Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΜε ή χωρίς παρωπίδες;Σχολιάζοντας την τρέχουσα τουριστική επικαιρότητα…

Με ή χωρίς παρωπίδες;Σχολιάζοντας την τρέχουσα τουριστική επικαιρότητα…

Με ή χωρίς παρωπίδες;
Σχολιάζοντας την τρέχουσα τουριστική επικαιρότητα…

Στη διάρκεια από την προηγούμενη επικοινωνία μας (λίγο μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη λόγω εκλογών), έγινα κοινωνός ορισμένων ζητημάτων, τα οποία έχουν τη δική τους σημασία για το χώρο μας. Έκρινα σκόπιμο λοιπόν – παραβιάζοντας τη γνωστή αρθρογραφική πορεία της στήλης – να σχολιάσω σύντομα αυτά τα θέματα, τα οποία ούτως ή άλλως ενδιαφέρουν όλους μας.

Θέμα 1ο: Τουρισμός και Εκλογές

Οι πρόσφατες Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές έδωσαν έναυσμα για συζητήσεις σχετικά με τον τουρισμό σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Από αυτή όλη τη παραφιλολογία, έχω να κάνω τις ακόλουθες διαπιστώσεις:

α) ότι μετριόνται στα δάχτυλα του ενός χεριού σε όλη την Ελλάδα, οι Δήμοι που ανάμεσα στα τόσα και τόσα θέματα που τους απασχολούσαν, έκριναν σκόπιμο να κάνουν λόγο για τουρισμό!

β) ότι – δυστυχώς – αυτό ίσχυσε ακόμη και για κάποιους κατά τεκμήριο τουριστικούς δήμους σε όλη τη χώρα!

γ) ότι κι όπου έγινε κάποια δημόσια συζήτηση για τον τουρισμό (όπως λ.χ. αυτή της HATTA στον Δήμο της Αθήνας με τη συνεργασία κάποιων – αλλά όχι όλων των κυριότερων – φορέων και που είναι απολύτως επαινετέα), ήταν ορατό και εμφανές το «προεκλογικό» του πράγματος! Ακόμα κι έτσι όμως θετικό…

δ) ότι γυναίκες και άνδρες του τουριστικού τομέα δραστηριοποιήθηκαν ως υποψήφιες/οι σ’ αυτές τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Με σχετικά καλές εκλογικές επιδόσεις ή δίνοντας το στίγμα του τουρισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ξεχώρισα την κ. Ελένη Παπαδοπούλου, αντιπρόεδρο της HATTA με τον συνδυασμό της εκλεγείσας Ντόρας Μπακογιάννη και την κ. Μπέττυ Χατζηνικολάου, στέλεχος του ΕΟΤ με τον συνδυασμό του Φώτη Κουβέλη λόγω της αναγνωρισιμότητας τους σε όλους στον τουρισμό…

Θέμα 2ο : Τουρισμός και Στατιστικές

Μέσα στην ένσταση των πρόσφατων εκλογών πέρασε σχετικά απαρατήρητη αυτή η ένσταση με βάση τις εκτιμήσεις του «Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων» (ΣΕΤΕ) αναφορικά με τις τουριστικές στατιστικές.
Από όλη αυτή την ιστορία των αντιπαρατιθέμενων απόψεων, ο αναγνώστης της αυτής της στήλης θα πρέπει να σταματήσει στις ακόλουθες διαπιστώσεις:

α) ότι εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν πολλοί επιστήμονες και ερευνητές που αμφισβητούν τις τουριστικές στατιστικές στη χώρα μας με στοιχεία, χωρίς να «ιδρώνει το αυτί κανενός»!

β) ότι πάνω απ’ όλα τίθεται υπό αμφισβήτηση η χρήση διαφορετικών μεθόδων μέτρησης κάθε φορά, ούτως ώστε η επίσημη πολιτεία και η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία να «μετρά»…διαφορετικά την ελληνική τουριστική πραγματικότητα από ότι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες του κλάδου!

γ) ότι όπως στις περισσότερες περιπτώσεις πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων στην Ελλάδα – ο στόχος δεν είναι η πλήρης κατανόηση της υπάρχουσας πραγματικότητας, αλλά ο εφησυχασμός και ο εντυπωσιασμός του αμύητου, κάτι που όμως δημιουργεί προβλήματα επί της ουσίας, αλλά ποιος νοιάζεται!

δ) ότι, τουλάχιστον αυτή τη χρονική στιγμή θα πρέπει το υπουργείο Ανάπτυξης να αποφασίσει: * να επιβάλλει τον συντονισμό του ΕΟΤ, της ΕΣΥΕ και της Τράπεζας της Ελλάδας σε ότι αφορά τα τουριστικά έσοδα, ** να προβεί στην αναγκαία επαναδιατύπωση των τουριστικών μεγεθών των προηγούμενων ετών, ώστε αυτά να είναι συγκρίσιμα και ***να δει τον τουρισμό ως εθνικό κεφάλαιο και όχι ως πεδίο κομματικής προβολής!

Θέμα 3ο: Ολυμπιακή Αεροπορία και Τουρισμός

Μέσα στην ίδια δίνη των εκλογών παρασιωπήθηκε ή δεν πήρε τις διαστάσεις που θα έπρεπε, το κλείσιμο της γραμμής της Αυστραλίας από την πολύπαθη Ολυμπιακή Αεροπορία.

Από αυτή την εξέλιξη και από τις παρενέργειες της, ο αναγνώστης θα πρέπει να σταθεί στις παρακάτω διαπιστώσεις:

α) ότι η «γραμμή της Αυστραλίας» μάλλον είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθηθεί από ανάλογες «πολιτικές» και σε άλλες προβληματικές γραμμές άμεσα!

β) ότι χρόνο με τον χρόνο η απαραίτητη «κοινωνική» αποστολή ενός εθνικού αερομεταφορέα (και όχι μιας ιδιωτικής ) χάνεται, με ότι αυτό συνεπάγεται δυστυχώς!

γ) ότι όλοι αυτοί που συρρίκνωσαν την εταιρεία με κομματικές λογικές και επιλογές, με δήθεν Προγράμματα Εξυγίανσης της που κόστισαν πολλά δις δραχμών στον Έλληνα φορολογούμενο, σήμερα από άλλες θέσεις τολμούν να κάνουν και κριτική, αντί του φυσιολογικού να κρύβονται και να σιωπούν!

δ) ότι στο μέλλον, οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή Αεροπορία θα είναι τέτοιες, που η ταλαιπωρία των πολιτών και των τουριστών μας, αλλά και οι αναταραχές στο κοινωνικό επίπεδο θα μας απασχολήσουν όλους. Εδώ είμαστε, να τα δούμε από κοντά, καθώς οι κοντόφθαλμες πολιτικές τα έχουν αυτά!

Υ.Γ.


Για όσους με ερωτούν για την ημερίδα της Τουριστικής Εκπαίδευσης της ΑΤΕΜ στις 18/11ου, κάνω γνωστό ότι ως εισηγητές είναι μόνο οι φορείς της ελληνικής τουριστικής εκπαίδευσης. Οι συνδικαλιστικοί τουριστικοί φορείς θα κάνουν σύντομες παρεμβάσεις. Επειδή υπάρχει περιορισμένος αριθμός προσκλήσεων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί μου στο 0973-996732 ή στο e-mail : plytras@teiath.gr
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024