Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΑφιέρωμαΑνοιχτός ο δρόμος για αγορά παραθεριστικής κατοικίας και στην Ελλάδα

Ανοιχτός ο δρόμος για αγορά παραθεριστικής κατοικίας και στην Ελλάδα

Ανοιχτός ο δρόμος για αγορά παραθεριστικής κατοικίας και στην Ελλάδα

Η ολοκλήρωση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, που παρουσιάστηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, έστω και με καθυστέρηση, αλλά και πολλές διαφωνίες, γέμισε με ικανοποίηση πλήθος επαγγελματιών από το χώρο του real estate, αλλά και του τουρισμού, καθώς ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για την ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας και στην χώρα μας.

Η παραθεριστική κατοικία αποτελούσε ανέκαθεν όνειρο των Ελλήνων, αλλά τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ξένοι, ευρωπαίοι κυρίως, ενδιαφέρονται για την αγορά μιας κατοικίας στη χώρα μας, λόγω του καλού κλίματος που διαθέτει, αλλά και της γεωγραφικής μορφή της, αφού τα ελληνικά νησιά δεν αφήνουν κανέναν επισκέπτη τους αδιάφορο.

Οι Έλληνες στην πλειονότητα τους διαθέτουν ή κατασκεύαζουν δεύτερη κατοικία στον τόπο καταγωγή τους, ενώ αρκετοί ενδιαφέρονται πλέον για αγορά μιας παραθεριστικής κατοικίας είτε σε κάποιο παραθαλάσσιο προάστιο των μεγαλουπόλεων, είτε σε κάποιο κοντινό νησί. Βασικά κριτήρια στην επιλογή τους σαφέστατα αποτελούν η απόσταση από την πρώτη μόνιμη κατοικία τους, αλλά και από την εργασία τους.

Οι ξένοι επενδυτές, από την άλλη, επιλέγουν μια παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα, με εντελώς διαφορετικά κριτήρια. Εξετάζουν την γεωγραφική μορφή της εκάστοτε περιοχής, το κλίμα της, την ισχύουσα νομοθεσία για τη δόμηση, την προσβασιμότητα της, τις δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή για την ψυχαγωγία στον ελεύθερο χρόνο, τις υποδομές και σαφέστατα την τιμή. Η διαφοροποίηση αυτή στα κριτήρια επιλογής σχετίζεται άμεσα με το προφίλ των επενδυτών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι άτομα τρίτης ηλικίας, που έχουν βγει στη σύνταξη και θέλουν να επενδύσουν το υπόλοιπο της ζωής τους σε μια ήρεμη περιοχή με καλό κλίμα.

Πέρα από τις μεμονωμένες παραθεριστικές κατοικίες, που προσφέρονται προς πώληση, εύκολα βρίσκει κανείς σήμερα και στην Ελλάδα οργανωμένα συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών, που προσφέρουν στον μελλοντικό ιδιοκτήτη τους, επιπλέον οφέλη, όπως φύλαξη και συντήρηση του χώρου, αθλητικές εγκαταστάσεις, εκτάσεις με πράσινο, πισίνα, κτλ. Τέτοιου είδους συγκροτήματα διακρίνει κανείς σε περιοχές, όπως της Αττικής, της Χαλκιδικής, της Κρήτης, των Κυκλάδων, κ.ά.΄Οι αγοραστές, από την άλλη, παραθεριστικών κατοικιών, προέρχονται τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, με τις αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας, αλλά και της Σκανδιναβίας να πρωτοστατούν.

Το νησί της Κρήτης θεωρείται πρότυπο για την αγορά παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες επιλογές των ξένων αγοραστών στη χώρα μας. Οι συνηθέστερες προτιμήσεις, σύμφωνα με μελέτη της Alpha Bank, είναι η μονοκατοικία με πισίνα, η κατοικία σε παραδοσιακό οικισμό και η κατοικία σε μικρά συγκροτήματα των 10-12 κατοικιών, ενώ αρκετοί ξένοι αγοράζουν παλαιές κατοικίες σε ερειπωμένα χωριά και τις ανακαινίζουν. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στα Χανιά, στο χωριό Ανύδρη, το 94% των οικιών ανήκουν σήμερα σε Γερμανούς, ενώ στην περιοχή του Αποκόρωνα, βορείως της Γεωργιουπόλεως εκτιμάται ότι την τελευταία πενταετία περίπου 10.000 ξένοι έχουν αγοράσει κατοικία.

Αν και η χώρα μας εισήλθε καθυστερημένα στην αγορά της παραθεριστικής κατοικίας και με αρκετές δυσκολίες, όπως την χρονοβόρα γραφειοκρατία και μέχρι πρότινος την έλλειψη ενός εκσυγχρονισμένου Χωροταξικού Σχεδίου, έχοντας να αντιμετωπίσει παράλλήλα ισχυρούς ανταγωνιστές της διεθνούς σκηνής σε χώρες όπως την Ισπανία, την Ιταλία και την Κύπρο, παρ’ όλα αυτά οι προοπτικές είναι καλές και ενθαρρυντικές, όπως αποδεικνύουν τα εγχειρήματα των πιο “τολμηρών” επενδυτών στο χώρο του ελληνικού τουριστικού real estate.

Η προβολή της Ελλάδας σε εκθέσεις του εξωτερικού, που έχουν να κάνουν τόσο με τον τουρισμό, όσο και με το real estate, σαφέστατα και συνέβαλλε στην άνθηση της αγοράς και την ενίσχυση του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών, αλλά για να παραμείνει αμείωτο το ενδιαφέρον και τα σημάδια της ανάπτυξης, σε επίπεδο οικονομικό και τουριστικό, να μείνουν ανεξίτηλα στο χρόνο, απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες δημόσιου και ιδωτικού τομέα. Η ολοκλήρωση του Χωροταξικού Σχεδίου αποτελεί το πρώτο βήμα, αλλά απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες πρόνοιας τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και υγείας και περιβάλλοντος, αφού η άρση των γραφειοκρατικών δυσκολιών για την αγορά μιας κατοικίας δεν σημαίνει πως αυτόματα θα τρέξουν όλοι οι επενδυτές στην Ελλάδα. Μια όμορφη παραθεριστική κατοικία είναι επιθυμητή, όταν περιβάλλεται από ένα επίσης όμορφο περιβάλλον, το οποίο είναι καθαρό και όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε αυτό άνετα και γρήγορα.

Συνεπώς, η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και τον καθένα από εμάς, αφού οι κλιματικές αλλαγές και οι φθορές του περιβάλλοντος αποτελούν απειλή για όλη την ανθρωπότητα. Η δυνατότητα παροχής, από την άλλη, ιατρικής περίθαλψης σε κάθε γωνιά της χώρας θα πρέπει να αποτελεί κύριο στόχο της Κυβέρνησης, που θέλει να ενισχύσει την αγορά της παραθεριστικής κατοικίας, αφού κανείς δεν ρισκάρει τη ζωή του σε μια περιοχή απομακρυσμένη. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα, λόγω της γεωμορφολογίας της, αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα, που πολλές φορές αποτελεί και ανασταλτικό παράγοντα για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι είναι στην πλειονότητα τους συνταξιούχοι και θέλουν να είναι σε άμεση επαφή με το γιατρό και όχι σε αρκετά χιλιόμετρα ή ναυτικά μίλια μακριά του.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024