Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα μπορούν να τύχουν επιδότησης σε επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών τους. Τα σχετικά προγράμματα χρηματοδότησης συνήθως απευθύνονται σε Πολύ Μικρές και Μικρές Λειτουργούσες Επιχειρήσεις, ενώ κίνητρα επενδύσεων παρουσιάζονται και για μεγάλες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα (π.χ. Ίδρυση, Επέκταση, Εκσυγχρονισμός Ξενοδοχειακών Μονάδων, Δημιουργία Συνεδριακών Κέντρων).
Η λογική των προγραμμάτων χρηματοδότησης είναι να επιδοτήσει μέρος του κόστους μιας επένδυσης που θα βελτιώσει τη λειτουργία μιας επιχείρησης στο σύνολό της και θα συνδράμει στη διατήρηση ή/και αύξηση της απασχόλησης. Σημειώνεται ότι η δαπάνη του ΦΠΑ, του κόστους απασχόλησης και της αγοράς μεταφορικών μέσων δεν είναι επιλέξιμη.
Προγράμματα σε ισχύ με δυνατότητα άμεσης κατάθεσης αίτησης για χρηματοτηση
1. Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων στα πλαίσια των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ
Επιλέξιμες Επιχειρήσεις
Δυνητικοί δικαιούχοι:
Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τουλάχιστον 2 χρόνια λειτουργίας (πλήρεις δωδεκάμηνες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις), απασχολούν έως 49 άτομα (σε ετήσιες μονάδες απασχόλησης) κατά το 2008 και ο μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών τους κυμαίνεται από 30.000 – 10.000.000 ευρώ.
Ποσοστά επιδότησης:
55% για τις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και 65% για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ιδία συμμετοχή:
Τουλάχιστον το 20% της επένδυσης (το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό).
Προϋπολογισμός επενδυτικής πρότασης:
Τουρισμός: 30.000 – 250.000 ευρώ
Υπηρεσίες: 20.000 – 200.000 ευρώ
Επιλέξιμες δαπάνες
Σημειώνεται ότι η ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών είναι η 25/05/2009, ενώ απαραίτητα θα πρέπει να έχει γίνει η αντιστοίχηση του κωδικού δραστηριότητας της επιχείρησης με το ΚΑΔ 2008.
Ημερομηνία λήξης υποβολής των επενδυτικών προτάσεων: 18 Δεκεμβρίου 2009
2. Αναπτυξιακός Νόμος 3299/04
Ο τροποποιημένος Αναπτυξιακός Νόμος 3299/04 προσφέρει τη δυνατότητα χρηματοδότησης σε υφιστάμενες καθώς και σε νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις για τις εξής δραστηριότητες:
Το ποσοστό της επιχορήγησης κυμαίνεται από 20-60% και εξαρτάται από την περιοχή της επένδυσης και από το είδος της επιχείρησης που προβαίνει στην επένδυση.
Η ιδία συμμετοχή του επενδυτικού φορέα ανέρχεται σε τουλάχιστον 25% του συνόλου του επενδυτικού σχεδίου, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού.
Επιλέξιμες δαπάνες θεωρούνται οι εξής: κτιριακές εργασίες, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, εξοπλισμός, λογισμικά προγράμματα, δαπάνες προβολής, δαπάνες συμβούλων, δαπάνες για απόκτηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, κ.λπ.
Προγράμματα που αναμένεται να προκηρυχθούν
Ποιοτικός εκσυγχρονισμός τουριστικών καταλυμάτων (μη επιλέξιμων στον Αναπτυξιακό Νόμο)
Επιδότηση επενδυτικών σχεδίων ποιοτικού εκσυγχρονισμού μικρών ξενοδοχείων (Boutique Hotels), Campings, ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων όλων των κατηγοριών.
Η Μάγδα Τσίλη είναι Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής ([email protected])