Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Νέα τουριστική πολιτική δια στόματος κυρίας Πετραλιά
Οι φορείς σχολιάζουν...

Δημήτρης Σταθόπουλος - 24 Μάιος 2006, 00:00

Νέα τουριστική πολιτική δια στόματος κυρίας Πετραλιά
Οι φορείς σχολιάζουν...

Τις προτεραιότητες της νέας τουριστικής πολιτικής ανέδειξε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου από την ανάληψη των καθηκόντων της. Στο πλαίσιο αυτής της συνέντευξης το TravelDailyNews ζήτησε από τους επικεφαλείς φορέων να εκφράσουν την άποψη τους σχετικά με τις νέες προτεραιότητες του υπουργείου. Σύμφωνα με την κυρία υπουργό θα δοθεί έμφαση στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στον τουριστικό κλάδο με διαδικασίες που θα προωθούν την επιχειρηματική δράση απαλλαγμένες από τη γραφειοκρατία του παρελθόντος.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο χρόνος ωρίμανσης των επενδύσεων στη χώρα μας θα συγκλίνει με το μέσο ευρωπαϊκό χρόνο, που είναι περίπου 18 μήνες και αυτό θα γίνει με σεβασμό στη νομιμότητα και με απόλυτη διαφάνεια, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ήδη έχουν “ξεμπλοκαριστεί” επενδυτικές προσπάθειες που συνδέονται με τον αναπτυξιακό νόμο και το Γ΄ΚΠΣ. Ειδικότερα για τον αναπτυξιακό νόμο, η κα Πετραλιά επεσήμανε ότι μέσω αυτού θα επιδοτηθούν ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ως προς αυτή την εξαγγελία αντίθετος είναι ο πρόεδρος του HATTA κ. Γιάννης Ευαγγέλου ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά: “Με τη λογική ότι και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη διεκδικούν μια εξέχουσα θέση κυρίως στο συνεδριακό και εκθεσιακό τουρισμό, δεν συμφωνούμε με την εξαίρεση και των δύο αυτών πόλεων από τον αναπτυξιακό νόμο για τη δημιουργία 5άστερων ξενοδοχείων. Εφ’ όσον αυτό το είδος αναπτυχθεί, σίγουρα θα χρειασθούν και άλλα ξενοδοχεία”.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τους βασικούς συντελεστές του τουρισμού, σχεδιάζεται η αξιοποίηση του Δ` ΚΠΣ στοχεύοντας στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών της τουριστικής αγοράς. Στα άμεσα σχέδια είναι η λειτουργία κέντρου υποδοχής επενδυτικών προτάσεων και επιχειρηματικών σχεδίων στο υπουργείο.

Στις άμεσες ενέργειες που αναμένεται να τονώσουν την επιχειρηματική δράση, περιλαμβάνεται και ο θεσμός της παραθεριστικής κατοικίας, για τον οποίο η κυρία Πετραλιά σημείωσε ότι ωριμάζουν οι συνθήκες αξιοποίησης του, καθώς και η ανάπτυξη γηπέδων γκολφ. Εφαρμογή νέας τουριστικής πολιτικής μακράς πνοής σημαίνει ότι το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης θα γίνει το διαχρονικό σπίτι της τουριστικής πολιτικής, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και, πολύ περισσότερο, ανεξαρτήτως πολιτικών ηγεσιών, δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Πετραλιά και πρόσθεσε ότι “η νέα τουριστική πολιτική είναι εθνική υπόθεση και οφείλει να έχει όλα τα χρώματα της ίριδας”.

Η υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση για την αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού και τη μετατροπή του σε ένα χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο για την παραγωγή τουριστικής πολιτικής με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων, τεχνοκρατών αλλά και εκπροσώπων κομμάτων. Αναφορικά με το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΕΞΑ κ. Γεώργιος Τσακίρης επισημαίνει την ανάγκη διασφάλισης των αποφάσεων που λαμβάνει. “Ένα σημείο όμως που θα πρέπει σίγουρα να συνεκτιμηθεί και να ληφθεί υπόψη στον νέο σχεδιασμό του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού είναι η διασφάλιση της εφαρμογής των λαμβανομένων αποφάσεων, καθώς και η αποτελεσματικότητα του”.

Αναφερόμενη σε θέματα τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, η κα Πετραλιά επεσήμανε ότι το νομοθετικό έργο του υπουργείου βρίσκεται στην τελική ευθεία: Το νομοσχέδιο του ιαματικού τουρισμού βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών των άλλων υπουργών, ενώ του αγροτουρισμού βρίσκεται στο στάδιο διαβούλευσης με το υπουργείο Οικονομικών. Προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, ανακοινώθηκε εξάλλου ότι ξεκίνησε η κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας.

Στο επίμαχο θέμα της λειτουργίας της ΕΤΑ η κα Πετραλιά υπογράμμισε ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τις συνεχείς δικαστικές μάχες (500 δίκες ετησίως), στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε προκηρύξεις.

Όσον αφορά τα γραφεία εξωτερικού του ΕΟΤ, τόνισε ότι υπήρξαν προβλήματα νομοθετικής υφής που δεν επέτρεψαν την πλήρη δραστηριοποίησή ορισμένων από αυτά, ενώ όπως είπε, η επίλυση των προβλημάτων ήταν άμεση. Σύμφωνα με την υπουργό, λειτουργία νέων γραφείων δεν αναμένεται άμεσα, ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας γραφείου στις Ινδίες, αν αυτό κριθεί τελικά σκόπιμο.

Τέλος, με στόχο την αναβάθμιση της προσφοράς του τουριστικού προϊόντος και της βελτίωσης των υπηρεσιών πληροφόρησης των επισκεπτών, δημιουργείται ένα κεντρικό call-center σε όλες τις βασικές γλώσσες, που θα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους τουρίστες.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις τον φορέων επισυνάπτονται δεξιά.

Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top