Η πρόσφατη τροποποίηση του επενδυτικού νόμου από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΟΙΟ) για την άνευ αναπτυξιακών κριτηρίων επιδότηση νέων ξενοδοχείων, ανέδειξε με έντονο τρόπο την έλλειψη συνολικής κυβερνητικής πολιτικής για τον τουρισμό. Η έλλειψη αυτή παρά την όποια κινητικότητα και τις προσπάθειες του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης (ΥΤΑΝ) θα έχει ως συνέπεια αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών και των δυνατοτήτων του ελληνικού τουρισμού.
Οι αλλαγές στον χάρτη των περιφερειακών ενισχύσεων έθεσαν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να εφαρμοσθεί ένα μέρος της κυβερνητικής πολιτικής για τον τουρισμό ειδικά και την ανάπτυξη γενικά. Αυτό σημαίνει, ότι η Κυβέρνηση πρέπει να θέσει στόχους ανά τομέα και περιφέρεια.
Η ενέργεια αυτή του ΥΠΟΙΟ, αφού δεχθούμε ότι η τράπουλα δεν είναι σημαδεμένη, δείχνει επίσης άγνοια της δυναμικής της συνεισφοράς του τουριστικού τομέα στην εθνική οικονομία. Επιδοτήσεις επενδύσεων οι οποίες στο άμεσο μέλλον θα αγκομαχούν για τη βιωσιμότητά τους, ελάχιστα έως τίποτα θα προσφέρουν στην εθνική οικονομία. Από την άλλη μεριά, επενδύσεις βασισμένες σε ορθολογικά πλάνα ανάπτυξης αφενός μεν, θα συμβάλλουν σημαντικά στην περιφερειακή ανάπτυξη, αφετέρου δε, θα βελτιώσουν το γενικό επιχειρηματικό κλίμα.
Τέλος, σχετικά με τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν για το ότι οι ξενοδόχοι δεν επιθυμούν νέους παίχτες στην αγορά, θεωρούμε ότι είναι κάτι παραπάνω από προφανές, ότι η τουριστική αγορά είναι υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού και κατά του παραλογισμού που προκύπτει και εκφράζεται από την άγνοια του τουριστικού τομέα και της συμβολής του στην εθνική οικονομία γενικά. (Και για όσους δεν κατάλαβαν σε ποιους απευθύνεται η τελευταία παράγραφος: σε κυβερνητικά στελέχη και σε γράφοντες που εκτελούν διατεταγμένες αποστολές.)