Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΑνοιχτή ΓραμμήΑπόψειςΚαι άλλες 3 νέες παραιτήσεις γιατρών στα πλοία της ακτοπλοΐας μέσα στο Μάιο

ΑπόψειςΚαι άλλες 3 νέες παραιτήσεις γιατρών στα πλοία της ακτοπλοΐας μέσα στο Μάιο

Απόψεις
Και άλλες 3 νέες παραιτήσεις γιατρών στα πλοία της ακτοπλοΐας μέσα στο Μάιο
του Φοίβου Κακαβίτσα

Εδώ και 6 μήνες έγιναν οι προσλήψεις 20 γιατρών για να καλύψουν τις θέσεις πλοίων σε ακτοπλοϊκές γραμμές άνω των 120 ναυτικών μιλίων. Όλοι μας φυσικά που είχαμε επιλεγεί για τις θέσεις αυτές ελπίζαμε το καλύτερο, γιατί θα υπηρετούσαμε μια θέση αρκετά σημαντική, αφού η παρουσία γιατρού στα πλοία ήταν ανάγκη πολλών χρόνων, αλλά και όπως στην πράξη φάνηκε, η παρουσία μας ήταν αρκετές φορές απαραίτητη.

Με το που αναλάβαμε υπηρεσία όμως διαπιστώσαμε τα προβλήματα. Καμιά ρύθμιση δεν είχε προβλεφθεί για τα αυτονόητα, δηλαδή την ύπαρξη ρεπό μέσα στη βδομάδα, τα ωράρια εργασίας, την μισθοδοσία, τον ιατρικό εξοπλισμό, την έλλειψη κάλυψης από ειδικευμένο επιμελητή, τις διακομιδές και πολλά ακόμα. Αυτή η κατάσταση οδήγησε 5 τουλάχιστον άτομα να μην αναλάβουνε καν υπηρεσία. Αναγκαστήκαμε να βρεθούμε όλοι οι υπόλοιποι που είχαμε επαφή σε κάποιο λιμάνι και να ξεκινήσουμε έναν αγώνα για να μπορέσουμε να έχουμε αυτά τα αυτονόητα για κάθε εργαζόμενο.

Αρχίσαμε να κάνουμε αναφορές (έγιναν πάνω από 30) στο Υπ. Υγείας, που όμως μετά από 1,5 μήνα είδαμε ότι δεν συγκίνησαν κανένα. Τότε ζητήσαμε να συναντηθούμε με κάποιον αρμόδιο γ. γραμματέα ή υφυπουργό. Η πόρτα του υφυπουργού παρέμεινε κλειστή, ενώ ο διευθυντής προσωπικού που μας συνάντησε δεν δεσμεύτηκε για τίποτα. Δεδομένου ότι ο χρόνος της θητείας μας ήταν μόνο 1 έτος και ότι ήδη είχαμε κλείσει 6 βδομάδες χωρίς ούτε μια μέρα ξεκούρασης αρχίσαμε να ανησυχούμε. Ενημερώσαμε όλα τα κόμματα τα οποία κατέθεσαν επερωτήσεις στη βουλή, πήγαμε στο συνήγορο του πολίτη ο οποίος ασχολείται μέχρι και σήμερα αλλά με τους ρυθμούς των δημοσιών υπηρεσιών που αργούν να του απαντήσουν, πήγαμε στον Παν. Ιατρ. Σύλλογο ο οποίος ασχολήθηκε μεν με το ζήτημα, αλλά οι κομματικές εξαρτήσεις του προεδρείου του από το κυβερνών κόμμα έθαψαν το ζήτημα. Ως μη έχοντας άλλη επιλογή, τελικά βγήκαμε στα ΜΜΕ για να δημοσιοποιήσουμε την κατάσταση, την οποία μέχρι τότε διαφήμιζε το υπουργείο… Τότε αναγκάστηκαν κάποιοι να μας δώσουν σημασία. Οι απαντήσεις απίστευτες.. ”δεν ξέραμε ότι δεν έχετε πληρωθεί”, “Δόθηκαν τώρα οι εντολές για μισθοδοσία” “Θα κάνουμε νέες προσλήψεις” κοκ.

Όντως μετά από 3 μήνες λάβαμε τον πρώτο μισθό, αλλά για ρεπό, για εξοπλισμό, για τις υπερωρίες που εκ των πραγμάτων κάναμε κανένας λόγος.. Για να μας απαντήσουν σε αυτά έπρεπε να φτάσουμε σε απειλή ότι δεν θα ξαναεπιβιβαστούμε σαββατοκύριακα στα πλοία και ότι θα ξαναβγούμε στα κανάλια….

Η απάντηση σε αυτά ήρθε από το στόμα του υφυπουργού όταν τότε επιτέλους δέχτηκε να μας συναντήσει ήταν αποστομωτική: Δεν προβλέπεται να έχετε ρεπό (προφανώς βασιζόμενος στο μεταξικό διάταγμα του 1928 ότι οι αγροτικοί πρέπει να καλύπτουν επί 24ωρου βάσεως το αγροτικό τους ιατρείο σε απόσταση εντός των 30χλμ). Για τα υπόλοιπα: θα δούμε τι θα γίνει με τις υπερωρίες ώστε να τις πληρωθείτε, θα δούμε τι θα γίνει με τον εξοπλισμό, θα προσλάβουμε και άλλους γιατρούς άμεσα!

Μετά από αυτήν τη συνάντηση οι περισσότεροι από εμάς πήραν την απόφαση της παραίτησης. Ήδη μέσα στο Μάιο παραιτήθηκαν άλλοι τρεις και ως τα τέλη Ιουνίου αναμένονται 3 ακόμα. Με αυτά τα δεδομένα προβλέπεται στις αρχές Ιούλη να έχουν μείνει μόνο 7 γιατροί από τους 20 που είχαν πρωτοδιοριστεί, και ο αριθμός αυτός να μειώνεται κάθε μήνα που θα περνάει. Ο μόνος λόγος για τον οποίο θα παραμείνουν όσοι παραμείνουν, είναι η μακροχρόνια ανεργία που ως γνωστό χτυπάει πλέον και τον ιατρικό κλάδο.

Ο αριθμός βεβαία είναι πραγματικά για γέλια αν αναλογιστεί κανείς ότι τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια άνω των 120 μιλίων λόγω καλοκαιριού έχουν αυξηθεί και τα δρομολόγια πολλαπλασιαστεί. Ο κάθε γιατρός χωρίς καμιά ξεκούραση είναι έγκλειστος στο πλοίο κάθε μέρα και με τα ημερήσια δρομολόγια του καλοκαιριού δεν βγαίνει έξω από αυτό. Ουσιαστικά και που υπάρχει είναι απλά επικίνδυνος μετά από τόσες ώρες εν πλώ χωρίς ξεκούραση…

Όσο για τα υπόλοιπα:

  • Δεν έχει καταβληθεί καμιά μισθοδοσία για υπερωρίες, νυχτερινά και εκτός έδρας. κανένας δεν ξέρει τίποτα και στην ουσία πληρωνόμαστε 1150 ευρώ περίπου βασικό μισθό για πάνω από 140 ώρες εργασίας την εβδομάδα στην καλύτερη περίπτωση – όταν ουσιαστικά αυτές ισοδυναμούν με 23 ενεργές εφημερίες το μήνα!!!…
  • Ο εξοπλισμός, αφέθηκε στην ευγενική χορηγία των εφοπλιστών που όπως όλοι αυτοί που εργαστήκαμε και εργαζόμαστε στα ιατρεία των πλοίων είδαμε ότι απλά ήτανε το λιγότερο ελλιπέστατος στις περισσότερες περιπτώσεις (οι εξαιρέσεις απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Οι όποιες αναφορές από εμάς για αυτό το θέμα θαφτήκαν, αφού οι έλεγχοι έγιναν με βάση νόμους του 1995, γιατί όπως μας εξήγησαν η υπ. απόφαση του 2006 , δεν όριζε τον υπεύθυνο για την αγορά του εξοπλισμού και προωθείται στο μέλλον νομοθετική ρύθμιση για να αρχίσει να ισχύει….

  • Για νέες προσλήψεις φυσικά κανένας λόγος….Ακόμα και αν γίνουν σήμερα αυτές (δηλαδή 5 μήνες μετά από την πρώτη τους ανακοίνωση ότι θα γίνουν άμεσα) οι καινούργιοι γιατροί θα αναλάβουν υπηρεσία μετά από 5 μήνες. Παρότι βέβαια στο μεταξύ το υπουργείο έχει κάνει 2 προκυρήξεις για αγροτικά ιατρεία, οι θέσεις στα πλοία όσων ήδη παραιτηθήκαν δεν έχουν προκυρηχτεί.

Αλλά ποιος νομίζουν ότι θα αναλάβει υπηρεσία με τέτοιες συνθήκες;;;;;;

Ζητάμε λοιπόν έστω και την ύστατη στιγμή, για αυτούς που έχουν απομείνει και αυτούς που μπορεί να αναλάβουν υπηρεσία στο μέλλον, αλλά περισσότερο από όλα για όλους όσους ταξιδεύουν:

  • `Αμεσα βελτίωση των συνθηκών / ωραρίου εργασίας ώστε ο γιατρός να σταματήσει να είναι επικίνδυνος.
  • `Αμεση καταβολή των εφημεριών / υπερωριών που έχουμε ως τώρα δουλέψει.
  • `Αμεση βελτίωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
  • Να οριστεί αρμόδιος στο υπουργείο υγειάς για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που θα προκύπτουν και αυτός να έχει τη νομική δυνατότητα να δίνει άμεσα λύσεις.

Ο κ. Φοίβος Κακαβίτσας είναι πρώην αγροτικός ιατρός επί θητεία με τοποθέτηση στο ΠΙ Αρμένων Ρεθύμνου στο πλοίο Πρεβέλης (Ρέθυμνο/ Πειραιάς),που παραιτήθηκε την 7η Μαΐου 2007.

Tην επιστολή του κ. Κακαβίτσα συνυπογράφουν και οι ακόλουθοι γιατροί των πλοίων, κ.κ.: Αθανασιάδης Γρηγόρης, Αναστασοπούλου Παναγιώτα, Αξαοπούλου Αναστασία, Κακαβίτσας Φοίβος, Κελετζιάν Έλενα, Κόντος Ιωάννης, Μαρινάκη Μαρία, Μήτσα Παναγιώτα, Ρούμπου Ελένη, Τζανιδάκης Γεώργιος, Χασιώτης Πέτρος.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024