Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςFocus σε ένα ΘέμαSPA – Sanus Per AquaΡαγδαία άνοδος επενδύσεων SPA

SPA – Sanus Per AquaΡαγδαία άνοδος επενδύσεων SPA

SPA – Sanus Per Aqua
Ραγδαία άνοδος επενδύσεων SPA

Κάποτε αποτελούσε Καλιφορνέζικη συνήθεια. Πλέον έχει κυριεύσει τον κόσμο και φυσικά και την Ελλάδα. Sanus Per Aqua = Υγεία μέσα από το νερό. Το κοινώς λεγόμενο spa λοιπόν αποτελεί την όχι και… τόσο νέα συνήθεια των Ελλήνων οι οποίοι μάλιστα επιλέγουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με την παραμονή τους σε ένα κέντρο spa.

Η ανάπτυξη των κέντρων θαλασσοθεραπείας και των spa , ακολουθώντας τη ζήτηση τα τελευταία χρόνο παρουσιάζουν ραγδαία άνοδο. Βέβαια αποτελεί κοινό μυστικό ότι η ζήτηση αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την προσιτή τιμολογιακή πολιτική που ακολούθησαν οι εταιρείες προσελκύοντας κοινό και από χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις και όχι μόνο από τις υψηλές. Πλέον οι συγκεκριμένοι χώροι «δρουν» ως «ειδικοί αισθητήρες άγχους», ενώ οι προληπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες των κέντρων θαλασσοθεραπείας τα αναδεικνύουν ως μία ασφαλή, εναλλακτική μορφή φροντίδας της υγείας μας με αξιόλογα αποτελέσματα στα προβλήματα του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως το στρες και η υπερκόπωση. Αποτελεσματικά αντιμετωπίζονται και οι «φθορές» του σώματος και του προσώπου που προκαλούνται από το χρόνο και τη φυσική γήρανση, καθώς επίσης και τραυματισμοί, ορθοπεδικά, γυναικολογικά και κυκλοφο ρικά προβλήματα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Θεραπευτών Spa, οι οάσεις χαλάρωσης προσφέρουν τα παρακάτω πέντε πράγματα:

  • Μειώνουν την πιθανότητα καθημερινών τραυματισμών.
  • Βελτιώνουν την κίνηση, τη δύναμη και κυρίως την απόδοση.
  • Μειώνουν το χρόνο ανάνηψης από ασθένειες.
  • Μεγιστοποιούν την προμήθεια θρεπτικών υλικών στους ιστούς και αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος.
  • Επιταχύνουν την αποβολή των άχρηστων μεταβολικών προϊόντων, χαρίζοντας περισσότερη ομορφιά και υγεία.

Τα σύγχρονα spa προσφέρουν, εκτός από τη βασική θαλασσοθεραπεία, ποικιλία προγραμμάτων ομορφιάς και ευεξίας, όπως αρωματοθεραπείες, διάφορα είδη μασάζ, φυτοθεραπεία, αλλά και ευκαιρίες για σπορ, όπως ιππασία, γκολφ, ακόμη και ορειβασία. Οι επιλογές είναι πλέον και στη χώρα μας πολλές και είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο πελάτης μπορεί να βρει αυτό που χρειάζεται, αρκεί να ενημερωθεί σωστά και να επιλέξει με βάση τις προσωπικές ανάγκες και την αντοχή της τσέπης του, την κατάλληλη γι αυτόν κατηγορία spa.

Κατηγορίες spa

Day Spa: Τα day spa είναι συγκροτήματα όπου ο πελάτης μπορεί να ακολουθήσει όποια θεραπεία ή μέθοδο χαλάρωσης θέλει για μερικές ώρες ή για ολόκληρη μέρα, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης στο κέντρο.

Ιατρικό spa: Το ιατρικό spa συνδυάζει ορθοπεδικές και δερματολογίες θεραπείες με εναλλακτικές κούρες. Σε αυτά, εκτός από τις συνηθισμένες παροχές ενός κλασικού spa, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει παράλληλα και τις διακοπές του.

Ιαματικοί Προορισμοί: Τέλος, μια μορφή spa, που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής το τελευταία διάστημα, είναι οι «ιαματικοί προορισμοί», όπου όλοι οι επισκέπτες συμμετέχουν σε ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα και συνδυάζουν την υγιεινή διατροφή με την άσκηση, το διαλογισμό, την καλλυντική περιποίηση μέχρι και την απώλεια βάρους. Η παραμονή στους «ιαματικούς προορισμούς» διαρκεί συνήθως το ελάχιστο τρεις-τέσσερις ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια το ολικό εμβαδόν των SPA αυξήθηκε κατά 151%, στοιχείο ενδεικτικό της αυξητικής τάσης που παρουσιάζει η συγκεκριμένη αγορά. Είναι πλέον σαφές ότι οι Έλληνες ξενοδοχειακοί επιχειρηματίες έχουν αντιληφθεί πλήρως τα θετικά στοιχεία που παρέχει στη μονάδα τους η παροχή και τέτοιων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να προχωρούν στην υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στον τομέα αυτό. Έχει αποδειχτεί τα τελευταία χρόνια ότι η ύπαρξη κέντρου θαλασσοθεραπείας σε ένα ξενοδοχείο καταγράφεται στα υπέρ του και λειτουργεί προτρεπτικά προς τους δυνητικούς πελάτες.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή φαίνεται να στέκεται και η πολιτεία, η οποία με τους τελευταίους αναπτυξιακούς νόμους πριμοδοτούσε σημαντικά τέτοιες επενδύσεις σε όλη τη χώρα, με ενιαίο ποσοστό, ενώ ο νέος αναπτυξιακός διευρύνει τα κίνητρα, ανάλογα με την περιοχή. Ο κύριος λόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς, που δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε τέτοιου είδους επενδύσεις, είναι γιατί ανήκουν στην κατηγορία εκείνη που εξασφαλίζει επαναλαμβανόμενη πελατεία, κάτι που αποτελεί ζητούμενο ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου τα πράγματα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν είναι ρόδινα.

Θεραπείες που προσφέρονται μέσω spa:

Αρωματοθεραπεία: Πρόκείται για θεραπεία με χρήση αρωμάτων. Αναφέρεται στα αρωματικά αιθέρια έλαια που προέρχονται από βότανα, , λουλούδια και που όταν χρησιμοποιούνται κατάλληλα, συμβάλουν στη διατήρηση της ευεξίας του οργανισμού. Συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται στο μασάζ, στο μπάνιο αλλά και σε εισπνοές ή ψεκασμούς στο σώμα ή ακόμη λαμβάνονται και από το στόμα. Μολονότι η αρωματοθεραπεία είναι μια πανάρχαια ολιστική θεραπευτική μέθοδος, «ανακαλύφθηκε» ξανά περί τα μέσα του 2 ου αιώνα, για να αναδειχτεί σήμερα σε ένα βασικό κεφάλαιο της εναλλακτικής ιατρικής και της κοσμητολογίας.

Ατμόλουτρα: Ολόκληρο το σώμα, εκτός από το κεφάλι, εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία, γύρω στους 45 βαθμούς Κελσίου. Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με αυτό της σάουνας, αλλά επειδή η ζέστη σ’αυτήν την περίπτωση είναι υγρή, είναι δύσκολο να την υποφέρετε. Αυξάνει την εφίδρωση και προκαλεί απώλεια υγρών.

Βελονοθεραπεία: Πανάρχαια τεχνική που βασίζεται στη διέγερση των μεσημβρινών του σώματος.

Καυτές λίθοι: Ο ασθενής περπατά πάνω σε καυτές πέτρες. Κάτι που προκαλεί χαλάρωση, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Κινησοθεραπεία: Τεχνική που βασίζεται στην παρατήρηση και βελτίωση της στάσης του σώματος. Η σωματική κατάσταση αναλύεται μέσω ειδικών τεστ για τους μυς που καθιστούν δυνατό τον εντοπισμό και την επανόρθωση τυχόν προβλημάτων.

Λασπόλουτρα: Λουτρά σε μείγμα λάσπης και ιαματικού νερού.

Λομι – Λομι: Ασιατική τεχνική. Βασίζεται σε κινήσεις, όπως κάμψεις και τεντώματα, που ανακουφίζουν και αναζωογονούν το σώμα.

Λουτρό: Τεχνική που προϋποθέτει βύθιση του σώματος σε μεταλλικό, ιαματικό νερό για συγκεκριμένο διάστημα και σε κατάλληλη θερμοκρασία.

Λεμφική αποστράγγιση: Διέγερση του λεμφικού συστήματος που επιτυγχάνεται μέσω απαλών, αργών και επαναληπτικών μαλάξεων και εμποδίζει τη συσσώρευση λεμφικού υγρού σε διάφορα σημεία του σώματος. Βοηθά στην αποβολή τοξικών ουσιών και βελτιώνει την κυκλοφορία.

Γιόγκα: Ασιατική μέθοδος άσκησης που αποσκοπεί στον έλεγχο των πέντε πηγών ενέργειας: αναπνοή, διατροφή ύπνος, χαλάρωση, και θετικός τρόπος σκέψης. Ο πιο διαδεδομένος και ευρέως χρησιμοποιημένος τρόπος είναι η batha yoga (σωματική yoga). Βασίζεται σε διάφορες στάσεις (asanas), οι οποίες σε συνδυασμό με τον έλεγχο της αναπνοής και τη χαλάρωση έχουν θετική επίδραση στον οργανισμό και τις λειτουργίες του.

Ελιξίρια από άνθη: Η αναγεννητική τους δράση ξεμπλοκάρει σωματικά προβλήματα και καταπολεμά το στρες. Καταπολεμούν επίσης τις ρυτίδες και την κυτταρίτιδα.

Ενεργητικά λουτρά: Λουτρά με ιαματικό νερό και άργιλο (πηλό – λάσπη) που ανοίγει τους πόρους της επιδερμίδας. Καταπολεμούν επίσης τις ρυτίδες και την κυτταρίτιδα.

Ηλεκτροθεραπεία: Ο όρος αναφέρεται σε θεραπείες κατά τις οποίες χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι εναλλασσόμενου ρεύματος που διεγείρουν συγκεκριμένα σημεία του σώματος για θεραπευτικούς σκοπούς.

Θαλασσοθεραπεία: Υδροθεραπεία που στηρίζεται στη χρήση θαλασσινού νερού και εκμεταλλεύεται τις ευεργετικές του ιδιότητες σε μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών και λοιμώξεων.

Θερμαινόμενη πισίνα: Η σχετικά υψηλή θερμοκρασία του νερού βοηθά στο να χαλαρώσουν οι μύες καθώς και στο να αναζωογονηθούν οι αισθήσεις. Συνήθως έχει μπάρες και σκαλοπάτι κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Ιατρική υδρολογία: < Επιστήμη που μελετά τη δράση νερού στον οργανισμό και την εφαρμογή του σε θεραπευτικές μεθόδους.

Μασάζ: O ειδικός «δουλεύει» σ’ όλο το κορμί με τα χέρια του ασκώντας πίεση ή τριβή. Αυτό βοηθά στη χαλάρωση, διεγείρει τους μυς και βελτιώνει την κυκλοφορία.

Μασαζοθεραπεία: Ειδικά μασάζ που γίνονται με τα χέρια με τα σωματικά και ψυχοσωματικά αποτελέσματα.

Μηχανοθεραπεία: Επανορθωτική θεραπεία που βασίζεται σε χειροπρακτικές τεχνικές και μηχανικές συσκευές (τροχαλίες, έλξεις).

Μπάνιο με υδρομασάζ: Μασάζ με τα χέρια ή με μηχανήματα μέσα στο νερό που δημιουργούν δέσμες νερού ή φυσαλίδες με πίεση. Το νερό είναι σε θερμοκρασία περίπου 36 βαθμών Κελσίου. Οι δέσμες νερού χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία προβλημάτων στις αρθρώσεις, ενώ οι φυσαλίδες βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Ολιστικές θεραπείες: Ο ορισμός αναφέρεται σε θεραπείες όπως αυτές με τα ανθοιάματα Μπαχ, με πολύτιμους λίθους, χρωματοθεραπεία, αρωματοθεραπεία κ.τ.λ. Οι ειδικές αυτές θεραπείες κυρίως επιδρούν στην εξισορρόπηση της ενέργειας.

Παθητική γυμναστική: Ηλεκτρόδια με ειδικά pads τοποθετούνται κυρίως στην περιοχή του στομαχιού και των γλουτών και παράγουν μονάδες ρεύματος που προκαλούν συσπάσεις των μυών. Η μέθοδος αυτή επιμηκύνει τους μυς και βοηθά στην απώλεια βάρους και πόρων σε συγκεκριμένα σημεία.

Σιάτσου: Παρόλο που έχει γίνει της μόδας τελευταία, αυτή η ασιατική θεραπεία – η ιαπωνική εκδοχή του κινεζικού μασάζ που ακολουθεί τις ενεργειακές γραμμές του σώματος – είναι μια πανάρχαια πρακτική. Βοηθά στο να επαναφέρει την ισορροπία στην ενέργεια του σώματος και θέτει σε λειτουργία τους ίδιους τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Αναζωογονεί τον θεραπευμένο σωματικά και ψυχικά και αποκαθιστά την εσωτερική γαλήνη και την ικανότητα συγκέντρωσης.

Τύλιγμα με φύκια: Επάλειψη του σώματος με παρασκεύασμα από θαλάσσια φύκια και ζεστό νερό και στη συνέχεια τύλιγμα με πλαστική μεμβράνη και ζεστή κουβέρτα. Αποτοξινώνει τον οργανισμό, αυξάνει την εφίδρωση και συμβάλλει στην καταπολέμηση του πρηξίματος.

Υδροδέσμες: O θεραπευόμενος ξαπλώνει σ’ ένα κρεβάτι όπου εκτοξεύονται δέσμες νερού που κάνουν μασάζ στην πλάτη και τη μέση, προκαλώντας την απόλυτη χαλάρωση.

Υδροπινική αγωγή: Λήψη από το στόμα ιαματικού νερού σε συγκεκριμένο χρόνο και ρυθμό, με καθοδήγηση γιατρού, για θεραπευτικούς σκοπούς.

Υπέρυθρη ακτινοβολία: Όλο το σώμα εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία για αναλγητικούς σκοπούς.

Πρεσοθεραπεία: Η θεραπεία αυτή γίνεται με ειδικές «μπότες» που φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν για να αναπαράγουν τα αποτελέσματα της λεμφικής κυκλοφορίας. Συνιστάται όταν υπάρχει κατακράτηση υγρών. «Καθαρίζει» τον οργανισμό και απομακρύνει την κυτταρίτιδα.

Ρασούλ: Παραδοσιακή αραβική τεχνική που αποτοξινώνει το σώμα και αναζωογονεί το πνεύμα, χρησιμοποιώντας ειδικές μάσκες και αρωματικούς ατμούς.

Ρεϊκι: Εναλλακτική μέθοδος που βασίζεται σε παραδοσιακή ασιατική και αυξάνει τη ζωτική ενέργεια του ατόμου. Υπόσχεται ότι επαναφέρει τη συναισθηματική, σωματική και πνευματική ισορροπία.

Ρεφλεξολογία: Χειροπρακτική τεχνική που συνίσταται σε πιέσεις ειδικών σημείων στο κάτω μέρος των ποδιών ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία στο νευρικό σύστημα.

Σκοτσέζικο Ντουζ: Εκτόξευση με πίεση σε όλο το σώμα αρχικά ζεστού νερού (περίπου 35 βαθμού Κελσίου) που σιγά-σιγά γίνεται κρύο. Τονώνει, χαλαρώνει και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024