Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςUNWTO Γενική ΣυνέλευσηΣχέδιο ανακάμψης από τους ηγέτες του παγκόσμιου τουρισμούΑστανά, Καζακστάν 2009

Σχέδιο ανακάμψης από τους ηγέτες του παγκόσμιου τουρισμούΑστανά, Καζακστάν 2009

Σχέδιο ανακάμψης από τους ηγέτες του παγκόσμιου τουρισμού
Αστανά, Καζακστάν 2009

Οι ηγέτες στο χώρο του τουρισμού από 142 χώρες συναντήθηκαν για να εγκρίνουν ένα σχέδιο για την αποκατάσταση της αγοράς, σε μια προσπάθεια για την ενίσχυση της παγκόσμιας βιομηχανίας ταξιδίων. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η τουριστική βιομηχανία αντιμετωπίζει τη χειρότερη πτώση της στη σύγχρονη ιστορία.

Η πρωτοβουλία αυτή του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) ξεκίνησε όταν 700 άτομα συγκεντρώθηκαν για τη 18η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στην Αστάνα του Καζακστάν.

Κατά την εκδήλωση 53 υπουργοί ή αντιπρόσωποι τουρισμού ενέκριναν το σχέδιο ανάκαμψης. Η πρωτοβουλία καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να δώσουν προτεραιότητα στον τουρισμού στην οικονομική τους ατζέντα και να τον χρησιμοποιήσουν ως «όχημα» για τη δημιουργία και τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης. Υπάρχει επίσης ώθηση για όφελος από την αναπτυσσόμενη «πράσινη» οικονομία.

Τα στοιχεία του ΠΟΤ δείχνουν κάποια συγκράτηση στη μείωση των διεθνών αφίξεων για το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων προβλέπει όλοένα και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην αγορά.

Οι διεθνείς αφίξεις μειώθηκαν κατά 4% τον Ιούλιο του 2009, μια σχετική βελτίωση σε σύγκριση με τη μείωση του 10% το Μάιο και του 7% τον Ιούνιο.

Μέχρι σήμερα, πάνω από 70 χώρες έχουν ήδη εφαρμόσει μέτρα για την τόνωση του τουρισμού, ενώ τώρα ο ΠΟΤ ζητά από τους ηγέτες του πλανήτη να δώσουν προτεραιότητα στον τουρισμό και να «αγκαλιάσουν» το σχέδιο για την ανάκαμψη.

Ο τουρισμός προσφέρει περισσότερα από 75 εκατ. θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, το 30% των εξαγωγών στον κόσμο (που αντιστοιχεί σε ένα τρισ. δολ. το χρόνο) και τζίρο που αποτελεί έως και το 45% των συνολικών εξαγωγών των υπηρεσιών στις αναπτυσσόμενες χώρες). Μια απότομη μείωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, το διαθέσιμο εισόδημα και η αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα στις βασικές αγορές προέλευσης, έπληξαν ιδιαίτερα τον τουρισμό φέτος.

«Ο τουρισμός είναι μία από τα μεγάλα κοινωνικο-οικονομικά φαινόμενα της εποχής μας και δικαίως κατέχει σημαντική θέση στην ημερήσια διάταξη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-moon σε μήνυμά του που παρουσιάστηκε στη συνέλευση. «Οι προσπάθειες για να καταστεί ο τουρισμός πιο βιώσιμος μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας αλλαγής του κλίματος, την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και στην οικοδόμηση μια πιο ΅πράσινηςΆ οικονομίας».

Τα διεθνή κέρδη από τον τουριστικό τομέα έχουν πληγεί λίγο περισσότερο από τις αφίξεις, καθώς οι καταναλωτές είναι συγκρατημένοι, μένουν κοντά στο σπίτι τους και μειώνουν τα χρονικά διαστήματα για ταξίδια. Ο ΠΟΤ έχει κάνει συστάσεις, όπως διευκολύνσεις για ταξίδι, φορολογικές εκπτώσεις ή διαφόρων ειδών πιστώσεις, μέτρα τα οποία έχουν ήδη υιοθετηθεί από πολλές χώρες.

«Ο τομέας αυτός εξασφαλίζει σημαντική εισροή ξένων επενδύσεων, δημιουργεί εργασία και βοηθά την οικονομική αναζωογόνηση σε πολλές χώρες και περιοχές του κόσμου», δήλωσε ο πρόεδρος του Καζακστάν, Nursultan Nazarbayev κατά την επίσημη έναρξη της Συνόδου στο Palace of Peace and Concord, στην Αστάνα.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024