Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΑπόψειςΚαλύτερα αστυνομικός ή υπαξιωματικός παρά στέλεχος τουριστικής επιχείρησης και Διευθυντής Ξενοδοχείου!!!

ΑπόψειςΚαλύτερα αστυνομικός ή υπαξιωματικός παρά στέλεχος τουριστικής επιχείρησης και Διευθυντής Ξενοδοχείου!!!

Απόψεις
Καλύτερα αστυνομικός ή υπαξιωματικός παρά στέλεχος τουριστικής επιχείρησης και Διευθυντής Ξενοδοχείου!!!
του Γιάννη Πατέλλη

Μέσα στα συνθήματα που ακούγονται με την αναστάτωση στην ανωτάτη παιδεία ακούμε το καταρχήν αποδεκτό σχεδόν από όλους ‘Η ανωτάτη εκπαίδευση να συνδεθεί με την αγορά’. Έμμεσα ήδη όμως οι περισσότεροι υποψήφιοι επιλέγουν σχολές στα ΤΕΙ-ΑΕΙ που κατά την κρίση τους εξασφαλίζουν μια καλή σπουδή με εξασφαλισμένη αμοιβή εργασίας. Οι πιο καλοί, δηλαδή αυτοί με υψηλή επίδοση διαλέγουν συνήθως σχολές, επαγγέλματα που πιστεύουν ότι εγγυούνται σταθερό εισόδημα και σταδιοδρομία.

Για να δούμε λοιπόν πως αξιολογούν οι νέοι το μέλλον τους στον τουρισμό και αν πιστεύουν ότι ο τουρισμός είναι ο πυλώνας της οικονομίας, και το μέλλον τους είναι εξασφαλισμένο επιλέγοντας να σπουδάσουν τουριστικά επαγγέλματα, κλπ. Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά λέγονται από μας για μας και οι μελλοντικοί φοιτητές αξιολογούν εντελώς διαφορετικά το μέλλον που τους προσφέρει η ενασχόληση περί τα τουριστικά. Δεν πείθουν φαίνεται ούτε η ποιότητα των σπουδών ούτε η εξασφάλιση εργασίας. Αλλιώς πως εξηγείται ότι τουριστικές σπουδές επιλέγουν οι πιο χαμηλόβαθμοι και έτσι φέτος όπως και πέρσι σ’ όλες σχεδόν τις τουριστικές σχολές σε όλα τα ΤΕΙ οι υποψήφιοι δεν έχουν πιάσει την βάση; Όλες έχουν τον χαμηλότερο βαθμό εισαγωγής στις πανελλήνιες από όλα τα ΤΕΙ -ΑΕΙ.

Ας θυμηθούμε μερικά από τα αποτελέσματα ΤΕΙ Τουριστικών Επαγγελμάτων: Ηγουμενίτσας 4.724,ΤΕΙ Τουριστικών Επαγγελμάτων Αγ. Νικολάου Κρήτης 3.973, Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου 5.949, Τουριστικών Επαγγελμάτων Πόρου 7.689, Τουριστικών επαγγελμάτων `Αμφισσας 3.010!!!, Τουριστικών Επιχειρήσεων Σπετσών 8.229, Τουριστικών επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης 9.534, Τουριστικών Επιχειρήσεων Λάρισας 6.011, Τουριστικών Επιχειρήσεων Πάτρας 8.969, κλπ. Δηλαδή ο μέσος όρος κάτω πολύ από την βάση.. Ας δούμε λοιπόν τώρα αντίστοιχα ορισμένα αποτελέσματα από άλλες σχολές που κατά την γνώμη των υποψηφίων τους εξασφαλίζουν καλύτερο μέλλον και για αυτό είναι και περιζήτητες και αξίζουν κατά την γνώμη τους. Στρατολογικό ΣΣΑΣ Γεν. Σειρά Θεσσαλονίκη 19.000!!, Κτηνιατρικό ΣΣΑΣ Γεν. Σειρά Θεσσαλονίκης ΑΕΙ 19230!!!!, Αξιομ. Ελληνικής Αστυνομίας 18.500, Αστυφυλάκων 13.450,Υπαξιωματικων Ίκαρων 8.350, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάτρα 17.150, Μόνιμων Υπαξιωματικών ΣτραΝαυτικου 15.650, Κτηνιατρική Θεσσαλονίκης 18.500, Θεατρικών Σπουδών 13.567, κλπ.

Με άλλα λόγια ο ικανός νέος προτιμάει να γίνει υπαξιωματικός, αστυνόμος, δάσκαλος, κτηνίατρος, παρά να ασχοληθεί με τα τουριστικά επαγγέλματα. Νοιώθει εκεί εξασφάλιση που του παρέχει το κράτος, αντί να πάει στον τομέα που είναι σύμφωνα με πολλούς το μέλλον της οικονομίας της Ελλάδος, τον τουρισμό. Δεν πείθεται από τα μεγάλα λόγια και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Έτσι καλύτερα αστυνομικός ή υπαξιωματικός, κτηνίατρος παρά στέλεχος τουριστικής επιχείρησης ή διευθυντής ξενοδοχείου. Οι καλύτεροι διάλεξαν να ακολουθήσουν όλα τα άλλα επαγγέλματα παρά τα τουριστικά. Αλήθεια γιατί;

Δεν είναι καλές οι σπουδές, η ποιότητα γνώσης που παρέχεται ή δεν έχουν καλή αμοιβή όταν αποφοιτήσουν; `Ακουγα ένα πανεπιστημιακό που μου ‘λεγε ότι από τους 263 καθηγητές που διδάσκουν τουριστικά μόνο 63 έχουν διδακτορικό. Το μεταφέρω με επιφύλαξη. Αλλά νομίζω κυρίως ότι τους νέους δεν πείθει η καριέρα που τους υπόσχεται ο τομέας και οι αμοιβές που προσφέρει. Δεν βλέπει επαγγελματική αποκατάσταση. Καλύτερα λοιπόν υπαξιωματικός, δάσκαλος με εξασφαλισμένο μεροκάματο ή οτιδήποτε άλλο παρά να ασχοληθούν με τα τουριστικά.

Ύστερα κάπως στο μυαλό μας έχει μείνει ότι τουρισμός ίσον εύκολη δουλειά, κάτι δηλαδή λίγο περισσότερο από γκαρσόνι. Τους έχουν πείσει ότι για να ασχοληθείς με τα τουριστικά χρειάζεται μόνο να ξέρεις μια ξένη γλώσσα, να ξέρεις να καθαρίζεις το καρπούζι με μαχαίρι και πιρούνι και να χαμογελάς. Το πολύ πολύ θα πας και σε κανένα ΚΕΚ και είσαι έτοιμος!!!! Αντίθετα ας θυμηθούμε εδώ φωτισμένα παραδείγματα από το παρελθόν όταν ξεκίναγε ο τουρισμός στην χώρα μας στην δεκαετία του ’50, ο τότε Αστέρας έστειλε δέκα υποψήφιους ξενοδόχους με υποτροφία στην Ελβετία να σπουδάσουν να μάθουν την δουλειά για να μπορέσουν μετά να ανταποκριθούν στον Αστέρα Γλυφάδας και στο Ρόδων της Ρόδου!!!!

Ας μην λέμε λοιπόν μεγάλα λόγια, ο τουρισμός είναι πυλώνας της οικονομίας και ας πείσουμε τους ικανούς ότι έχουν μέλλον σ’ αυτό τον κλάδο. Ή μήπως οι νέοι ξέρουν ή διαισθάνονται ότι αυτό δεν ισχύει;

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024