Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςFocus σε ένα ΘέμαΕλληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης404+7 ελληνικές ακτές και 5 μαρίνες με Γαλάζια Σημαία

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης404+7 ελληνικές ακτές και 5 μαρίνες με Γαλάζια Σημαία

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
404+7 ελληνικές ακτές και 5 μαρίνες με Γαλάζια Σημαία

Γαλάζιες σημαίες θα κυματίζουν φέτος σε 404+7 ακτές και 5 μαρίνες της χώρας μας, ανεβάζοντας την Ελλάδα στην 2η θέση ανάμεσα σε 40 χώρες με τις περισσότερες βραβευμένες ακτές, όπως ανακοινώθηκε χτες από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Σε σχέση με πέρσι μάλιστα αξίζει να αναφερθεί ότι πραγματοποιήθηκε σημαντικό άλμα, καθώς πέρσι ο αριθμός των βραβευμένων ακτών άγγιζε τις 383.

Στις αρχικά 404 βραβευμένες ακτές του 2006, οι 50 είναι νέες. Από τις περσινές βραβευμένες, 20 ακτές δεν μπόρεσαν να κερδίσουν πάλι την Γαλάζια Σημαία και 9 δεν υπέβαλλαν αίτηση υποψηφιότητας για βράβευση. `Αλλες 30 ακτές συμμετέχουν στο Πρόγραμμα για πρώτη φορά και προετοιμάζονται για να βραβευθούν το 2007.

Συνολικά στον κόσμο, βραβεύθηκαν 2.549 ακτές με τη ‘Γαλάζια Σημαία’. Δηλαδή μία ‘Γαλάζια Σημαία’ στις έξι περίπου θα κυματίζει φέτος στην Ελλάδα! Η χώρα μας υστερεί ωστόσο πάρα πολύ στις μαρίνες, με μόλις 5 βραβευμένες, σε σύνολο 638 παγκοσμίως.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια του 2006 στην γείτονα χώρα Τουρκία θα κυματίζουν Γαλάζιες Σημαίες σε 192 ακτές και 14 μαρίνες, στην Ισπανία σε 477 ακτές και σε 82 μαρίνες (σ.σ. η Ισπανία βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης χωρών με τις περισσότερες βραβευμένες ακτές), στην Ιταλία σε 216 ακτές και 52 μαρίνες, στην Γαλλία σε 269 ακτές και 84 μαρίνες, στην Πορτογαλία σε 207 ακτές και 11 μαρίνες, στην Κύπρο σε 49 ακτές και στην Βουλγαρία σε 11 ακτές.

Το Πρόγραμμα ‘Γαλάζιες Σημαίες’

Η ‘Γαλάζια Σημαία’ είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σήμα στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές τους προϋποθέσεις. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν καθαρή θάλασσα. Πρέπει να τηρούνται συνολικά 29 κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου. Έτσι, πολλές ελληνικές ακτές δεν κερδίζουν, δυστυχώς, ‘Γαλάζια Σημαία’, παρόλο ότι διαθέτουν καθαρά νερά κολύμβησης. Αυτό είναι πολύ λυπηρό, διότι τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη ‘Γαλάζια Σημαία’ όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), που εδρεύει στη Δανία. Στην Ελλάδα, φορέας του Προγράμματος, από το 1992, είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση της χώρας (από το 1951), που δραστηριοποιείται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, σε έργα προστασίας της φύσης, σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω εντύπων, εκδρομών, διαλέξεων και άλλων εκδηλώσεων.

Η Ελλάδα περιβάλλεται από πανέμορφες ακτές και καταγάλανες θάλασσες. Η ζωή μας είναι συνδεδεμένη με αυτές. Η Alpha Bank, για έκτη (6η) συνεχή χρονιά στηρίζει με συνέπεια ως αποκλειστικός χορηγός το πρόγραμμα ‘Γαλάζιες Σημαίες’, αποδεικνύοντας έμπρακτα την ευαισθησία της σε αυτόν τον τομέα, με τη διαφύλαξη και την αξιοποίηση των ακτών και της θαλάσσης, προκειμένου να είναι χώροι ασφαλείς και να μπορούν να τις απολαμβάνουν όλοι.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει από το 2002 η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), που ενημερώνει τα μέλη της, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στο Πρόγραμμα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ υποστηρίζει τις “Γαλάζιες Σημαίες” προβαίνοντας σε μικροβιολογικές αναλύσεις των νερών κολύμβησης που διενεργεί και ανακοινώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στις ακτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Υποστηρίζουν, επίσης, το Πρόγραμμα, με εκπροσώπους τους στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, τα υπουργεία Τουριστικής Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και ο ΕΟΤ.

Πως κερδίζεται η ‘Γαλάζια Σημαία’

Για να κερδίσει μια ακτή τη ‘Γαλάζια Σημαία’, πρέπει να πληροί 29 αυστηρά κριτήρια. Για μια μαρίνα υπάρχουν 22 αντίστοιχα κριτήρια. Και αν ακόμη κερδίσει μια ακτή ή μαρίνα τη ‘Γαλάζια Σημαία’, τη διατηρεί μόνο εκείνη τη χρονιά και πρέπει να αποδείξει ότι την αξίζει και για την επομένη. Οι επιθεωρητές της ΕΕΠΦ και της FEE ελέγχουν όλο το καλοκαίρι τη συμμόρφωση με τα κριτήρια του προγράμματος, επισημαίνοντας προβλήματα και παραλήψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή ή και οριστική υποστολή της ‘Γαλάζιας Σημαίας’. Οι αξιολογήσεις των επιθεωρητών λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων όταν εξετάζει υποψηφιότητες ακτών και μαρινών για βράβευση με τη ‘Γαλάζια Σημαία’.

Την απονομή ‘Γαλάζιων Σημαιών’ για ακτές και μαρίνες προτείνει η Εθνική Επιτροπή Κρίσεων κάθε χώρας στη Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων. Στην Ελλάδα η Επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους των πέντε Υπουργείων, του ΕΟΤ, της ΚΕΔΚΕ και της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. Την τελική απόφαση λαμβάνει η Διεθνής Επιτροπή Κρίσεων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστών (ILSE), της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προστασία των Aκτών (ΕUCC) και του Διοικητικού Συμβουλίου του FEE.

Κριτήρια του Προγράμματος για τις ακτές

Καθαριότητα θάλασσας και ακτής

  • Καθαρά νερά κολύμβησης, που να επιβεβαιώνονται με μικροβιολογικές αναλύσεις κάθε δεκαπενθήμερο κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου.

  • Μη απόρριψη βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.

  • Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα.
  • Περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κλπ.

Οργάνωση ακτής και ασφάλεια επισκεπτών

  • Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης.
  • Σχέδια για την αντιμετώπιση κάποιου ατυχήματος ρύπανσης, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
  • Απαγόρευση της οδήγησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
  • Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
  • Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
  • Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σε σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
  • Φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες.


Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
  • Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή και περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδα και πανίδα στον παράκτιο χώρο.
  • Διοργάνωση δραστηριοτήτων που να προβάλλουν ενεργά το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024