Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΑφιέρωμαΤουριστικές σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό; Το δίλημμα παραμένει…

Τουριστικές σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό; Το δίλημμα παραμένει…

Τουριστικές σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό; Το δίλημμα παραμένει…

Χωρίς προπτυχιακό τμήμα τουρισμού ξεκινάει προσεχώς ακόμη ένα ακαδημαϊκό έτος, τη στιγμή που οι ιδιωτικές σχολές τουρισμού και τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα ολοένα και πληθαίνουν, εμπλουτίζοντας παράλληλα με ταχύτατους ρυθμούς τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών τους.

Και το δίλημμα για τους μελλοντικούς φοιτητές τουρισμού διαιωνίζεται: «Σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;;;». Όποια απάντηση και να δώσει κανείς, οδηγείται μπροστά σε νέα διλήμματα…

Μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο αρκεί για να προβληματίσει τον ανυποψίαστο απόφοιτο λυκείου, σχετικά με το ποιο πανεπιστήμιο να επιλέξει για σπουδές στον τουρισμό, αφού οι επιλογές στο εξωτερικό είναι πολλές και σχεδόν παρόμοιες. Σημαντική βοήθεια αποτελούν στην αναζήτηση του τα γραφεία αντιπροσώπευσης των πανεπιστημίων στην Ελλάδα, που παρέχουν όλες τις σημαντικές πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών και λειτουργούν ως ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ του Έλληνα φοιτητή και του πανεπιστημίου.

Στην Ελλάδα από την άλλη, τα πράγματα είναι – επιφανειακά έστω – πιο απλά. Το δίλημμα περιορίζεται στην σκέψη: «ΤΕΙ τουριστικών επιχειρήσεων ή κάποια ιδιωτική σχολή;». Μόνο που η απόφαση αυτή είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει ο 18χρονος απόφοιτος λυκείου τη δεδομένη στιγμή λήψης της. Αν επιλέξει και καταφέρει να μπει σε ένα ΤΕΙ, θα αποκτήσει σημαντικές γνώσεις για τον τουρισμό, τις οποίες μπορεί έπειτα να εμπλουτίσει με ένα μεταπτυχιακό. Αν επιλέξει κάποια ιδιωτική σχολή, επίσης θα αποκτήσει σημαντικές γνώσεις για τον τουρισμό – όπως επίσης και σημαντική εμπειρία από το διεθνή χώρο, αφού οι περισσότερες σχολές έχουν συνεργασίες με τουριστικά πανεπιστήμια του εξωτερικού – αλλά δεν θα έχει τη δυνατότητα φοίτησης σε ένα από τα δημόσια μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στον τουρισμό, που προσφέρονται με επιτυχία στην Ελλάδα. Βέβαια, κάλλιστα μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του με ένα μεταπτυχιακό της ίδιας ή άλλης ιδιωτικής σχολής και να αποκτήσει την απαιτούμενη εξειδίκευση σε έναν από τους τομείς τουρισμού, που τον ενδιαφέρει.

Μια άλλη οδός για τουριστικές σπουδές στην Ελλάδα, είναι η είσοδος αρχικά σε ένα οποιοδήποτε τμήμα Πανεπιστημίου (με μεγαλύτερη προτίμηση στα τμήματα οικονομικών, διοίκησης επιχειρήσεων και μάρκετινγκ) και έπειτα η είσοδος σε ένα από τα προσφερόμενα μεταπτυχιακά τουρισμού στα ελληνικά πανεπιστήμια, αφού για να γίνει κανείς αποδεκτός σΆ αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατοχή πτυχίου από κάποιο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Το ενδεχόμενο δε, ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, να ανακοινωθεί η ίδρυση προπτυχιακού πανεπιστημίου τουρισμού, μπερδεύει ακόμη περισσότερο την εικόνα της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η κίνηση αυτή, όσο επιθυμητή και αν είναι από μεγάλη μερίδα επαγγελματιών, καθηγητών και φοιτητών του τουρισμού, άλλο τόσο επίφοβη είναι για το αποτέλεσμα της, καθώς γεννά πλήθος ερωτημάτων: Τι θα γίνει με τα Τ.Ε.Ι. Τουριστικών Επιχειρήσεων και τις σχολές του Ο.Τ.Ε.Κ.; Θα υπάρξει ισότητα των πτυχίων τους ή τα Τ.Ε.Ι. και οι σχολές του Ο.Τ.Ε.Κ. σταδιακά θα οδηγηθούν σε υποβάθμιση; Και από την άλλη, ποιοι θα στελεχώσουν τα πανεπιστημιακά τμήματα τουρισμού και τι μαθήματα θα περιλαμβάνουν; Θα ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της αγοράς, συνδυάζοντας θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις ή θα περιοριστούν στο θεωρητικό κομμάτι, αφού το πρακτικό / τεχνολογικό ανήκει εδώ και χρόνια στα Τ.Ε.Ι.;

Όπως και να έχει πάντως, το σίγουρο είναι πως οι απόφοιτοι λυκείου, χρόνο με το χρόνο θα βρίσκονται απέναντι σε ολοένα και περισσότερα διλήμματα…Πέρα από το προσωπικό τους ενδιαφέρον για σπουδές σε έναν τομέα, όπως στην προκειμένη περίπτωση στον τουρισμό, οι μελλοντικοί φοιτητές πρέπει να σκεφτούν σοβαρά και την μελλοντική τους αποκατάσταση στην αγορά εργασίας, αφού μέρα με τη μέρα τα πράγματα δυσκολεύουν και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν.

Δεδομένης της όλης κατάστασης στην ελληνική τουριστική εκπαίδευση, η εικόνα είναι συγκεχυμένη και στις διοικήσεις ανθρώπινου δυναμικού πολλών τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες κάνουν λόγο για έλλειψη ικανών στελεχών. Ωστόσο, διερωτάται κανείς: Όλοι αυτοί οι απόφοιτοι των μεταπτυχιακών τμημάτων τουρισμού από τα ελληνικά πανεπιστήμια, που βρίσκονται σήμερα; Οι επιχειρήσεις συνεργάζονται με τα πανεπιστήμια για την απορρόφηση των πτυχιούχων; Δυστυχώς, η απάντηση είναι αρνητική, με αποτέλεσμα πολλοί πτυχιούχοι μεταπτυχιακών προγραμμάτων, να εγκαταλείπουν την Ελλάδα για το εξωτερικό, όπου τα προσόντα τους εκτιμώνται μάλλον περισσότερο από ότι στην χώρα τους, εξασφαλίζοντας τους μια αξιόλογη θέση εργασίας. Και όταν αποφασίσουν να γυρίσουν στην Ελλάδα, τότε πια θεωρούνται περιζήτητοι, δεδομένης της διεθνούς εμπειρίας που έχουν αποκτήσει. Το ζητούμενο λοιπόν για τη δημιουργία ενός καλού στελέχους στον τουρισμό δεν είναι μόνο οι σπουδές, αλλά και η εμπειρία. Οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεπώς θα πρέπει να γίνουν πιο ΅ανοιχτέςΆ στους πτυχιούχους μας, γιατί σιγά – σιγά θα ξενιτευτούν όλοι στο εξωτερικό και στο τέλος όντως θα έχουμε έλλειψη στελεχών, ικανών και μη!

Όαση στο ελληνικό τοπίο τουριστικής εκπαίδευσης φαίνεται να αποτελεί η πρόσφατα ιδρυθείσα Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την Προβολή της Ελλάδας ως Διεθνούς Εκπαιδευτικού Προορισμού Τουριστικού Μάνατζμεντ, η οποία στηρίζεται σε ανθρώπους, που γνωρίζουν καλά τα πράγματα απΆ όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Η Επιτροπή που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο 2008, έχει ως σκοπούς:

  • Τη συγκράτηση της εξόδου Ελλήνων φοιτητών για σπουδές στο εξωτερικό αφού μπορούν να έχουν παιδεία και εκπαίδευση υψηλών διεθνών προδιαγραφών που προσφέρουν τόσον ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα.
  • Την προβολή της ανώτατης εκπαίδευσης στο τουριστικό και ξενοδοχειακό μάνατζμεντ ως προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει η χώρα μας.
  • Την προβολή της Ελλάδος ως προορισμού τουριστικής και ξενοδοχειακής παιδείας και εκπαίδευσης προκειμένου να προσελκύσουμε φοιτητές και φοιτήτριες από πολλές χώρες, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του τουρισμού μας.

Ευχή όλων μας οι προσπάθειες της Επιτροπής να επιτύχουν, αλλά ας μην ξεχνάμε πως για ένα καλό αποτέλεσμα απαιτείται η προσπάθεια όλων!!! Δεν αρκεί η καλή διάθεση και η συνεργασία λίγων ανθρώπων. Απαιτείται η αρωγή της Πολιτείας, με την εξασφάλιση υποδομών και στοχευμένων δράσεων, όπως επίσης και η στήριξη όλων των εμπλεκόμενων στην τουριστική εκπαίδευση. Δεδομένης της χρόνιας στασιμότητας θεμάτων τουριστικής εκπαίδευσης, κάθε νέα πρωτοβουλία θα πρέπει να στηρίζεται ολοκληρωτικά, ενώ οι όποιες ενστάσεις αναμφισβήτητα όταν εκφραστούν, μπορούν να βελτιώσουν το αποτέλεσμα της.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024