Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Απόψεις
Επισημάνσεις Κραβαρίτη στη στήλη `Forum Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης`
του Κώστα Ν. Κραβαρίτη

28 Αύγουστος 2006, 00:00

Απόψεις
Επισημάνσεις Κραβαρίτη στη στήλη `Forum Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης`
του Κώστα Ν. Κραβαρίτη

Με αφορμή δημοσιευμένο άρθρο του Rapporteur στο Forum της Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Δρ. Δημ. Κούτουλα, επισημαίνουμε τα εξής:

Στις περισσότερες θέσεις και απόψεις που εκφράζει μας βρίσκει σύμφωνους πλην ορισμένων σημείων στα οποία εκτιμούμε ότι θα πρέπει να δοθεί έγκυρη και πρόσφατη πληροφόρηση.

 1. Το ΥΠΕΠΘ και ο ΟΤΕΚ την τελευταία διετία έχουν εγκαινιάσει έναν ουσιαστικό δίαυλο επικοινωνίας όπου τα χρόνια προβλήματα φαίνεται ότι αρχίζουν να ομαλοποιούνται στα πλαίσια του συντονισμού και της αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης.
 2. Η νέα διοίκηση του ΟΤΕΚ δημιούργησε ΤΕΕ Β΄ κύκλου ο οποίος συνεχίζει να λειτουργεί, επέλεξε όμως πρώτος και μόνος από όλους τους άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς την μετατροπή των σχολών του σε επαγγελματικές σχολές (ΕΠΑΣ). Αυτό υπαγορεύτηκε από την ανάγκη της αγοράς και την προσπάθεια διαφύλαξης του πρακτικού προσανατολισμού των σπουδών του. Η επιλογή αυτή αφορά νέους που ολοκληρώνουν με επιτυχία την Α΄ Λυκείου και επέλεξαν να αποκτήσουν γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες σε συγκεκριμένα τεχνικά τουριστικά πεδία ώστε να καταστούν επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων για άμεση απορρόφηση στον τουριστικό κλάδο. Εάν επιθυμούσαν σπονδυλωτές σπουδές για απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ τότε θα μπορούσαν ως απόφοιτοι της Γ΄ Γυμνασίου να επιλέξουν τα επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ).Οι μαθητές ΕΠΑΛ στην περίπτωση αυτή, εκτός από τα  τεχνικά  μαθήματα είναι υποχρεωμένοι να διδαχθούν φυσική, χημεία, μαθηματικά, θρησκευτικά  και άλλα μαθήματα γενικής παιδείας προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης ύστερα από εξετάσεις σε ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Είναι σαφές εν τέλει πως πρόκειται για δυο διαφορετικές επιλογές  (ΕΠΑΣ ή ΕΠΑΛ) που υπαγορεύονται από διαφορετικούς στόχους και επιδιώξεις των μαθητών.
 3. Όσο αφορά στο διδακτικό προσωπικό του ΟΤΕΚ ήδη δρομολογήθηκε το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την κάλυψη θέσεων μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με αυξημένα προσόντα τόσο στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση όσο και στην τριτοβάθμια..  Πιο αναλυτικά  μονιμοποιήθηκαν 25 περίπου εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του, ενώ  ο ΟΤΕΚ θα προσλάβει για τις δυο ανώτερες σχολές του μέσω  ειδικού εκλεκτορικού σώματος που θα ορίσει το Υπουργείο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό με προσόντα μελών Ε.Π. ΤΕΙ.
 4. Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση ή όχι για τον Τουρισμό;
   • Τα οκτώ (8) αναβαθμισμένα τμήματα ΤΕΙ τετραετούς κύκλου σπουδών παρέχουν εκπαίδευση στην κατεύθυνση της Διοίκησης των τουριστικών επιχειρήσεων.
   • Οι δύο (2) Ανώτερες σχολές του ΟΤΕΚ παρέχουν εκπαίδευση με κύκλο   σπουδών 7 εξαμήνων (τρεισήμισι χρόνια) στην κατεύθυνση της διοίκησης των τουριστικών επιχειρήσεων με έμφαση στις Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις.
   • Ήδη 600 περίπου απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ και κυρίως απόφοιτοι ΑΣΤΕ του ΟΤΕΚ  έχουν  αποκτήσει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών από τους οποίους τουλάχιστον οι 450 στην Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων.
   • Από τα τέσσερα μεταπτυχιακά προγράμματα που παρέχονται στα ελληνικά ΑΕΙ δεν παρέχουν όλα γνωστικό αντικείμενο στη διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων, ωστόσο τροφοδοτούν την αγορά εργασίας με κάποιο αριθμό μεταπτυχιακών αποφοίτων.

  Ύστερα από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι στην αγορά εργασίας δεν υπάρχει έλλειμμα αποφοίτων με εξειδίκευση στην Διοίκηση των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων.

  Πιστεύουμε λοιπόν, ότι θα πρέπει να γίνει επανεκτίμηση που να αφορά όχι τόσο στην ίδρυση ή όχι πανεπιστημιακών τμημάτων στο γνωστικό αντικείμενο του «τουρισμού» αλλά στον καθορισμό του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου των τμημάτων αυτών.

  Θεωρούμε λοιπόν ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο η ίδρυση ενός Πανεπιστημιακού τμήματος Οικονομικής κατεύθυνσης με προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές που θα προσεγγίζει θέματα Τουριστικής Πολιτικής, Τουριστικής Ανάπτυξης, Τουριστικής Οικονομίας, ίσως και Τουριστικού Marketing. Μέσω αποφοίτων τέτοιων τμημάτων θα γίνει η Τουριστική Ανάπτυξη σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top