Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΣυνέντευξηΈφη Κομνηνού Στόχος του Green Design Festival μια πόλη πιο πράσινη και πιο φιλική

Έφη Κομνηνού Στόχος του Green Design Festival μια πόλη πιο πράσινη και πιο φιλική

Έφη Κομνηνού
Στόχος του Green Design Festival μια πόλη πιο πράσινη και πιο φιλική

TravelDailyNews: Που βασίστηκε η ιδέα για την υλοποίηση του Green Design Festival και ποιος είναι ο σκοπός του;

Έφη Κομνηνού: Το Green Design Festival είναι μια πρωτότυπη, υπαίθρια, δωρεάν πολιτισμική δράση υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Αθήνας για περιβαλλοντικά και οικολογικά ζητήματα.

Χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, την εικόνα και το design, το Green Design Festival έχει σκοπό να μετατρέψει κατά τη διάρκειά του την πόλη, σε ένα ζωντανό διαδραστικό χώρο ιδεών και προτάσεων με θέμα το πώς η ζωή μας και η πόλη μας μπορεί να γίνει πιο πράσινη και φιλική.

Έχουν προσκληθεί περισσότεροι από 70 αρχιτέκτονες, βιο-μηχανικοί σχεδιαστές, γραφίστες, fashion και street artists, να δουλέψουν με θέμα το περιβάλλον και με επίκεντρο τον μη ειδικό πολίτη να δημιουργήσουν μια εμπειρία με οικολογικά μέσα και μηνύματα. Επιτρέψτε μου βέβαια να τονίσω ότι η ιδέα για το φεστιβάλ γίνεται πραγματικότητα στις 10 Σεπτεμβρίου χάρη στην πολύτιμη υποστήριξη και αρωγή του Δήμου Αθηναίων, αλλά και χάρη στην ουσιαστική συμβολή των χορηγών μας.

TDN: Τι να αναμένει ο επισκέπτης του Green Design Festival; Έχουν προγραμματισθεί κάποια παράλληλα events ή δράσεις;

Ε.Κ.: Το πρόγραμμα του φεστιβάλ μας απευθύνεται σε διάφορες κατηγορίες επισκεπτών, καθώς αφορά τόσο τα παιδιά και τους νέους, όσο και τους ενήλικες, τους ειδικούς αλλά και τους μη-ειδικούς επισκέπτες.

Το πρόγραμμα του Green Design Festival δομείται με επίκεντρο το ΅ecomuseum του green designΆ (ecomuseum), ένα οικολογικό σύγχρονο open playground στην Πλατεία Συντάγματος. Στο αντιμουσείο φιλοξενούνται οι κεντρικές δράσεις στο φεστιβάλ σε μια ελαφριά, εναλλακτική κατασκευή που θα φιλοξενήσει εκθέσεις φωτογραφίας, πράσινης μόδας και βιομηχανικού σχεδιασμού, video και mixed media, την πράσινη βιβλιοθήκη του Green Design αλλά και ένα μικρό ανοικτό αμφιθέατρο κατασκευασμένο εξολοκλήρου από ξύλινες παλέτες, το οποίο θα φιλοξενεί συναυλίες και εκπαιδευτικά δρώμενα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης θα φιλοξενηθούν δυο ακόμη μεγάλες πράσινες δράσεις street art και διαδραστικού graphic design. Με τη συμμετοχή των street artists της Αθήνας και την επιμέλεια του b. το κέντρο της πόλης θα μετατραπεί σε ένα πολύχρωμο δάσος από μεγάλα graffiti σε μορφή γιγάντιων δέντρων.

Παράλληλα, διακεκριμένοι graphic designers θα δημιουργήσουν μεγάλους πράσινους χάρτες της Αθήνας που με ένα απλό άνοιγμα του Bluetooth του κινητού μας, θα μπορούμε να αποκτούμε, να στέλνουμε, να ανεβάζουμε στο internet, προσκαλώντας όλη την πόλη να λάβει μέρος σε ένα ιδιαίτερο διαδραστικό πράσινο παιχνίδι.

Το Green Design Festival θα παρουσιάσει και έναν συμβολικό κάθετο κήπο, τον πρώτο της πόλης. Μια από τις πλέον δημοφιλείς τάσεις στο landscape design παγκοσμίως είναι οι λεγόμενοι κάθετοι κήποι (vertical gardens), οι οποίες θεωρούνται από τις πλέον ενδεδειγμένες, καλαίσθητες και πράσινες λύσεις για τις πόλεις. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, μικρά guerilla motion design videos θα γεμίσουν τα ιντερνετικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, προσκαλώντας μας όλους να γίνουμε ΅guerilla gardenersΆ στις πόλεις μας, δημιουργώντας πράσινο εκεί που δεν υπάρχει.

Περισσότερα για το φεστιβάλ αλλά και για παράλληλες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, εκπαιδευτικά παιχνίδια και διάφορα events μπορείτε να δείτε στο www.greendesignfestival.gr.

TDN: Πιστεύετε πως το ελληνικό κοινό είναι ευαισθητοποιημένο αρκετά σε θέματα περιβάλλοντος;

Ε.Κ.: Πιστεύω ότι ένα σημαντικό θέμα που όλοι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε είναι τελικά η ενημέρωση του κοινού, με έναν ευρύτερο και πιο συγκεκριμένο τρόπο από την λεγόμενη ευαισθητοποίησή του. Το ζητούμενο του φεστιβάλ μας, είναι τελικά η στοχευμένη ενημέρωση, η γνώση αλλά και η δυνατότητα που δίνουμε στο κοινό να ανακαλύψει νέες τάσεις, αλλά και νέους τρόπους που μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά μας πιο φιλική προς το περιβάλλον.

TDN: Ποιες είναι οι προσδοκίες της brainlap μέσα από τη διοργάνωση του Green Design Festival; Είναι στα σχέδια της brainlap η διοργάνωση και άλλων παρόμοιων εκθέσεων;

Ε.Κ.: H brainlab είναι μια πρότυπη, μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική εταιρεία. Αντικείμενο της είναι η δημιουργία, οργάνωση, επιμέλεια και υλοποίηση πρωτότυπων και καινοτόμων ατομικών ή και ομαδικών δράσεων πολιτισμού (art and culture projects).

Τα πεδία δράσης της brainlab αφορούν διάφορους χώρους πολιτισμού: αρχιτεκτονική, γραφιστική, βιομηχανικό design, φωτογραφία, video και street art, αλλά και τις συνέργειες μεταξύ τους ή και με τις παραστατικές τέχνες και την εκπαίδευση.

Όραμα της brainlab είναι να γίνει κοινωνός και καταλύτης του σύγχρονου πολιτιστικού έργου που παράγεται στην Ελλάδα και της αλληλεπίδρασής του με το κοινωνικό σύνολο εντός και εκτός συνόρων. Η γόνιμη διάδραση του πολιτισμού με την κοινωνία είναι για την brainlab το ιδανικό πεδίο δημιουργίας αλλά και παραγωγής πρόσφορης σκέψης και παιδείας. Μέσω του πολιτιστικού, κοινωνικού και εκπαιδευτικού έργου της, η brainlab επιθυμεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάδειξη νέων ανθρώπων, ιδεών και προτάσεων. Σύντομα θα ανακοινώσουμε μια σειρά δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρώντας ότι το Green Design Festival θα σηματοδοτήσει και τους στόχους μας αλλά και την ποιότητα του έργου που το Διοικητικό Συμβούλιο της Brainlab έχει οραματιστεί.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024
08/04/2024