Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΗ απάντηση του «Δούρειου Ίππου» στα σχόλια Λύτρα

Η απάντηση του «Δούρειου Ίππου» στα σχόλια Λύτρα

Η απάντηση του «Δούρειου Ίππου» στα σχόλια Λύτρα
του Δρα. Δημήτρη Κούτουλα

Αφού ευχαριστήσω τον κ. Λύτρα, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε την καλοσύνη να με αποκαλέσει «Δούρειο Ίππο» και αφού διευκρινίσω ότι κάθε κριτική σε δημοσιευμένες απόψεις μου είναι ευπρόσδεκτη, θέλω να επισημάνω τα εξής:

  1. Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ ούτε με τον κ. Λύτρα ούτε και με κανέναν άλλο το δικαίωμά μου ως μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας να καταθέσω τις θέσεις μου στο δημόσιο διάλογο για την τουριστική εκπαίδευση. Εάν ο κ. Λύτρας, στον οποίο προφανώς δεν αρέσουν οι απόψεις μου, θέλει να τις διαβάλει με άκομψες εκφράσεις και υπονοούμενα του είδους «Δούρειος Ίππος» ή «ο κ. Δ. Κούτουλας για λόγους που μόνον ο ίδιος – ή και άλλοι; – γνωρίζει, καταφέρεται εναντίον των Τ.Ε.Ι., ως μη όφειλε», μάλλον τον εαυτό του εκθέτει.

    Επίσης τον εκθέτει η εξίσου άκομψη διαστρέβλωση των θέσεων όσων δεν συμφωνούν μαζί του. Είναι πέρα για πέρα ανυπόστατη η αναφορά του κ. Λύτρα ότι τα στοιχεία που αναφέρω σε άρθρο μου «ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα […] κατηγορώντας αναίτια και επιστημονικά ανυπόστατα τα τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων των Τ.Ε.Ι.». Τα στοιχεία που παραθέτω προέκυψαν από πανελλαδική έρευνα σε τουριστικές επιχειρήσεις που κατέγραψε τόσο τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε προσωπικό όσο και τις κρίσεις των επιχειρηματιών για το έργο των ελληνικών τουριστικών σχολών. Ως όφειλε, η έρευνα δεν κολάκεψε αλλά κατέγραψε τις υπαρκτές αδυναμίες των σχολών, πράγμα απολύτως απαραίτητο για να βελτιωθεί η σημερινή κατάσταση.

    Τα παραπάνω στοιχεία θα έπρεπε να τα γνωρίζει ο κ. Λύτρας, αφού περιέχονται και στις εκθέσεις των ομάδων εργασίας του Forum Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που έχει στα χέρια του από τον περασμένο Ιούνιο και τις οποίες ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Forum θα όφειλε να είχε διαβάσει.

    Αντιθέτως, όπως ο ίδιος με σαφήνεια αναφέρει στη συνέντευξή του, δεν γνωρίζει ποιες είναι οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας ως προς τις τουριστικές σπουδές και αναμένει το προσεχές συνέδριο του Forum για να ενημερωθεί επ’ αυτού. Ο κ. Λύτρας θα μπορούσε όλα αυτά τα χρόνια που μετέχει στη διοίκηση του ΤΕΙ Αθηνών να πραγματοποιήσει όσα διδάσκονται οι φοιτητές του, δηλ. να διενεργήσει έρευνα και ανάλυση της αγοράς εργασίας. Αν το είχε πράξει, θα κατανοούσε καλύτερα τις υφιστάμενες αδυναμίες των ΤΕΙ και θα μπορούσε να εισηγηθεί και να εργαστεί πιο αποτελεσματικά προς την αναβάθμιση των σπουδών. Aλλοι εκπαιδευτικοί φορείς – όπως ο ΟΤΕΚ ή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – αυτό ακριβώς έκαναν για τις ανάγκες του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού.

  2. Ο κ. Λύτρας συγχέει την κριτική που οφείλουμε να κάνουμε στο πλαίσιο ενός Forum για το μέλλον της τουριστικής εκπαίδευσης με «επιθέσεις» και «κατηγορίες» κατά των ΤΕΙ. Θέλω να τον καθησυχάσω και να διαβεβαιώσω ότι δεν «καταφέρομαι εναντίον των Τ.Ε.Ι.», τα οποία θεωρώ ότι παίζουν πολύ κρίσιμο ρόλο για τον ελληνικό τουρισμό και στα οποία εργάζονται εξαίρετοι συνάδελφοι. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στα ΤΕΙ όπως επίσης στα ΑΕΙ και σε κάθε άλλη εκπαιδευτική βαθμίδα, για τα οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει διάλογος ουσίας με κριτική και αυτοκριτική διάθεση και όχι να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τις οφθαλμοφανέστατες αδυναμίες της ελληνικής τουριστικής εκπαίδευσης. Αντί να κηρύσσουμε την ακινησία, θα πρέπει να συζητάμε πώς θα γίνει καλύτερη η τουριστική εκπαίδευση, πώς δηλ. θα καλύψει τις σημερινές και αυριανές ανάγκες του ελληνικού τουρισμού και θα προσφέρει στους αποφοίτους καλύτερα εφόδια σταδιοδρομίας.
  3. Βλέπουμε τον κ. Λύτρα να βγαίνει στα οδοφράγματα αντιτιθέμενος στην ίδρυση πανεπιστημιακών τουριστικών τμημάτων, να κηρύσσει τη διατήρηση καταστάσεων που δεν συμβαδίζουν με τις σημερινές απαιτήσεις της τουριστικής βιομηχανίας και να επιχειρεί να αναγάγει την προσωπική του διαφωνία σε αντιπαράθεση ΤΕΙ και ΑΕΙ. Αντί της «σταυροφορίας» του προτιμώ μια ουσιαστική συζήτηση για την αναβάθμιση σπουδών και την αναγκαία συνεργασία μεταξύ ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΟΤΕΚ και ΟΕΕΚ, από την οποία όλοι θα βγουν ωφελημένοι.

    Στο πλαίσιο του Forum Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που οργανώνει το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης άνοιξε αυτή η συζήτηση, η οποία πρέπει κατά τη γνώμη μου να «ενοχλήσει» και να καταλήξει στη συνειδητοποίηση από όλους όσοι παρέχουμε τουριστική εκπαίδευση ότι σήμερα δεν μας επιτρέπεται να επαναπαυτούμε σε όσα κάναμε τις προηγούμενες δεκαετίες. Αντιθέτως, εάν αντιμετωπίσουμε το διάλογο στο πλαίσιο του Forum ως μια ανώδυνη άσκηση δημοσίων σχέσεων, η οποία δεν θα ενοχλήσει κανέναν, μάλλον σπαταλούμε το χρόνο μας αλλά και τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

    Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την τουριστική εκπαίδευση – και άρα ασκούμε δημόσιο λειτούργημα – οφείλουμε να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι και να παρακολουθούμε τις ραγδαίες εξελίξεις στο διεθνή τουρισμό. Αυτό αφορά άπαντες, από τους συμβασιούχους μέχρι τους μόνιμους καθηγητές και τους ασκούντες τη διοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Όσοι διακηρύσσουν την ακινησία και επιχειρούν να διαφυλάξουν το όποιο μονοπώλιο νομίζουν ότι διαθέτουν, προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες τόσο στους φοιτητές και σπουδαστές όσο και στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις.

  4. Ερωτήματα γεννά ο χρόνος που επέλεξε ο κ. Λύτρας να κάνει προσωπικές επιθέσεις. Αναφέρεται σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στο TDN προ εξαμήνου (Αύγουστος 2006 – επί τη ευκαιρία, είναι το μόνο άρθρο μου με θέμα την τουριστική εκπαίδευση, άρα δεν «αρθρογραφώ επί μακρόν» όπως αναφέρει ο κ. Λύτρας), ωστόσο η συνέντευξη Λύτρα δημοσιεύεται λίγες ημέρες πριν το διεθνές συνέδριο που οργανώνεται από το Forum και στο οποίο μετέχουμε αμφότεροι. Δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Λύτρας ότι με προσωπικές επιθέσεις κατά συμμετεχόντων στο Forum υποσκάπτει το κύρος του ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής; Σκοπεύει να μεταφέρει αυτού του επιπέδου την αντιπαράθεση και στο συνέδριο;
  5. Ακόμη και ο πλέον καλοπροαίρετος αναγνώστης – εξαιρώ βεβαίως τον εαυτό μου αφού ως γνωστόν αποτελώ «Δούρειο Ίππο» με ύποπτα κίνητρα – θα δυσκολευτεί να βρει στη συνέντευξη του κ. Λύτρα έναν πειστικό λόγο για να μην ιδρυθούν πανεπιστημιακά τουριστικά τμήματα στην Ελλάδα. Μείναμε η τελευταία τουριστικά ανεπτυγμένη χώρα διεθνώς χωρίς πανεπιστημιακές τουριστικές σπουδές σε μια εποχή που απαιτείται ολοένα και υψηλότερος βαθμός εξειδίκευσης και επιστημονικής κατάρτισης σε όλους τους τουριστικούς κλάδους και σε όλες τις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες. Υπάρχουν λ.χ. σημαντικές πτυχές του σύγχρονου τουριστικού και ξενοδοχειακού μάνατζμεντ που δεν καλύπτονται από τα προγράμματα σπουδών των ελληνικών σχολών και που σαφώς απαιτούν σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου.

    Βεβαίως οι εξελίξεις τρέχουν και ήδη ανακοινώθηκε η ίδρυση τουριστικού τμήματος στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ αναμένονται αντίστοιχες αποφάσεις και από πλευράς άλλων ΑΕΙ.

  6. Μετά την απαξιωτική του αναφορά στα ΑΕΙ, ο κ. Λύτρας αναφέρει ότι τα ΤΕΙ «παρέχουν πράγματι υψηλού επιπέδου θεωρητική κατάρτιση». Στον ακαδημαϊκό χώρο δεν συνηθίζεται να απονέμουμε εύσημα στους εαυτούς μας. Το πόσο καλή είναι η δουλειά που κάνουμε στις σχολές – δεν εξαιρώ τα ΑΕΙ ή τις σχολές των άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων – θα κριθεί βάσει αξιολόγησης από ανεξάρτητο φορέα καθώς και βάσει έρευνας της αγοράς εργασίας. Η έρευνα την οποία μνημονεύω στο άρθρο μου έδειξε ακριβώς αυτό – ποιες δηλ. είναι οι βασικές αδυναμίες των ελληνικών τουριστικών σχολών και σε ποιους τομείς χρειάζεται δουλειά για να ξεπεραστούν.

`Ασχετα από την προσωπική επίθεση του κ. Λύτρα εναντίον μου, χαίρομαι που η τουριστική εκπαίδευση αποτελεί αντικείμενο ενός ζωντανού δημόσιου διαλόγου από τις σελίδες του Travel Daily News. Ελπίζω να καταγραφούν εδώ πολλές τοποθετήσεις από ανθρώπους που σχετίζονται τόσο με την εκπαίδευση όσο και με τουριστικές επιχειρήσεις.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024