Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΑντιμετώπιση της θύελλας:Η έλλειψη ανθρώπινων πόρων κρίσιμη για τη Βιομηχανία Τουρισμού μας!

Αντιμετώπιση της θύελλας:Η έλλειψη ανθρώπινων πόρων κρίσιμη για τη Βιομηχανία Τουρισμού μας!

Αντιμετώπιση της θύελλας:
Η έλλειψη ανθρώπινων πόρων κρίσιμη για τη Βιομηχανία Τουρισμού μας!
της Sybil Hofmann

O τομέας της φιλοξενίας και του τουρισμού θεωρείται η μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο. Η επιτυχία της κρίνεται από τους οικονομικούς δείκτες όπως το μερίδιο τουρισμού της απασχόλησης και του ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν), ή την αύξηση των εισοδημάτων. Σύμφωνα με το World Travel and Tourism, το 2007 αποδείχθηκε το 4ο διαδοχικό έτος υγειούς αύξησης από το 2004. Η ετήσια αύξηση στην οικονομία ΑΕΠ ταξιδιού και τουρισμού έχει υπολογιστεί κατά μέσο όρο στο 4%. Αυτό είναι μεγαλύτερο από αυτό της παγκόσμιας οικονομίας συνολικά. Στην ίδια χρονική περίοδο το ταξίδι και ο τουρισμός έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 34 εκατομμύρια εργασίες.

Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις δείχνουν μια ώριμη αλλά σταθερή φάση αύξησης για το παγκόσμιο ταξίδι και τουρισμό μεταξύ 2009 και 2018 με ένα μέσο ποσοστό αύξησης 4.4% το χρόνο, ενισχύοντας τις 297 εκατομμύρια εργασίες και 10.5% του σφαιρικού ΑΕΠ μέχρι το 2018. Το 2020 το UNWTO προβλέπει 1.6 δισεκατομμύρια ταξιδιώτες έναντι περίπου 900 εκατομμύρια ταξιδιωτών το 2007.

Αυτοί είναι όλοι πολύ εντυπωσιακοί αριθμοί. Αλλά τι σημαίνουν; Σημαίνουν ότι η βιομηχανία τουρισμού και φιλοξενίας είναι στη τρομερή ανάγκη για προσαρμογή του ανθρώπινου δυναμικού αυτής της τρομερής αύξησης. Σημαίνει ότι ο τουρισμός μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή για τους ανθρώπους που αναζητούν μακροπρόθεσμες προοπτικές σταδιοδρομίας.

Είναι ζωτικής σημασίας ότι πολλοί νέοι βλέπουν τον τουρισμό και τη φιλοξενία ως σοβαρή και ανταποδοτική επιλογή σταδιοδρομίας. Όχι όμως όλοι. Αυτό όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν είναι καλά πληροφορημένοι για τις τεράστιες ευκαιρίες που υπάρχουν δίπλα τους. Για παράδειγμα, οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας στα γυμνάσιά τους, τα μέσα, η ίδια η βιομηχανία, τα μέλη της οικογενείας ή συναδέλφους, ή ακόμα και κυβερνητικές αρχές που αντιπροσωπεύουν τη βιομηχανία. Οι νέοι εισερχόμενοι και οι πτυχιούχοι των διοικητικών σχολείων ξενοδοχείων μπορούν να κινηθούν γρήγορα και να σταδιοδρομίσουν με την κατάλληλη τριτοβάθμια εκπαίδευση και να στοχεύσουν σε σημαντικές διοικητικές θέσεις μέχρι τη μέση δεκαετία των ’30 τους. Η μεγαλύτερη έλλειψη κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 ετών φαίνεται να είναι στον τομέα της ημιειδικευμένης εργασίας, αλλά η κρισιμότερη περιοχή είναι με την ειδικευμένη εργασία: διευθυντές και επόπτες. Προκειμένου να στρατολογηθουν κορυφαία ταλέντα, η βιομηχανία πρέπει να κινηθεί δυναμικά για να προσελκύσει τους ταλαντούχους νεούς. Η βιομηχανία πρέπει να προσελκύσει νέους και νέες που επιθυμούν να αναπτύξουν σταδιοδρομία και όχι μόνo τις δεξιότητές τους. Εργοδότες που να ενδιαφέρονται να διατηρήσουν την ανάγκη ταλέντου να ενδιαφερθούν περισσότερο για τις σταδιοδρομίες των υπαλλήλων τους.

Ο Joelle Hellinckx, Director των ξενοδοχείων Hilton Resourcing για την Ευρώπη, σχολίασε πρόσφατα: “Προγραμματίζουμε να ανοίξουμε 121 νέα ξενοδοχεία στην Ευρώπη μέχρι το 2016 που, από την άποψη των ανθρωπίνων πόρων, σημαίνει ότι μέχρι το 2011 χρειαζόμαστε 39 πρόσθετους γενικούς διευθυντές και 104 λειτουργικούς διευθυντές. Σε Hilton έχουμε ήδη μια μεγάλη πηγή συγκέντρωσης ταλέντου και έχουμε καθορίσει τις πορείες για να φθάσουμε στις θέσεις γενικών διευθυντών, αλλά πρέπει να βρούμε τους πρόσθετους ανθρώπους για να συναντήσουμε αυτή την ζήτηση”.

Η Starwood ανοίγει 50 ξενοδοχεία κάθε έτος κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών. «Προσδιορίσαμε ότι, μέχρι το 2009, θα υπήρχε ένα χάσμα, έτσι προωθήσαμε `Glow global projects’», όπως αναφέρει η Jane Wright, περιφερειακός διευθυντής των ανθρώπινων δυναμικών, για τη βορειοδυτική Ευρώπη της Starwood. «Ο στόχος είναι να αναγνωριστούν οι άνθρωποι που μπορούν να ακαλουθήσουν μια γρήγορη διαδρομή, έτσι ώστε, εντός δύο ετών, θα είναι σε θέση να αναλάβουν το διευθυντικό roles. Η ομάδα εργάζεται επίσης στο να ενισχυσει την σχέσης της με τα κολλέγια προκειμένου να προσελκυστούν πτυχιούχοι με εμπορικό και οικονομικό, καθώς επίσης και τουριστικό, υπόβαθρο».

Αυτά είναι αλλά δύο μικρά παραδείγματα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που αντιμετωπίζουν κύριες διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων.

Αυτό που οι νέοι δεν γνωρίζουν πιθανώς είναι ότι η Παγκόσμια Βιομηχανία Τουρισμού παρέχει τη μεγαλύτερη επιλογή προοπτικών σταδιοδρομίας στους νέους ενηλίκους που ακολουθούν μια ποιοτική εκπαίδευση σε αυτόν τον τομέα. Σήμερα η βιομηχανία είναι πολύ περισσότερο από τις επιχειρήσεις ξενοδοχείων και εστιατορίων. Καλύπτει τώρα μια σειρά επιχειρήσεων που ειδικεύονται στις αερογραμμές, τιην ακτοπλοΐα, τους αθλητικούς χώρους και τα κέντρα ψυχαγωγίας/διασκέδασης, ενοικιάσης αυτοκινήτων, χαρτοπαικτικές λέσχες, διαχείριση λεσχών, ανάπτυξη ακίνητων περιουσιών, συμβουλευτικές, εταιρικές διοικούμενες υπηρεσίες, επιχειρήσεις χρηματοδότησης με δεσμούς στις τραπεζικές εργασίες επένδυσης, τη διαχείριση ενεργητικού, τη διαχείριση διασκέψεων και συμβάσεων, το σχέδιο δυνατότητας, τον τομέα εστιάσεως, ύπνο και πρόγευμα τις διαδικασίες, τα μεγάλα εστιατόρια αλυσίδων, τη γενική διαχείριση εμπορικών σημάτων και τη διαχείριση προνομίου, τη λογιστική, το νόμο, τα ανθρώπινα δυναμικά και τις σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων, την τεχνολογία πληροφοριών, τα ταξιδιωτικά γραφεία, και πολλά ακόμη.

Υπάρχουν πολυάριθμες ευκαιρίες για τους πτυχιούχους σε αυτόν τον τομέα. Οι επιχειρήσεις τουρισμού αντιμετωπίζουν έναν άγριο ανταγωνισμό. Για είναι επιτυχείς πρέπει να μισθώσουν πτυχιούχους πανεπιστημίων απο την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη διαχείριση φιλοξενίας και τουρισμού που να έχουν το ταλέντο και το πάθος για την τουριστική βιομηχανία. Η ταχύτητα της αλλαγής μέσα στη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής στις προσδοκίες πελατών, τον ανταγωνισμό, τη νομοθεσία, τη νέα τεχνολογία, και τους οικονομικούς παράγοντες υπογραμμίζει την ανάγκη για τη βιομηχανία να υπολογίσει αυτές τις αλλαγές, να είναι σαφής για τον πιθανό αντίκτυπό τους και να διενεργήσει τις κατάλληλες προσαρμογές στις διοικητικές δομές, τους ρόλους και την ανάπτυξη. Κατά συνέπεια, η ανάγκη για πτυχιούχους με μια καλή στερεά τριτοβάθμια εκπαίδευση για να διευκολυνθεί και να διαχειριστούν οι αλλαγές, και οι στρατηγικές και λειτουργικές προοπτικές είναι αναγκαία. Οι πρωτοπόρες επιχειρήσεις το γνωρίζουν και επιλέγουν πτυχιούχους με υψηλούς τίτλους ακαδημαϊκών σπουδών στη διαχείριση φιλοξενίας και τουρισμού.

Ως επαγγελματίας που συμμετέχει σε αυτή την βιομηχανία, διαδώστε το θέμα και ενθαρρύνετε τους νέους να επιλέξουν τον τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού ως επαγγελματική σταδιοδρομία και να ωθήστε τους να ακολουθήσουν μια ποιοτική εκπαίδευση για να προετοιμαστούν για μελλοντικές ηγετικές θέσεις , ώστε να υπάρξει αμοιβαία ανταμοιβή.

Η κα Sybil Hofmann είναι πρόεδρος του Alpine Center, the Swiss Business School for Hospitality & Tourism Management Education in Greece.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024