Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςFocus σε ένα ΘέμαΤουριστική ΚίνησηΜε στόχο τα 19 εκατ. τουρίστες το 2007

Τουριστική ΚίνησηΜε στόχο τα 19 εκατ. τουρίστες το 2007

Τουριστική Κίνηση
Με στόχο τα 19 εκατ. τουρίστες το 2007

«Το 2007 θέλουμε να είναι η χρονιά της «έκρηξης» του τουρισμού!» ανέφερε σε ομιλία της με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τουρισμού η υπουργός τουριστικής ανάπτυξης κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά η οποία μάλιστα δεσμεύτηκε για αύξηση κατά 30% των τουριστών που θα επισκεφτούν την Ελλάδα το 2007. «Από τις αρχές του 2006 μέχρι σήμερα, έχουν επισκεφτεί τη χώρα μας περίπου 15.000.000 τουρίστες. Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε το 2007 να μας επισκεφτούν τη χώρα μας 19.000.000 τουρίστες».

Για το 2006 το υπουργείο τουριστικής ανάπτυξης κάνει λόγο για αύξηση, η οποία θα κυμανθεί στο 10%, ωστόσο οι φορείς του τουρισμού είναι πιο συγκρατημένοι στα ποσοστά που δίνουν. Ειδικότερα το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων αναμένει άνοδο της τουριστικής κίνησης κατά 8% κάνοντας παράλληλα πρόβλεψη για άνοδο των συναλλαγματικών εισροών κατά 8% έως 10%.

Χαλκιδική
Επιβεβαιώθηκε η εκτιμώμενη καλή τουριστική χρονιά για την Χαλκιδική

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των τουριστικών φορέων της Χαλκιδικής που ανέφεραν ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης θα κυμανθεί στο 10%. Σύμφωνα λοιπόν με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νομού, κ. Γεράσιμο Μπακογιάννη, η Ρωσική αγορά συνέβαλλε ουσιαστικά στη βελτίωση αυτή, αφού οι τουρίστες από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 30%, κάτι που διασταυρώνεται και από τα δημοσιευμένα στοιχεία του αεροδρομίου ‘Μακεδονία’ της Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερα δε σημαντικό για την πορεία του τουρισμού στην περιοχή είναι το γεγονός ότι φέτος θα παραμείνουν ανοιχτά το χειμώνα πολύ περισσότερα ξενοδοχεία από ότι πέρυσι. Εξάλλου για το μήνα Νοέμβριο ο ταξιδιωτικό οργανισμός TUI έχει «κλείσει» αρκετά δωμάτια, κάτι που οι τοπικού παράγοντες του τουρισμού ευελπιστούν ότι θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί. Όσο αφορά για το 2007, τα ξενοδοχεία θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους νωρίτερα από ότι εφέτος.

Όσο αφορά στις φωτιές που έπληξαν το νομό στο τέλος Αυγούστου ο κ. Μπακογιάννης ισχυρίστηκε ότι επηρέασαν την κίνηση μόνο σε τοπικό επίπεδο και όχι γενικότερα προς το νόμο, και μόνο για τις λίγες ημέρες προς το τέλος Αυγούστου.

Χανιά
Πέρα από κάθε προσδοκία η κίνηση στα Χανιά

Θετική χαρακτηρίζεται η πορεία της τουριστικής κίνησης στο νομό Χανίων κατά τη φετινή περίοδο σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης ξενοδόχων του νησιού κ. Νικόλαο Κόρακα. Ειδικότερα ο κ. Κόρακας αναφέρει ότι κατά τον μήνα Απρίλιο η αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό ήταν της τάξης του 55%, ενώ τους υπόλοιπους μήνες κυμάνθηκε στο 18-22%. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή των Σκανδιναβών, οι οποίοι επέλεξαν τον νομό Χανίων για να περάσουν τις διακοπές τους. Δανοί, Σουηδοί, Νορβηγοί, Φιλανδοί, κατέκλυσαν το νομό Χανίων, ξεπερνώντας ποσοστιαία ακόμη και την Ρόδο, έναν καθαρά Σκανδιναβικό προορισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Κόρακα καταλυτικό ρόλο στην θετική αυτή χρονιά έπαιξε η 24ωρη λειτουργία του αεροδρομίου, αλλά και η αξιόλογη προσπάθεια προβολής από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μαγνησία
Χωρίς `Αγγλους έμεινε η Μαγνησία

Μείωση στα ηπειρωτικά του νομού Μαγνησίας κατά 6-7% υπολογίζεται ότι θα εμφανίσει η τουριστική κίνηση κατά την θερινή περίοδο του 2006. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, κ. Κωνσταντίνο Λεβέντη, στο TravelDailyNews, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Μέχρι το τέλος του Ιουλίου η μείωση ήταν 10%, αλλά μετά από πολλές προσπάθειες καταφέραμε να την περιορίσουμε με έναν πολύ καλό Αύγουστο και σύμφωνα με εκτιμήσεις περιορίστηκε στο 6-7%»

Όσο αφορά τώρα στη νησιωτική περιοχή του νομού η τουριστική κίνηση εμφάνισε αύξηση κατά 3 – 4% με μεγάλα ποσοστά εσωτερικού τουρισμού, καθώς και `Aγγλους, Γερμανούς και Σκανδιναβούς. Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, ο ερχόμενος χειμώνας θα κινηθεί θετικά για το Πήλιο, ενώ σημαντικό θέμα για την περιοχή αποτελεί το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και η βελτίωση των εγκαταστάσεων του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή έχασε μία σημαντική δεξαμενή, που την τροφοδοτούσε με τουρίστες και ήταν αυτή του βρετανικού τουριστικού οργανισμού Sunsail, ο οποίος συνεργαζόταν με μονάδα της περιοχής, στην οποία δινόταν σημαντική έμφαση στο θαλάσσιο τουρισμό.

Κέρκυρα
Δεν ακολούθησε την αυξητική τάση της υπόλοιπης χώρας

«Η Κέρκυρα δυστυχώς δεν μπόρεσε να εμφανίσει αύξηση στα τουριστικά της μεγέθη κατά την τρέχουσα περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΤ, κ. Γιώργος Δούκας αποδίδοντας τη στασιμότητα αυτή στην ελαχιστοποίηση του τουριστικού ρεύματος από Αγγλία. «Η αγγλική αγορά εμφάνισε μεγάλη μείωση και εξ αιτίας αυτού επηρεάστηκε όλος ο τουρισμός της Κέρκυρας». Σημαντική συμβολή σε αυτή την εξέλιξη έχει η απουσία low cost αεροπορικών εταιριών, με αποτέλεσμα οι δυνητικοί τουρίστες να στρέφονται προς άλλους, πιο οικονομικούς προορισμούς.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών κυρία Ελισάβετ Σαββάτη τονίζει ότι εφέτος έχει περιοριστεί κατά πολύ η κατά κεφαλήν κατανάλωση των τουριστών.

«Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση στο νησί κινείται σε καλό επίπεδο, δεν συμβαδίζει με το κατά κεφαλήν εισόδημα που προκύπτει ανά τουρίστα, το οποίο και έχει μειωθεί αισθητά».

Παράλληλα, αναφέρεται σε ένα άλλο πολύ σημαντικό πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με τις ημερήσιες εκδρομές που πραγματοποιούνται προς την Αλβανία και ειδικότερα προς τους Αγίους Σαράντα.

«Μεγάλη απώλεια για τον τουρισμό του νησιού είναι οι καθημερινές εκδρομές που πραγματοποιούνται προς την Αλβανία. Δυστυχώς οι τοπικοί παράγοντες δεν έχουν ακόμη καταλάβει πόσο σημαντικό είναι για να το περιορίσουν όσο φυσικά αυτό είναι δυνατό». Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η εκδρομή κοστίζει 35 περίπου ευρώ στα οποία όμως προστίθενται έξοδα για τη βίζα, καθώς και επιπλέον έξοδα για την εσωτερική εκδρομή. «Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να μείνουν στην Ελλάδα. Δυστυχώς φεύγουν προς την Αλβανία!»

Ρόδος
Αναμένοντας μεγάλο αριθμό κρουαζιερόπλοιων

Σημαντική αύξηση της τάξης του 13,3% εμφάνισαν οι αφίξεις στη Ρόδο με πτήσεις charter, το μήνα Αύγουστο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του νησιού. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα οι αφίξεις από το εξωτερικό ανήλθαν σε 292.234 επισκέπτες, ενώ τον Αύγουστο του 2005 είχαν αφιχθεί στο αεροδρόμιο 257.928 επισκέπτες.

Την πρωτιά αναφορικά με τις εθνικότητες καταλαμβάνουν οι `Αγγλοι με 61.838 αφίξεις, οι Ιταλοί με 48.201, οι Γερμανοί με 41.126, οι Αυστριακοί με 12.956, οι Ολλανδοί με 10.743 και οι Σουηδοί με 10.466.

Όπως είναι γνωστό, τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται τη Ρόδο είναι σημαντικά αυξημένος σε σημείο μάλιστα κάποιες μέρες ο αριθμός τους να ξεπερνά τα 10 και να καθίσταται δύσκολη η εξυπηρέτηση τους από τις λιμενικές αρχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί το φθινόπωρο η τουριστική κίνηση μέσω της κρουαζιέρας θα εκτιναχθεί στα ύψη και μάλιστα θα ξεπεράσει κατά πολύ την κίνηση των κατεξοχήν καλοκαιρινών μηνών.

Λακωνία
Θετικά μηνύματα από τη Λακωνία

Ουσιαστική βελτίωση της τουριστικής κίνησης σε σχέση με το 2005 «βλέπει» ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Λακωνίας κ. Δημήτριος Πολλάλης σύμφωνα με τον οποίο η αύξηση κυμάνθηκε στο 6-7%. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι πρόκειται για εκτίμηση, καθώς τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Βασικά στοιχεία τα οποία σύμφωνα με τον κ. Πολλάλη δίνουν ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι η βελτίωση του οδικού δικτύου και ο περιορισμός του χρόνου διαδρομής από την Αθήνα προς το νομό. Καταλυτική ωστόσο υπολογίζεται ότι θα είναι η συμβολή της κατασκευής αεροδρομίου στη Σπάρτη το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες θα ξεκινήσει η μελέτη του.

Εξάλλου γνωστός μεγάλος επιχειρηματίας προχώρησε σε αγορά 35 περίπου στρεμμάτων για την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή. Παράλληλα η ζήτηση για αγορά μεγάλων εκτάσεων στην περιοχή έχει αυξηθεί κατακόρυφα με πολλές ξένες εταιρείες να επιθυμούν την κατασκευή παραθεριστικών συγκροτημάτων.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024