Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΤο Θέμα της ΕπικαιρότηταςΣυζήτηση επίκαιρης ερώτησης βουλευτών ΠΑ.ΣΟ.Κ.Κόντρα στη Βουλή για θέματα τουριστικής πολιτικής

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης βουλευτών ΠΑ.ΣΟ.Κ.Κόντρα στη Βουλή για θέματα τουριστικής πολιτικής

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης βουλευτών ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Κόντρα στη Βουλή για θέματα τουριστικής πολιτικής

“Φραστικός πόλεμος”, που παραπέμπει σε μνήμες προεκλογικής περιόδου, ξέσπασε την Παρασκευή στη Βουλή μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κα Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, σχετικά με την κατάσταση στον τομέα του τουρισμού.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Χρήστο Παπουτσή, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 δημιούργησαν μια τεράστια υπεραξία, την οποία όμως η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν αξιοποίησε στον υψηλότερο βαθμό, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό της οικονομίας της χώρας και συνεπώς του τουρισμού. Η υπεραξία για την ολυμπιακή πρωτεύουσα, συμπλήρωσε, απουσιάζει ουσιαστικά από την ενημερωτική εκστρατεία και την καμπάνια στο εξωτερικό.

“Με τις κατάλληλες υποδομές που αναπτύχθηκαν με αιτία τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σήμερα, η Αθήνα θα μπορούσε άνετα να διεκδικήσει μία από τις πρώτες θέσεις στο συνεδριακό τουρισμό ή στο City Breaks. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και με τις εγκαταστάσεις για τον αθλητικό τουρισμό. Αυτό θα μπορούσε να γίνει για την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο. Χρειάζεται, όμως, δουλειά βάσης. Χρειάζεται σχέδιο και προγραμματισμός. Και όχι μύθοι και παραισθήσεις. Οι Ολυμπιακοί πέτυχαν και στον τουριστικό τομέα, γιατί η τουριστική προετοιμασία ήταν άψογη. Αυτό λείπει από τη σημερινή κυβέρνηση, ο προγραμματισμός και η προετοιμασία.Σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός στον τομέα του Τουρισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε χρόνο γίνεται εντονότερος, η Ελλάδα οφείλει να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την εικόνα της”. Ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Παπουτσής.

“Η Ελλάδα” τόνισε ο υπεύθυνος Τουρισμού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. “χρειάζεται μια μακροχρόνια πολιτική τουριστικής ανάπτυξης προσφέροντας δώδεκα μήνες το χρόνο τουριστικό προϊόν με ισχυρή ταυτότητα, αναγνωρισιμότητα και, βιώσιμο, σε πολλούς ανταγωνιστικούς συνδυασμούς ποιότητας και τιμής έναντι άλλων χωρών”.

Στη συνέχεια ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε στις επενδύσεις, τις ανάγκες των μικομεσαίων επιχειρήσεων, την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, την παραθεριστική κατοικία, τις απαραίτητες υποδομές, τα δίκτυα αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Αξιολογώντας δε το έργο της Κυβέρνησης, συγκριτικά με αυτό των προηγούμενων ετών της διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο κ. Παπουτσής ανέφερε: “Δυστυχώς έργο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει. Κανένα πρόγραμμα και, το χειρότερο, κανένα ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της τουριστικής περιουσίας. Ενώ η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., παρέδωσε ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας και την ΕΤΑ, με λειτουργική ετοιμότητα για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

Υπενθυμίζω τα μεγάλα έργα που πραγματοποιήθηκαν: ανάπτυξη του Λυκαβηττού, τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα (Ναύπλιο, Λαγονήσι, Κυλλήνη) και οι μαρίνες. Καθώς επίσης και η ιδιωτικοποίηση του Καζίνο της Πάρνηθας, η οποία αποφέρει στον ΕΟΤ 50.000.000 ευρώ ετησίως και επιτρέπει στη σημερινή κυβέρνηση, να εφαρμόζει το μεγαλόπνοο πρόγραμμα προβολής και διαφήμισης της χώρας, και όχι μόνο… Δυστυχώς, για την τουριστική ακίνητη περιουσία του ελληνικού κράτους, η βούληση της κυβέρνησης εάν υπάρχει, παραμένει άγνωστη. Το μόνο γνωστό είναι το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, καθώς θίγεται εμφανώς το δημόσιο συμφέρον και μειώνονται οι δυνατότητες της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας”.

Όσον αφορά δε στους αριθμούς αύξησης του τουρισμού και του τουριστικού συναλλάγματος, ο κ. Παπουτσής, αφού έκανε λόγο για πολιτική εντυπωσιασμού από πλευράς της υπουργού, έθεσε 2 ερωτήματα: Πρώτον, με δεδομένο ότι ο ΕΟΤ έχει σταματήσει να συμμετέχει στους υπολογισμούς, ποιες είναι οι πηγές οι οποίες ενημερώνουν την κυρία υπουργό; Δεύτερον: Πως υπολογίζει η κυρία υπουργός την αύξηση του καθαρού τουριστικού συναλλάγματος; Με δεδομένο, ότι δεν υπάρχουν δορυφόροι τουριστικοί λογαριασμοί (tourist satellite accounts), όπως θα έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί, κατ’ εφαρμογή της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πως υπολογίζει η κυβέρνηση την καθαρή αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος;

Οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στην 20χρονη θητεία τους, είτε λόγω των ιδεοληψιών τους «θα γίνουμε γκαρσόνια της Ευρώπης», μας έλεγαν τότε, είτε γιατί δεν κατανόησαν τη σημασία του τουριστικού προϊόντος, αντιμετώπισαν τον τουρισμό ως κάτι «παρακατιανό», ως κάτι «δευτερεύον», ως πάρεργο. Είτε για λόγους ιδεοληψίας είτε για λόγους ανικανότητας, σημασία έχει το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα ήταν ένα και μοναδικό: Ο τουρισμός στα 20 χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχασε έδαφος. Έμεινε πίσω. Δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που είχε. Το αποτέλεσμα ήταν η τουριστική ανάπτυξη να παρουσιάσει υστέρηση όλη εκείνη την περίοδο” ανέφερε, ανταπαντώντας στους βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κα Πετραλιά.

Σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας τουριστικής περιουσίας και την ΕΤΑ, θέμα για το οποίο οι εντάσεις έχουν ανέβει αρκετές φορές εντός της Βουλής, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης σημείωσε πως “χρειάστηκε χρόνος για να συμπληρωθούν τα κενά που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., και να λειτουργήσει η ΕΤΑ σε μια υγιή βάση με αυξημένα επίπεδα αποτελεσματικότητας”, παραδεχόμενη ωστόσο πως υπήρξαν παραλείψεις και ανακολουθίες και από πλευράς της Ν.Δ.

Αναφερόμενη δε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, υπογράμμισε στην ομιλία της πως “η κεφαλαιοποίηση της υπεραξίας των Ολυμπιακών Αγώνων, τόσο σε υποδομές όσο και σε αναγνωρισιμότητα, επισημαίνεται από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών. Τα θετικά σχόλια και οι επισημάνσεις των διεθνών ΜΜΕ για την Αθήνα και την περιοχή της Αττικής είναι πρωτοφανή, ακριβώς επειδή για πρώτη φορά, η πρωτεύουσα έτυχε στοχευμένης και καλά προετοιμασμένης προβολής”.

Και βεβαίως η συζήτηση συνεχίστηκε, καλύπτοντας όλα τα θέματα τουριστικής πολιτικής της χώρας και από τις δύο πλευρές, όπως περίπου φανταζόμαστε όλοι. Ωστόσο, στη δεξιά στήλη, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις ομιλίες της κας Πετραλιά και του κ. Παπουτσή, βγάζοντας ο καθένας τα συμπεράσματα του.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024