Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

5 - 10 - 15

27 Σεπτέμβριος 2006, 00:00

5 - 10 - 15

«Στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των τουριστικών προορισμών θα βρίσκεται η Ελλάδα σε 10 χρόνια». Αυτό δηλώνει με συνέπεια η Υπουργός Τουρισμού, η οποία επίσης εδώ και πολύ καιρό, μας θυμίζει ότι σύμφωνα με μελέτη του WTTC «ο ελληνικός τουρισμός αξιοποιεί μόνο το 15% των δυνατοτήτων του».

Τα παραπάνω φαντάζουν πολύ ωραία για να είναι αληθινά. Ας προσπαθήσουμε να τα εξηγήσουμε ξεκινώντας από αυτό που προηγήθηκε χρονικά:

Τι εννοεί η Υπουργός όταν αναφέρεται στο 15%;
  • Ότι τα 13 εκατ. των φετινών αφίξεων είναι μόνο το 15% των αφίξεων που έπρεπε να είχαμε, δηλαδή το 100% των δυνατοτήτων μας είναι 86,6 εκατ. αφίξεις;
  • Ότι τα 11 περίπου δισ. ευρώ τουριστικών εισπράξεων αποτελούν μόνο το 15% των συνολικών εισπράξεων που θα μπορούσαμε να πετύχουμε, δηλαδή το 100% των δυνατοτήτων μας είναι 73,3 εκατ. ευρώ;
  • Ή μήπως η συνολική τουριστική μας προσφορά περιορίζεται στο 15% αυτού που συνολικά θα μπορούσαμε να προσφέρουμε, δηλαδή οι 700.000 ξενοδοχειακές κλίνες θα έπρεπε να ήταν 4,6 εκατ.;

Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να ισχύει. Ψάξαμε σε εκδόσεις, ανακοινώσεις, μελέτες, κλπ του WTTC πουθενά δεν αναφέρεται το 15%. Ψάχνοντας περισσότερο, ανακαλύψαμε ότι κατά το 1ο (και τελευταίο) παγκόσμιο τουριστικό φόρουμ της Αθήνας (18.02.06), ο Πρόεδρος του WTTC κ. J. C. Baumgarten, επειδή κάτι καλό έπρεπε να πει για τους οικοδεσπότες, του ξέφυγε ένα “fifteen percent”. Ο κύριος Baumgarten κάθε εβδομάδα επισκέπτεται 2 – 3 διαφορετικές χώρες, στην προσπάθειά του να προωθήσει και να πουλήσει το WTTC (100.000 – 120.000 USD τιμάται συνήθως μια μικρή μελέτη). Έπρεπε λοιπόν να πει κάτι εντυπωσιακό.

Το 15 όμως φαίνεται να είναι ελκυστικός αριθμός για το Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο αυτές τις ημέρες μας βομβαρδίζει με διαφημιστικά σποτάκια όπου ανάμεσα σε διάφορα σωστά που λένε δημιουργούν και στρεβλή εικόνα μιλώντας για τις φετινές αφίξεις των 15 εκατ. Που τις είδαν; (Ας μην προχωρήσουμε όμως με τα στατιστικά, γιατί αυτό πονάει.)

Ας δούμε τώρα πόσο εφικτή είναι η 5η θέση στο Mundotourism. Το 2005 την 5η θέση στην παγκόσμια κατάταξη την είχε η Ιταλία με περίπου 38 εκατ. αφίξεις, ενώ η Ελλάδα περιορίστηκε περίπου στα 14 εκατ. (της 3ης σημαντικότερης αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό, της Αλβανικής του 1,5 εκατ. αφίξεων (!) περιλαμβανομένης !!!). Αν υποθέσουμε ότι η Ιταλία στα επόμενα 10 χρόνια θα παρουσιάσει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης (impossible is nothing, που λέει και η διαφήμιση), τότε η Ελλάδα θα πρέπει να ξεπεράσει το 2015 τα 38 εκατ., δηλαδή 24 εκατ. περισσότερες αφίξεις από ό,τι σήμερα. Με άλλα λόγια θα πρέπει να επιτύχουμε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης για 10 συνεχή χρόνια περίπου 12% (εδώ η διαφήμιση αλλάζει και γίνεται απλά: impossible).

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζει τον τουρισμό σαν έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της εθνικής οικονομίας. Ίδρυσε Υπουργείο Τουρισμού και οι 2 μέχρι τώρα Υπουργοί επέδειξαν και επιδεικνύουν μεγάλη κινητικότητα και την όποια (μικρή και συγκυριακή) αποτελεσματικότητα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για βαρύγδουπες και στομφώδεις δηλώσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποτιμάται η νοημοσύνη των τουριστικών επιχειρηματικών και επαγγελματιών. Λίγα και στο χέρι.

Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top