Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΜετέωρα και ΕπίγειαΑνευ αναπτυξιακών κριτηρίων η επιδότηση νέων ξενοδοχείων

Ανευ αναπτυξιακών κριτηρίων η επιδότηση νέων ξενοδοχείων

Ανευ αναπτυξιακών κριτηρίων η επιδότηση νέων ξενοδοχείων

Η πρόσφατη τροποποίηση του επενδυτικού νόμου από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΟΙΟ) για την άνευ αναπτυξιακών κριτηρίων επιδότηση νέων ξενοδοχείων, ανέδειξε με έντονο τρόπο την έλλειψη συνολικής κυβερνητικής πολιτικής για τον τουρισμό. Η έλλειψη αυτή παρά την όποια κινητικότητα και τις προσπάθειες του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης (ΥΤΑΝ) θα έχει ως συνέπεια αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών και των δυνατοτήτων του ελληνικού τουρισμού.

Οι αλλαγές στον χάρτη των περιφερειακών ενισχύσεων έθεσαν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να εφαρμοσθεί ένα μέρος της κυβερνητικής πολιτικής για τον τουρισμό ειδικά και την ανάπτυξη γενικά. Αυτό σημαίνει, ότι η Κυβέρνηση πρέπει να θέσει στόχους ανά τομέα και περιφέρεια.

  • Τι πιο λογικό λοιπόν για την στοχοθέτηση του τουριστικού τομέα να προηγηθεί συνεργασία μεταξύ του ΥΠΟΙΟ, ΥΤΑΝ και ιδιωτικού τομέα;
  • Τι πιο λογικό από το να κατευθυνθούν οι έτσι κι αλλιώς περιορισμένοι πόροι σε περιοχές που υστερούν σημαντικά σε ανάπτυξη και δράσεις που θα συνεισφέρουν πραγματικά στην διαφοροποίηση του προϊόντος;
  • Τι πιο λογικό να κατευθυνθούν οι πόροι στη βελτίωση / δημιουργία υποδομών, όταν είναι γνωστό ότι π.χ. τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας είναι ανεπαρκή από πλευράς χωρητικότητας και προσφέρουν χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών;

Η ενέργεια αυτή του ΥΠΟΙΟ, αφού δεχθούμε ότι η τράπουλα δεν είναι σημαδεμένη, δείχνει επίσης άγνοια της δυναμικής της συνεισφοράς του τουριστικού τομέα στην εθνική οικονομία. Επιδοτήσεις επενδύσεων οι οποίες στο άμεσο μέλλον θα αγκομαχούν για τη βιωσιμότητά τους, ελάχιστα έως τίποτα θα προσφέρουν στην εθνική οικονομία. Από την άλλη μεριά, επενδύσεις βασισμένες σε ορθολογικά πλάνα ανάπτυξης αφενός μεν, θα συμβάλλουν σημαντικά στην περιφερειακή ανάπτυξη, αφετέρου δε, θα βελτιώσουν το γενικό επιχειρηματικό κλίμα.

Τέλος, σχετικά με τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν για το ότι οι ξενοδόχοι δεν επιθυμούν νέους παίχτες στην αγορά, θεωρούμε ότι είναι κάτι παραπάνω από προφανές, ότι η τουριστική αγορά είναι υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού και κατά του παραλογισμού που προκύπτει και εκφράζεται από την άγνοια του τουριστικού τομέα και της συμβολής του στην εθνική οικονομία γενικά. (Και για όσους δεν κατάλαβαν σε ποιους απευθύνεται η τελευταία παράγραφος: σε κυβερνητικά στελέχη και σε γράφοντες που εκτελούν διατεταγμένες αποστολές.)

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024