Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Σχινιάς 2004 - Οι επίσημες θέσεις της Ο.Ε.Ο.Α Αθήνα 2004 Α.Ε. (Β Μέρος)

Λάμπρος Μπούκλης - 15 Ιούνιος 2001, 00:00

Σχινιάς 2004 - Οι επίσημες θέσεις της Ο.Ε.Ο.Α Αθήνα 2004 Α.Ε. (Β Μέρος)

Συνεχίζουμε
σήμερα το Β` Μέρος των δεκαπέντε απαντήσεων της
Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων στα
κύρια και επικριτικά ερωτήματα των
Περιβαλλοντικών Οργανώσεων αλλά και λοιπών
κοινωνικών φορέων.

9. ΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ: Στο βιότοπο του Σχινιά έχουν παρατηρηθεί 178 είδη ορνιθοπανίδας, πάνω στα οποία η κατασκευή και λειτουργία του κωπηλατοδρομίου θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Σε βάθος 25ετίας έχουν παρατηρηθεί στο Σχινιά πολλά είδη ορνιθοπανίδας και αν μάλιστα γινόταν ορνιθολογική διερεύνηση της περιοχής σε βάθος 50 ή 100 ετών πιθανώς ο αριθμός των ειδών που θα προέκυπτε να ήταν διπλάσιος.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι τα είδη που φωλιάζουν και αναπαράγονται στην περιοχή είναι ελάχιστα αφού τα ενδιαιτήματα που τα φιλοξενούν είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένα. Η βελτίωση της κατάστασης του βιοτόπου μέσω της απομάκρυνσης ασύμβατων χρήσεων, των επεμβάσεων ανάπτυξης και της αλλαγής του υδρολογικού καθεστώτος θα έχει πολύ θετική επίδραση στους πληθυσμούς της ορνιθοπανίδας, αναβαθμίζοντας στην πράξη το ρόλο του βιοτόπου του Σχινιά ως ενδιάμεσο κρίκο και σταθμό της κεντρικής μεταναστευτικής οδού των αποδημητικών πουλιών στην Ελλάδα.

10. ΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ: Η κατασκευή του κωπηλατοδρομίου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο δάσος της κουκουναριάς, ένα από τα 3 στην Ελλάδα και το μοναδικό στην Αττική, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Η επαναφορά του υδρολογικού καθεστώτος στην περιοχή του υγροτόπου στην προ του 1923 κατάσταση μέσω των υδραυλικών ρυθμίσεων του Ολυμπιακού Κέντρου αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην κατάσταση διατήρησης του πευκοδάσους και ιδιαίτερα του τμήματος της κουκουναριάς, το οποίο έχει σταματήσει να αναγεννάται κατά τα τελευταία 70 χρόνια. Πρόσθετα μέτρα για την προστασία και διατήρηση του δάσους προβλέπονται τόσο από το ΠΔ ανακήρυξης της περιοχής του Σχινιά σε Εθνικό Πάρκο, όπου το δάσος χαρακτηρίζεται ως περιοχή προστασίας της φύσης, όσο και από την Κοινή Υπουργική Απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του ολυμπιακού έργου.

11. ΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ: Η δυναμικότητα του κωπηλατοδρομίου ανέρχεται σε 40.000 άτομα προκαλώντας μεγάλη πίεση σε όλο το βιότοπο. 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Το Ολυμπιακό κέντρο για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων θα έχει προσωρινές κερκίδες 10.000 ατόμων εκτός του νησιού και 3.000 ατόμων μέσα σε αυτό, ενώ οι μόνιμες κερκίδες θα βρίσκονται εντός του νησιού και θα έχουν χωρητικότητα 2.000 ατόμων.

Σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό όρο 12 της ΚΥΑ, μέσα σε διάστημα 30 ημερών από το τέλος των αγώνων, θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί όλες οι προσωρινές εγκαταστάσεις συμπεριλαμβανομένων και των κερκίδων.

Η μεταολυμπιακή χρήση προβλέπει την παρουσία σε μόνιμη βάση υποδομής για 2.000 θεατές και μόνο εντός του νησιού. Η εξαιρετικά ήπια φύση των αθλημάτων της κωπηλασίας και του κανό σε συνδυασμό με τον τρόπο σχεδιασμού του κέντρου, καθιστά ουσιαστικά ανύπαρκτη οποιαδήποτε πίεση στο βιότοπο λόγω αυξημένης ανθρώπινης παρουσίας. Αντίθετα θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση των ανθρωπογενών πιέσεων που σήμερα ασκούνται από την ύπαρξη και λειτουργία του αεροδρομίου, των αγώνων μότοκρος των συνεχών αποθέσεων μπαζών, της αυθαίρετης και μη δόμησης, κλπ.

12. ΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ: Το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε δεν περιλαμβάνει κανενός είδους περιορισμό σε ό,τι αφορά τη δόμηση και τις χρήσεις για την περιοχή του Εθνικού Πάρκου.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Προβλέπονται συγκεκριμένοι και σαφείς όροι δόμησης. Πιο αναλυτικά στη ζώνη Β1 επιτρέπεται η δόμηση κέντρου κωπηλασίας και κανό με συντελεστή 0,01 και στη ζώνη Β2 που αποτελεί το 1,5% της χερσαίας περιοχής του Εθνικού Πάρκου επιτρέπεται η δόμηση με πολύ αυστηρούς όρους λόγω παλαιών δικαιωμάτων των κατοίκων που προέκυψαν από τον εποικισμό της περιοχής μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.

13. ΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ: Μελέτη καθηγητών του Πολυτεχνείου απορρίπτει το Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά και προκρίνει την κατασκευή του στην Υλίκη.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Οργανωτική Επιτροπή Αθήνα 2004/88 έχοντας ήδη διερευνήσει εναλλακτικές λύσεις που έχουν κατά καιρούς ακουσθεί, μεταξύ των οποίων και η λίμνη Υλίκη, καθώς και αρκετές άλλες εντός και εκτός Αττικής, κατέληξαν από κοινού στη θετική επιλογή του Σχινιά γιατί αποτελεί πολύ καλή λύση από περιβαλλοντική, χωροταξική και αθλητική άποψη και ταυτόχρονα την τελευταία ίσως ευκαιρία να σωθεί η περιοχή, υιοθετώντας με τον τρόπο αυτό την επιλογή του αειμνήστου Καθηγητή Κανδύλη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996.

Ο σχεδιασμός έγινε μετά από εξαντλητική τεκμηρίωση που παρείχε σειρά μελετών, στις οποίες συμμετείχαν κορυφαίοι μελετητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πέντε καθηγητές από το Ε.Μ. Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο της Θράκης και ερευνητές και επιστήμονες από τα πιο έγκυρα Ινστιτούτα σε Εθνικό επίπεδο.

14. ΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ: Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα και η “προστασία” της περιοχής ήταν ένα πρόσχημα για την αποδοχή του κωπηλατοδρομίου και στερείται επιστημονικής και νομικής βάσης. Επιπρόσθετα, η χωροθέτηση του κωπηλατοδρομίου πάγωσε έτοιμο προς έκδοση ΠΔ το 1996 και την υλοποίηση έργων μέσων ερμηνείας περιβάλλοντος με εξασφαλισμένους πόρους από το 2ο ΚΠΣ. 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Στην κατεύθυνση αυτή το Ολυμπιακό έργο και ο βιότοπος αντιμετωπίζονται ως μία ενότητα και η υλοποίηση του έργου συνδέεται άρρηκτα με την υλοποίηση των παρεμβάσεων ανάταξης, αναβάθμισης και προστασίας του λοιπού υγροτόπου, του πευκοδάσους και της παραλίας. Είναι δε ειλημμένη απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ τα έργα και οι παρεμβάσεις για την ανάταξη του βιοτόπου να δημοπρατηθούν μαζί με το Ολυμπιακό έργο έχοντας ήδη εξασφαλισθεί οι αναγκαίοι πόροι.

Τέλος, η ανακήρυξη της περιοχής ως “Εθνικό Πάρκο” υπογραμμίζει τη σημασία του βιοτικού περιβάλλοντος σε σχέση με τον εναλλακτικό χαρακτηρισμό “Προστατευόμενο Τοπίο” και επιτρέπει την ένταξη ζωνών σε αυστηρό καθεστώς προστασίας (περιοχές προστασίας της φύσης).

15. ΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ: Η περιοχή του Σχινιά - Μαραθώνα δεν εντάχθηκε στον Εθνικό Κατάλογο των υποψήφιων προς ένταξη περιοχών στο δίκτυο Natura 2000 προκειμένου να μπορεί να γίνει το κωπηλατοδρόμιο εκεί.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ έκριναν ότι οι οξύτατες περιβαλλοντικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της από οικολογική άποψη, απαιτούσαν την άμεση λήψη θεσμικών μέτρων για την προστασία της μέσω της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, όπως προβλέπει ο νόμος 1650/86 για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η διαδικασία ένταξης της περιοχής στον Κατάλογο των υποψήφιων περιοχών για το δίκτυο Φύση 2000, με στόχο τη θεσμική κατοχύρωση της περιοχής μετά από κάποια χρόνια εκτιμήθηκε ότι δεν συνάδει με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Έτσι προτιμήθηκε η κατευθείαν λήψη των αναγκαίων θεσμικών μέτρων, στα οποία θα κατέληγε η Οδηγία 92/43/ΕΟΚ μετά από χρόνια.

Σε ό,τι δε αφορά το Ολυμπιακό κέντρο, η Οδηγία 92/43/ΕΟΚ (Οδηγία Natura) στο άρθρο 6 προβλέπει τη δυνατότητα παρεμβάσεων και έργων εντός προστατευόμενων περιοχών, όταν αυτά δεν έχουν αρνητικές περιπτώσεις στο υφιστάμενο περιβάλλον της περιοχής επέμβασης και μάλιστα τα προκρίνει με έμφαση, όταν αυτά οδηγούν σε αναβάθμιση των οικολογικών χαρακτηριστικών της.

Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top