Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΤουρισμός: Κάποιος να σφυρίξει τη λήξη…Ετελείωσε…

Τουρισμός: Κάποιος να σφυρίξει τη λήξη…Ετελείωσε…

Τουρισμός:
Κάποιος να σφυρίξει τη λήξη…Ετελείωσε…
του `Ακη Κελεπέσιη

Ετελείωσε έλεγε ο κύριος Χειλάκης παραληρώντας από χαρά και ενθουσιασμό για το θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδος στην Πορτογαλία. Σφύριξε. Ετελείωσε ζητωκραύγαζε. Η Ελλάδα είναι στην κορυφή. Ετελείωσε με ένα μεγάλο θρίαμβο που βοήθησε την Ελλάδα και τουριστικά…

Εμείς όμως γεμάτοι φοβίες, αγωνίες και θυμό εκλιπαρούμε κάποιον να σφυρίξει τη λήξη, για να γλιτώσουμε τον επερχόμενο διασυρμό και τη μεγάλη κατρακύλα που πήρε ο τουρισμός μας. Θα πάρει χρόνια, στις επόμενες γενιές, ώστε να ανασυνταχθούμε και να επαναφέρουμε το νησί της Αφροδίτης στον τουριστικό χάρτη. Η Ελλάδα στην κορυφή μαζί με την Τουρκία, την Κροατία, την Αίγυπτο. Εμείς στον πάτο μόνοι μας και αβοήθητοι. Ο Παγκόσμιος τουρισμός ανεβαίνει, αλλά σε μας ακολουθεί την κατιούσα. Οι ταξιδιώτες όλο και πιο πολύ θέλουν να ταξιδεύσουν, για να γνωρίσουν άλλους λαούς, άλλα ήθη και έθιμα.. Εμάς φαίνεται δεν θέλουν να γνωρίσουν τα ήθη, την παράδοση και τις ομορφιές μας.

Πράγματι κύριοι, οι ξενοδόχοι έχουν δίκιο που φωνάζουν αγανακτισμένοι για τα κακά χάλια του τουρισμού, για τα έσοδά τους που συρρικνώνονται χρόνο με το χρόνο και για τα δάνεια τους στις τράπεζες που δυσκολεύονται να ξοφλήσουν. Οι ξενοδόχοι μας δεν πείθουν κανένα παρά το ότι έχουν δίκιο, και θυμίζουν την ιστορία του ψεύτη βοσκού.

Η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της αφήνει εκτεθειμένους τους ξενοδόχους στα μάτια του κόσμου, αφήνοντας να νοηθεί ότι απλώς έχουν μάθει να κλαίνε. Ένα κλάμα, που δεν μπορεί να κρύψει την ευημερία και τον πλούτο τους. Μας θυμίζουν έντεχνα ότι οι ξενοδόχοι θέλουν να κτίζουν και να εξοφλούν τα ξενοδοχεία τους σε λίγα χρόνια.

Φθάσαμε στο σημείο να κατεβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση των ξενοδόχων και να λέει με περηφάνια ότι δεν έχει να δώσει το κράτος καμιά βοήθεια και κανείς να μην συγκινείται….(Πώς μπόρεσαν στην Ελλάδα και έδωσαν, δεν μπήκαμε στον κόπο καν να το διερευνήσουμε.)

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι το βαρύ πυροβολικό της τουριστικής μας βιομηχανίας και πραγματικά χρειάζεται βοήθεια από το κράτος, στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης της Κύπρου, ενός σχεδιασμού που στις μέρες μας δεν υπάρχει.

Μόνοι μας οι φορείς του τουρισμού τα λέμε, μόνοι μας τα ακούμε, μόνοι μας χαιρόμαστε.

Η κυβέρνηση έμεινε μακριά από την τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Τα οδυνηρά αποτελέσματα θα τα ζήσουμε πολύ σύντομα.

Ας βρεθεί κάποιος να σφυρίξει τη λήξη τώρα και να γλιτώσουμε από το διασυρμό. Σφύριξε εσύ, συνάδελφε, Παύλο να λυτρωθούμε. Εσύ είσαι και ταξιδιωτικός πράκτορας και επιτυχημένος διαιτητής.

Σφύριξε φίλε Παύλο, γιατί χανόμαστε. Το μόνο που κάνουμε είναι να πουλάμε τη γη που μας έμεινε ελεύθερη στους ξένους, να κλείνουμε τα ξενοδοχεία και να τα μετατρέπουμε σε πολυτελή διαμερίσματα για το εύκολο κέρδος.

Ο τουρισμός ήταν αυτός που μας κράτησε εδώ, μετά τα δύσκολα χρόνια της εισβολής, κατοχής. Ήταν αυτός που μας έδωσε την οικονομική δύναμη και το ηθικό στήριγμα για να συνεχίσουμε το δύσκολο αγώνα μας.

Αύριο τι θα μας κρατήσει εδώ; Το εύκολο χρήμα που προήλθε από την πώληση της γης μας στους ξένους, που το μετατρέψαμε σε στοιχήματα παράνομα, νόμιμα, ψευδοστοιχήματα ή τα ναρκωτικά ή οι μεγάλες μίζες;
Σφύρα, λοιπόν ,φίλε Παύλο. Ετελείωσε.

Ο κ. `Ακης Κελεπέσιης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ACTA).

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024