Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΑνοιχτή ΓραμμήΑπόψειςΔημιουργία αγγλόφωνου ραδιοφωνικού σταθμού FM τουριστικής κατεύθυνσης

ΑπόψειςΔημιουργία αγγλόφωνου ραδιοφωνικού σταθμού FM τουριστικής κατεύθυνσης

Απόψεις
Δημιουργία αγγλόφωνου ραδιοφωνικού σταθμού FM τουριστικής κατεύθυνσης
του Πυθαγόρα Κόσιβα

Παρατίθεται επιστολή που απέστειλε ο κ. Πυθαγόρας Κόσιβας, στην υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά. Ο κ. Κόσιβας είναι μέλος του εθνικού συμβουλίου τουρισμού, για θέματα ποιοτικού θαλάσσιου τουρισμού και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Εκπροσώπων Ιδιωτικών Σκαφών Αναψυχής

Αγαπητή κυρία Υπουργός,

Θα αποτελέσει, κατά την άποψή μου, ξεχωριστής ιδιαιτερότητας έργο, εκ μέρους του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, η αξιολόγηση της πρότασης που θέτω σήμερα ενώπιον της ηγεσίας του, για την μεθόδευση δημιουργίας ενός Αγγλόφωνου Ραδιοφωνικού σταθμού σε συχνότητα της περιοχής των FM.

Ίσως να ακούγεται περίεργη ως πρόταση αλλά δεν είναι καινοτόμος. Ήδη στις καταξιωμένες χώρες της Δυτικής Μεσογείου λειτουργούν με πολύ μεγάλη επιτυχία αυτή την στιγμή σταθμοί FM, που εκπέμπουν όλο το 24ωρο στην Αγγλική και απευθύνονται αποκλειστικά στον τουριστικό τομέα του yachting και ότι με αυτό συνεπάγεται.
Στην Γαλλία το Riviera Radio(www.rivieraradio.mc), στους 106,5 (South France) και 106,3 (Monte Carlo). Το Μονακό επίσης, στους 100,5 και 100,9 ως Radio International.
Eτσι εκπέμπουν και οι Ιταλοί από την Ventimiglia, ως Radio International, στις ιδιες συχνότητες του Μονακό. Τέλος, η Τρίτη μεγάλη δύναμη, η Ισπανία διαθέτει στην περιοχή (Malaga, Ibiza kai Palma), τρεις Αγγλόφωνους Σταθμούς.

Είναι πολύ γνωστό στους ανθρώπους του Yachting ότι, η Δυτική Μεσόγειος αρχίζει από το Γιβραλτάρ και τελειώνει στις Δυτικές ακτές της Ιταλίας. Η Ανατολική Μεσόγειος περιλαμβάνει για το yachting, την Ανατολική Ιταλία, Κροατία, Ελλάδα και Τουρκία.
Σταθμός Αγγλόφωνος, εξειδικευμένος σαν τον επιτυχημένο Radio Riviera για παράδειγμα που προανέφερα, τουλάχιστον μέχρι αυτή την στιγμή που σας στέλλω το e-mail μου δεν υφίσταται, αλλά επειδή τα γεγονότα μεταδίδονται πλέον με πολύ μεγάλη ταχύτητα, προς όλες τις κατευθύνσεις, πριν καλά-καλά τα αναγνώσετε και εσείς, φροντίστε να αξιολογήσετε την πρόταση μου, και εάν την βρείτε ενδιαφέρουσα, όπως εγώ την προτείνω ως εθνική, τότε ας την προωθήσετε ανάλογα.

Είναι πολύ θετικό βέβαια ότι, σε επισημάνσεις μου, ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού από τις αρχές του 2005, όταν γραπτώς είχα εκφράσει την απορία μου στο υπουργείο, πως είναι δυνατόν η Ελλάδα και όλοι οι δραστηριοποιούμενοι στο χώρο, να απουσιάζουν από τον διεθνή Οδηγό του Yachtnig Pages , ενώ εκπροσωπούνται χώρες σαν την Κροατία, με πολυσέλιδες καταχωρήσεις, ή η Τουρκία. Με χαρά διαπίστωσα στον επόμενο οδηγό της εκδόσεως αυτής, αρκετά ελληνικά γραφεία έκαναν την εμφάνισή τους και ακόμη περισσότεροι, στον οδηγό που ετοιμάζεται για το 2007.

Δεν ήταν μόνο Ελληνική η θετική αντίδραση, υπήρξε παράλληλη και από ανταγωνίστριες χώρες (?). Βλέπετε, πολλά γραφεία Ελληνικά, έχουν κάνει ανοίγματα επενδυτικά (?) και στα νέα αυτά για τον τουρισμό κράτη και έχουν συμβάλλει στην ανόρθωσή τους (!), (στη χώρα μας μόνο προβλήματα φρόντισαν να δημιούργησαν), σε σημείο που π.χ. την Κροατία να μην την θεωρούμε πλέον ως ανταγωνίστρια χώρα. Αυτή παρουσιάζεται με μια ξεχωριστή κατάταξη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη (βλέπε πίνακες results του WTTC).

Είναι μια φρικτή πραγματικότητα, η μεταπολεμική Κροατία, με ένα feeling τελείως ξένο, για ανθρώπους που έζησαν 50 χρόνια, σχεδόν αποκομμένοι από τοYachting, πέραν των πολύ συμβατικών επισκέψεων ορισμένων σκαφών, με έντονη την κρατική παρουσία και την φοβισμένη νοοτροπία του oλοκληρωτισμού, σήμερα να έχουν πολύ περισσότερα calls σκαφών από εμάς (στοιχεία του 2004)! Εδώ θα παίξει πολύ σοβαρό ρόλο το άκουσμα ενός Αγγλόφωνου σταθμού, που θα υπενθυμίζει την ξεχωριστή χώρα μας. Μετά από αυτόν τον απαραίτητο πρόλογο, δεν ξέρω ποία θα είναι και πάλι η τύχη της πρότασής μου.

Ισως να είναι εύκολο η κρατική ΕΡΤ Α.Ε., που διαθέτει την τεχνική υποδομή, γιατί δεν είναι θέμα μόνο Σαρωνικού κόλπου ή επιλεκτικά ορισμένων θαλάσσιων περιοχών, είναι ζήτημα κατ` αρχάς εθνικό και κατά συνέπεια ολόκληρης της επικράτειας. Υποδομή διαθέτει και ο ΟΤΕ, ο ίδιος ή μέσω κάποιας θυγατρικής του Cosmote ή Infote.

Υπάρχει ακόμη και το επίπεδο των συνεργασιών, ίσως και με αυτούς τους ξένους σταθμούς που προανέφερα στην Γαλλική Ριβιέρα, ώστε να ακούγεται η χώρα παράλληλα και πέρα των συνόρων της. Όποιος επιδείξει ενδιαφέρον, ας προχωρήσει γιατί ο χρόνος, όπως προείπα τρέχει και δεν περιμένει.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024