Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΑπόψειςΗ Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση και οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις στην Κρήτη

ΑπόψειςΗ Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση και οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις στην Κρήτη

Απόψεις
Η Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση και οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις στην Κρήτη
του Δρα Δημήτρη Τερζάκη

Σε μία κατεξοχήν τουριστική περιοχή, όπως είναι η Κρήτη, αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις δεν έχουν σε πρώτη προτεραιότητα τη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση, με στόχο την ποιοτική τους αναβάθμιση.

Αυτό ήταν μεταξύ άλλων ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας με θέμα «Χάσμα Δεξιοτήτων και ο ρόλος της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Τουριστική Βιομηχανία της Κρήτης», που πραγματοποίησε η Ερευνητική Ομάδα του Καθηγητή Δρ. Δημήτρη Τερζάκη στο Τ.Ε.Ι. Κρήτης, χρηματοδοτούμενη από το Πρόγραμμα Leonardo da Vinci της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορούσε στις Ξενοδοχειακές Μονάδες σε ολόκληρη την Κρήτη.

Με τη χρήση κοινών ερωτηματολογίων για επτά χώρες (Λουξεμβούργο, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία, και Ελλάδα) της Ευρωπαϊκής Ένωσης ερωτήθηκαν τόσο ιδιοκτήτες και διευθυντές ξενοδοχείων, όσο και εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων.

Αν και με διαφορετική ένταση, Προϊστάμενοι και Εργαζόμενοι, εκτιμούν ότι οι παράγοντες που προσδιορίζουν την επιλογή των εργαζομένων είναι:

  1. το περιβάλλον εργασίας
  2. η κοινωνικά καταξιωμένη θέση απασχόλησης
  3. η μόνιμη, ικανοποιητική αμοιβή με καλές προοπτικές και
  4. οι προτιμήσεις-παράδοση του τοπικού πληθυσμού στην επιλογή ξενοδοχειακών επαγγελμάτων.

Η κρίση των Προϊσταμένων διαφοροποιείται λίγο, αναφορικά με τους κοινωνικούς παράγοντες προβολής των εργαζομένων της θέσης απασχόλησής τους να υπερισχύουν στην επιλογή έναντι των μόνιμων αμοιβών τους.

Η έρευνα έδειξε ότι εργοδότες, αλλά και εργαζόμενοι, θεωρούν τη δια βίου εκπαίδευση ως «ασήμαντη» ή «δευτερεύοντα» παράγοντα, δηλαδή «καλό είναι να υπάρχει αλλά δεν προσδιορίζει αποφασιστικά την επιλογή τους να εργασθούν».

Όταν οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όπως ο Τουρισμός, συνιστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον κύριο μοχλό διατήρησης και βελτίωσης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων τους αφού τις εφοδιάζουν με την απαραίτητη ευελιξία προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνεχώς συνθήκες ζήτησης και προσφοράς, στην Κρήτη η αναγκαιότητα της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης δεν έχει γίνει ακόμα συνείδηση ότι μπορεί να προσφέρει νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα και προστιθέμενη αξία.

Η Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και η Δια Βίου Εκπαίδευση είναι λοιπόν, πρόκληση για όλους μας, όχι μόνο για τον τομέα των Τουριστικών Επιχειρήσεων, αλλά και για την πολιτεία.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024