαθμός αβεβαιότητας και πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελισσόμενες οικονομικές συνθήκες.
Εάν η οικονομία αρχίζει να παρουσιάζει σημάδια πρόωρης ανάκαμψης, ο διεθνής τουρισμός θα αυξηθεί ελαφρά το 2009 αλλά, εάν η οικονομία επιδεινωθεί περαιτέρω, τότε η τρέχουσα πρόβλεψη θα μεταβληθεί αρνητικά.

Μεικτά αποτελέσματα ανά περιοχή το 2008

Συνολικά, το 2008 όλες οι περιοχές ήταν θετικές εκτός από την Ευρώπη, η οποία υπέστη μια στασιμότητα στις αφίξεις. Οι καλύτερες αποδόσεις αποδόθηκαν στη Μέση Ανατολή (+11%), την Αφρική (+5%) και την Αμερική (+4%) – στην περίπτωση της Αμερικής, λόγω της ισχυρής κυκλοφορίας στις ΗΠΑ έως τον Αύγουστο και της ευνοϊκής απόδοσης των κεντρικών και νοτιοαμερικανικών προορισμών.
Η ανάπτυξη ήταν αρνητική τους τελευταίους έξι μήνες του 2008 τόσο στην Ευρώπη (-3%) όσο και στην Ασία (-3%). Η πτώση ήταν σημαντικότερη στην Ασία, δεδομένης της διψήφιας αύξησής της το 2007 και της εντυπωσιακής της παρουσίας το πρώτο μισό του 2008 (+6%). Από την άλλη μεριά, η Αμερική (+1%), η Αφρική (+4%) και η Μέση Ανατολή (+5%) παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα στο δεύτερο εξάμηνο, αν και με μια σημαντική επιβράδυνση, αν συγκρίνουμε τα αποτελέσματα αυτά με εκείνα της περιόδου Ιαν. – Ιουν.

Παρά τη γενική επιβράδυνση, το 2008 αρκετοί προορισμοί σε όλο τον κόσμο παρουσίασαν πολύ θετικά αποτελέσματα σε όλες τις περιοχές, -ειδικότερα αναφέρουμε τις: Ονδούρα, Νικαράγουα, Παναμάς, Ουρουγουάη, Δημοκρατία της Κορέας, Μακάο (Κίνα), Ινδονησία, Ινδία, Αίγυπτος, Λίβανος, Ιορδανία, Μαρόκο και Τουρκία.

Τα αποτελέσματα αυτά απεικονίζουν μόνο τις διεθνείς αφίξεις τουριστών, για τις οποίες τα επεξεργασμένα στοιχεία είναι σήμερα διαθέσιμα. Για τον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για πολλούς προορισμούς, ο UNWTO αναμένεται ότι θα παρουσιάσει λίγο πολύ παρόμοια αποτελέσματα.

Οι προοπτικές του 2009 συνδέονται με τη διεθνή οικονομική επίδοση

Η επιβράδυνση στις προηγμένες οικονομίες, που αντιμετωπίζουν μια συστολή στο ΑΕΠ τους για πρώτη φορά από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διαδίδεται ήδη σε σημαντικές ανερχόμενες αγορές, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.

Ο UNWTO αναμένει ο διεθνής τουρισμός να παρουσιάσει το 2009 μια πτώση από 0 έως 2%. Μαζί με την Αμερική, η Ευρώπη θα είναι η πιο επηρεασθείσα περιοχή από την άποψη των γενικών τουριστικών αποτελεσμάτων, καθώς οι περισσότερες από τις αγορές που αποτελούν «πηγή» τουριστικού εισοδήματος είναι σε ύφεση. Στην Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι θετικά, αν και η ανάπτυξη θα συνεχίσει σε πολύ πιό αργούς ρυθμούς έναντι της απόδοσης της περιοχής τα τελευταία χρόνια. Το ίδιο ισχύει για την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.


  • Το 2008, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών έφθασαν τα 924 εκατ., κατά 16 εκατ. περισσότερα από το 2007, που αντιπροσωπεύουν αύξηση 2%.
  • Η τουριστική ζήτηση επιβραδύνθηκε σημαντικά μέσα στο έτος υπό την επήρεια της παγκόσμια οικονομικής κατάστασης (οικονομική κρίση, αύξηση τιμών προϊόντων και πετρελαίου, έντονες διακυμάνσεις συναλλαγματικής ισοτιμίας), υπονομεύοντας τόσο τον καταναλωτή όσο και την επιχειρηματική φερεγγυότητα και με συνέπεια την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική πτώση.
  • Το δεύτερο μισό του 2008 η ανάπτυξη έμεινε στάσιμη με τον αριθμό των διεθνών αφίξεων να μειώνονται ελαφρά – μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2009.


Η απάντηση του UNWTO

Η ιστορία αποδεικνύει ότι οι κρίσεις μπορούν επίσης να παρέχουν ευκαιρίες, επειδή απαιτούν ουσιαστικές προσπάθειες και σταθερότητα της βιομηχανίας. Επιπλέον, εάν οι βραχυπρόθεσμες ενέργειες της κρίσης μπορούν να ευθυγραμμιστούν με τις συνεχόμενες, πιο μακροπρόθεσμες διεθνείς ανάγκες καταπολέμισης της φτώχειας και προστασίας του κλίματος, η γενική δομή της τουριστικής βιομηχανίας μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχυθεί.
Πάνω σε αυτό το υπόβαθρο, ο UNWTO αυξάνει τις προσπάθειές του για απαντήσεις, ώστε να παρέχει στον τομέα, και τα μέλη του ειδικότερα, την απαραίτητη υποστήριξη για να τα βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στους δύσκολους αυτούς καιρούς.

Συγκεκριμένα, ο UNWTO θα εστιάσει σε τρεις πρωτοβουλίες:

  1. Υποστήριξη της άμεσης απάντησης του τουριστικού τομέα στην κρίση, μέσω της πρόσφατα θεσμοθετημένης Επιτροπής Ανθεκτικότητας Τουρισμού, για να ενισχύσει την αγορά και καλύτερης πρακτικές αντιμετώπισης της κρίσης.
  2. Υποστήριξη μέτρων συνυπολογισμού της προτεραιότητας που έχει ο τομέα του τουρισμού στα γενικά οικονομικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης.
  3. Προώθηση του τουρισμού στη νέα «πράσινη» οικονομία ως τομέας που μπορεί να συνεισφέρει στην «έξυπνη» ανάπτυξη, τις καινοτόμες υποδομές και το χώρο της «καθαρής» παραγωγής ενέργειας.
Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024