Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΜετέωρα και ΕπίγειαΤόοοσο άστοχη η νέα διαφημιστική καμπάνια! Πόσο; Explore below

Τόοοσο άστοχη η νέα διαφημιστική καμπάνια! Πόσο; Explore below

Τόοοσο άστοχη η νέα διαφημιστική καμπάνια! Πόσο; Explore below

Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για τη νέα διαφημιστική καμπάνια για τον τουρισμό μας. Όμως, αποκρύπτονται διάφορα χρήσιμα στοιχεία τα οποία δείχνουν το μέγεθος της αστοχίας της καμπάνιας και τα οποία παραθέτουμε με συντομία στη συνέχεια.

Θυμίζουμε ότι υπάρχει Σύμβουλος Μάρκετινγκ του Υπουργείου (κοινοπραξία των εταιρειών THR, PRC, MRB). Η κοινοπραξία αυτή αμείβεται με 2 εκατ. ευρώ και θα περίμενε κανείς να έχει ενεργό ρόλο στη νέα διαφημιστική καμπάνια. Όμως, όπως δηλώνουν οι εμφανώς εκνευρισμένοι εκπρόσωποί της, δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ ανάμειξη και συμπληρώνουν ότι ενημερώθηκαν μέσω του Τύπου.

Ας δούμε τώρα τα επιμέρους σημεία.

Ως προς το σλόγκαν

Ανεξάρτητα αν μας αρέσει ή όχι το σλόγκαν, θυμίζουμε ότι αυτό πρέπει να είναι (όπως είχε πει ο Eulogio Bordas της THR στο συνέδριο του ΣΕΤΕ και όπως αναφέρεται σαφέστατα στην έκδοση του ΣΕΤΕ περί μάρκετινγκ) η επικοινωνιακή γέφυρα μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης. Αυτό σημαίνει έρευνα, τόσο από την πλευρά της ζήτησης, όσο και από την πλευρά της προσφοράς. Από την πλευρά της ζήτησης, η έρευνα προφανώς περιορίστηκε στα στελέχη των διαφημιστικών εταιρειών που ενεπλάκησαν. Από την πλευρά της προσφοράς, δεν έγινε καμία έρευνα. Αν το Υπουργείο έχει διαφορετική άποψη, παρακαλούμε να μας δώσει την ταυτότητα της έρευνας, την οποία θα δημοσιεύσουμε αμέσως και με μεγάλη χαρά.

Γενικά τα σλόγκανς για τους τουριστικούς προορισμούς χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: είτε περιγράφουν ένα χαρακτηριστικό τουριστικού προορισμού, είτε προτρέπουν γενικά τον υποψήφιο επισκέπτη. Τα δεύτερα είναι εκ προοιμίου αποτυχημένα, διότι όλα τα σλόγκανς ισχύουν σχεδόν για όλους τους τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Η συναισθηματική προσέγγιση πρέπει να εμπεριέχεται στην περιγραφή του προορισμού (βλ. Spain: passion for life). Η απλή (και συνήθως εκνευριστική) προστακτική είναι εκ προοιμίου αποτυχημένη (Smile, you are in Spain).

Ως προς τον συσχετισμό μηνυμάτων με προϊόντα και αγορές

Ο κ. Bordas, αλλά και όλοι οι έχοντες σχέση με το μάρκετινγκ, αναγνωρίζουν την ανάγκη σύνδεσης των πλέον ανταγωνιστικών και όχι όλων των προϊόντων με συγκεκριμένες και κατά προτεραιότητα επιλεγμένες αγορές. Ο κ. Bordas στην πρόσφατη παρουσίασή του στην Αθήνα κατέγραψε 14 προϊόντα (sun & beach, yacht charter, touring, wellness, cruise, city breaks, mountains, cultural, countryside, visit an event, luxury, meetings, snow) (το snow θέλαμε να ξέραμε που το βρήκε). Η καμπάνια όπως παρουσιάστηκε, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει αυτά τα προϊόντα. Αν το Υπουργείο έχει διαφορετική άποψη, παρακαλούμε να μας ενημερώσει σχετικά.

Ως προς το media plan και τις γεωγραφικές αγορές

Εδώ έχουμε την μέγιστη σπατάλη και την μέγιστη αστοχία. Η Υπουργός είπε ότι η καμπάνια θα τρέξει σε 43 χώρες (με τις περισσότερες εκ των οποίων δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση) και θα την δουν 1 δισ. άνθρωποι. Ακόμα κι ο μη επιμελής φοιτητής του 1ου εξαμήνου κάποιου ΙΕΚ σχετικού με τη διαφήμιση γνωρίζει ότι με 40 εκατ. Ευρώ είναι αδύνατον να καλύψεις τόσες χώρες (δηλαδή με 240 εκατ. καλύπτουμε όλο τον πλανήτη;). Το ζητούμενο δεν είναι απλά να σε δουν μια φορά, αλλά να παρακινηθούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για τον προορισμό Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι μέσω της καμπάνιας πρέπει να έχουν την ευκαιρία να σε δουν πολλές φορές (Opportunities To See). Πόσα λοιπόν OTS εξασφαλίζει το media plan το οποίο επίσης δεν έχει δημοσιευθεί; Ας μας ενημερώσει λοιπόν και εδώ το Υπουργείο για να γελάσουμε όλοι μαζί και αν χρειαστεί να ξαναγράψουμε τις αρχές της διαφήμισης εκ νέου.
Ο Σύμβουλος του Υπουργείου θα προτείνει 43 χώρες ή θα περιοριστεί σε 20-25 πόλεις (ούτε καν χώρες) αν θέλει να είναι αποτελεσματικός;

Τέλος, ως προς τον τρόπο που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό η νέα καμπάνια

Θα μπορούσε να γίνει με μια συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο, δηλαδή κόστος μηδέν. Αντ’ αυτού, επελέγησαν οι ολοσέλιδες καταχωρήσεις στο σύνολο του ημερήσιου τύπου (κόστος 70.000 – 80.000) και η εκδήλωση στο Hilton (κόστος περίπου 30.000). Στο σημείο αυτό, η κυρία Υπουργός ακολουθεί τις τακτικές του προκατόχου της, σύμφωνα με τις οποίες η επιτυχία της καμπάνιας του εξωτερικού εξαρτάται από τον ντόρο που θα γίνει στο εσωτερικό και όσο περισσότερα χρήματα διαθέσεις στον εγχώριο Τύπο, τόσο καλύτερη αντιμετώπιση θα έχεις (διότι πολιτικοί είμαστε, σε εκλογές κατεβαίνουμε).

Όσοι λοιπόν εξακολουθούν να πιστεύουν για την αποτελεσματικότητα της καμπάνιας, είναι προφανές ότι they live their myth. Περαστικά.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024