Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΜελέτες και ΈρευνεςΕπιμελητήριο Δωδεκανήσου – ΔΕΤΑΠΑποτελέσματα έρευνας στους επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων της Ρόδου

Επιμελητήριο Δωδεκανήσου – ΔΕΤΑΠΑποτελέσματα έρευνας στους επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων της Ρόδου

Επιμελητήριο Δωδεκανήσου – ΔΕΤΑΠ
Αποτελέσματα έρευνας στους επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων της Ρόδου

Τα αποτελέσματα έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα Ιούνιος – Οκτώβριος 2006, αναφορικά με τους επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων της Ρόδου, με στόχο να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το προφίλ τους, δημοσιοποίησε η Δωδεκανησιακή Εταιρία Ανάπτυξης και Πρόοδου (ΔΕΤΑΠ) του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Το δείγμα αποτελείτο από 1.059 τουρίστες, που αφίχθησαν με κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του νησιού.

Εθνικότητα – Ηλικία: Έξι χώρες φαίνεται να συγκεντρώνουν το 67% της συνολικής επιβατικής κίνησης των κρουαζιερόπλοιων: ΗΠΑ (21%), Κύπρος (10%), Ισπανία (10%), Ισραήλ (10%), Ιταλία (8%) και Γερμανία (8%). Όσον αφορά στην ηλικία, το 8% (7%) των επισκεπτών είναι κάτω των 24 ετών, το 31% (35%) είναι μεταξύ 25 έως 44 ετών, τo 49% (45%) των επισκεπτών είναι από 45 έως 64 ετών, και τέλος το 12,2% (13,5%) των επισκεπτών είναι ηλικίας 65 και άνω.

Μόρφωση: Σχεδόν ένας στους δύο ή καλύτερα 53% είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (κολέγιο, πανεπιστήμιο, μεταπτυχιακά), ενώ επιπλέον 12% απάντησε ότι έχει κάποια μορφή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (χωρίς να είναι απόφοιτος). Το μορφωτικό επίπεδο διαφέρει ανά εθνικότητα. Ενδεικτικά, ενώ οι απόφοιτοι πανεπιστημίου & μεταπτυχιακού στο συνολικό δείγμα ανέρχονται στο 53%, μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται στους Αμερικανούς (82%) στους Καναδούς (62%) και στους Ισπανούς (62%). Αντίθετα, οι έως απόφοιτοι Γυμνασίου στο συνολικό δείγμα ανέρχονται στο 35%, μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται στους Κύπριους (67%).

Αγοραστική Συμπεριφόρα

Στη ερώτηση «Τις περισσότερες φορές, προτιμάτε να πηγαίνετε διακοπές με κρουαζιέρα ή προτιμάτε διακοπές σε ένα προορισμό με διαμονή σε κάποιο ξενοδοχείο;» ποσοστό 41% απάντησε ότι προτιμά κρουαζιέρα, και ποσοστό 30% απάντησε ότι προτιμά να πηγαίνει σ’ ένα προορισμό μένοντας σε ένα ξενοδοχείο. Ταυτόχρονα, το 29% του δείγματος απάντησε ότι σχεδόν ισόποσα προτιμά κρουαζιέρες και διακοπές σε έναν προορισμό.

Στην ερώτηση «Ποιος παράγοντας σας επηρεάζει περισσότερο όταν επιλέγετε μια κρουαζιέρα», το 36% απάντησε η σύσταση από τον ταξιδιωτικό πράκτορα, και ποσοστό 25% η σύσταση από συγγενείς, φίλους και τα internet forums. Ακολούθως αναφέρθηκαν οι πληροφορίες στο Internet με 12%, η μπροσούρα ή το website της εταιρείας κρουαζιέρας με 10%, ενώ συνολικά 7% απέσπασαν όλοι οι παράγοντες που σχετίζονται με προβολή & δημοσιότητα μέσω των ΜΜΕ.

Σε σχέση με την επιλογή της συγκεκριμένης κρουαζιέρας, το δείγμα ρωτήθηκε «Ποιος παράγοντας ήταν ο σημαντικότερος στο να επιλέξετε τη συγκεκριμένη κρουαζιέρα;». Ποσοστό 55% απάντησε τα νησιά – προορισμοί, ποσοστό 27% απάντησε ότι του αρέσει να επισκέπτεται διάφορα μέρη σε λίγες ημέρες, ποσοστό 13% απάντησε ότι του αρέσει η εμπειρία να ταξιδεύει με πλοία και τέλος ποσοστό 5% απάντησε ότι η συγκεκριμένη κρουαζιέρα αποτελούσε μια καλή προσφορά αξίας – χρημάτων.

Στην ερώτηση «Όταν επιλέγατε την κρουαζιέρα αυτή, πόσο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι το νησί της Ρόδου συμπεριλαμβάνονταν στους προορισμούς;» ποσοστό 22% (26%) απάντησε πολύ σημαντικό και 41% (48%) σημαντικό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κατά τη επιλογή της κρουαζιέρας συνολικά 63% (74%) των επισκεπτών θεώρησαν «Πολύ σημαντικό» ή «σημαντικό» το γεγονός ότι η Ρόδος ήταν ανάμεσα στους προορισμούς.

Χαρακτηριστικά της επίσκεψης στο νησί

Το 18% (17%) των επισκεπτών ανέφεραν ότι έχουν επισκεφθεί την Ρόδο στο παρελθόν (repeaters), με μέσο όρο προηγούμενων επισκέψεων 3,5 φορές. Η προηγούμενη επίσκεψη στο 50% αφορούσε κρουαζιέρα και 50% αφορούσε διακοπές με παραμονή σε ξενοδοχείο.
Το ποσοστό των repeaters στους Κύπριους ανεβαίνει στο 65%, στους Ελβετούς & Αυστριακούς σε 46%, ενώ αντίθετα μειώνεται σε 1% στους Ισπανούς.

Το μέσο μέγεθος της ταξιδιωτικής ομάδας ανέρχεται σε 4,3 άτομα (3,9 άτομα). Υπάρχουν ενδείξεις ότι το μέγεθος της ταξιδιωτικής ομάδας διαφέρει ανά χώρα διαμονής. Για παράδειγμα στους Ελβετούς & Αυστριακούς καταγράφηκε το μεγαλύτερο μέγεθος ομάδας με 8,4 άτομα, και εν συνεχεία στους Αυστραλούς και τους Γάλλους με σχεδόν 7 άτομα. Αντίθετα το μικρότερο μέγεθος καταγράφηκε στους κατοίκους Benelux με 2,3 άτομα.

Σε σχέση με το είδος της ταξιδιωτικής ομάδας, το 6% του δείγματος ταξίδεψε μόνο του (singles), το 47% με ζευγάρι, το 24% με οικογένεια, και το 20% με φίλους και συγγενείς. Ενδεικτικά, για να γίνει κάποια σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του 2004, από αυτούς που ήρθαν με 2 ή περισσότερα άτομα, το 50% (49%) αποτελείται από ζευγάρια, 25% (30%) οικογένειες, και 21% (20%) από φίλους και συγγενείς. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους ¶γγλους υπερτερούν τα ζευγάρια έναντι των οικογενειών (70% σε σχέση με 5%), ομοίως και στους Γάλλους (64% σε σχέση με 6%). Αντίθετα στους Κύπριους υπερτερούν οι οικογένειες σε σχέση με τα ζευγάρια (38% σε σχέση με 32%).

Στην ερώτηση «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στη Ρόδο, συμμετάσχετε σε κάποια οργανωμένη ξενάγηση η σε εκδρομή με λεωφορείο;» ποσοστό 36% απάντησε θετικά (49%) και αντίθετα ποσοστό 64% απάντησε πως όχι. Απ΄ όσους επισκέπτες απάντησαν θετικά, ποσοστό 78% ανέφερε πως αγόρασε την εκδρομή πάνω στο κρουαζιερόπλοιο, ενώ αντίθετα 22% απάντησε πως η εκδρομή συμπεριλαμβάνονταν στο πακέτο της κρουαζιέρας ή την έκλεισαν όταν αγόρασαν και την κρουαζιέρα.

Οι επισκέπτες που απάντησαν ότι πήγαν εκδρομή ή οργανωμένη ξενάγηση ρωτήθηκαν «Ποια μέρη επισκεφθήκατε κατά τη διάρκεια της;». Ποσοστό 43% ανέφερε τη Λίνδο και τη Μεσαιωνική πόλη ανέφερε το 34%, ενώ άλλα αξιοθέατα ανέφεραν ποσοστά κάτω του 7% για καθένα από αυτά.
Απ’ όσους απάντησαν ότι πήγαν εκδρομή, ποσοστό 20% απάντησαν ότι έκαναν επίσης βόλτα με τα πόδια, ενώ 18% απάντησε ότι έκανε επίσης ψώνια 18%. Απ΄ όσους απάντησαν ότι δεν πήγαν εκδρομή, ποσοστό 56% απάντησε ότι έκανε βόλτα με τα πόδια, και ποσοστό 33% ότι έκανε ψώνια.

Το ποσοστό αυτό διαφέρει στατιστικά σημαντικά ανά χώρα διαμονής και ανά κρουαζιερόπλοιο. Πιο συγκεκριμένα:Τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής σε εκδρομή παρατηρήθηκαν στους Αυστραλούς (53%) και στους Αμερικανούς (51%). Αντίθετα, τα μικρότερα ποσοστά επισκεπτών που συμμετείχαν σε εκδρομή παρατηρήθηκαν στους Κύπριους (13%), στους Τούρκους (20%) και στους `Αγγλους (27%).

Διαβάστε περισσότερα στη δεξιά στήλη, όπου βρίσκονται αναλυτικά τα συμπεράσματα της έρευνας.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024