Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραHATTA: Συντονισμένες ενέργειες, προσπάθεια και συνεργασία

HATTA: Συντονισμένες ενέργειες, προσπάθεια και συνεργασία

Εγκαινιάζουμε τη στήλη, που ευγενώς μας παραχωρεί το Travel Daily News, αυτή την άνοιξη, γνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε σε ένα χρονικό σημείο που μπορούμε πολλά να σχολιάσουμε, πολλά να συζητήσουμε και […]

Εγκαινιάζουμε τη στήλη, που ευγενώς μας παραχωρεί το Travel Daily News, αυτή την άνοιξη, γνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε σε ένα χρονικό σημείο που μπορούμε πολλά να σχολιάσουμε, πολλά να συζητήσουμε και πολλά να δρομολογήσουμε.

Εμείς στον ΗΑΤΤΑ δεν ησυχάζουμε εύκολα, κυρίως όταν βρισκόμαστε εν μέσω ιδιαίτερων συνθηκών για τον ελληνικό τουρισμό, εν μέσω μέτρων και συζητήσεων και λίγο πριν την έναρξη της καθιερωμένης θερινής τουριστικής περιόδου.

Δε θα αναφερθώ στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω της οικονομικής συγκυρίας, ούτε και στους αριθμούς και τα στατιστικά στοιχεία που μετρούν την επισκεψιμότητα της χώρας μας.

Αντιθέτως, θα ήθελα να αναφερθώ στην μεγάλη προσπάθεια που κάνει τον τελευταίο καιρό ο ΗΑΤΤΑ, να εκφράσει -δηλαδή- με συντονισμένες κινήσεις την αναγκαιότητα της Ελλάδας να γίνει ένας τουριστικός προορισμός δώδεκα μηνών και όχι να παραμείνει ένας κλασσικός προορισμός για το καλοκαίρι.

Θεωρώ πως δεν είναι δυνατό να μιλάμε για το «μέλλον του ελληνικού τουρισμού», ή για την «ανάπτυξή» του, αν δεν λάβουμε σοβαρά υπΆόψιν μας αυτή την παράμετρο. Η Ελλάδα προσφέρεται για επίσκεψη από κάθε κατηγορία ταξιδιωτών, όλες τις εποχές, γιατί είναι ένας προορισμός προικισμένος με διάφορα πλεονεκτήματα, τέτοια που καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα διακοπών.

Βασική προϋπόθεση βέβαια, για να μπουν οι βάσεις του σχεδιασμού ενός τέτοιου φιλόδοξου εθνικού σχεδίου 12μηνου τουρισμού, είναι η συμπόρευση κράτους-ιδιωτών-τοπικής αυτοδιοίκησης-επιχειρηματιών και επαγγελματιών του τουρισμού, όλων δηλαδή των εμπλεκόμενων φορέων.

Πρέπει όλοι να οδηγούμε προς την ίδια κατεύθυνση γιατί η ατομική πορεία έχει αποδείξει ότι δεν αποδίδει σε ευρύ επίπεδο. Το πρωτοφανές και αυτονόητο συνάμα είναι ότι οι καρποί αυτού του πλάνου, μόνον έτσι θα αποδώσουν και ατομικά!

Ο ΗΑΤΤΑ καλεί σε συνεργασία και διάλογο όλους όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην μεγάλη αυτή συζήτηση. Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται στην δημιουργία ενός αρχικού σχεδιασμού που θα καλύψει δοκιμαστικά συγκεκριμένες περιοχές, με την συμπόρευση των κατά τόπους φορέων μεταφοράς, διαμονής, διατροφής, καταστημάτων, κέντρων διασκέδασης κ.ά. Η μορφή λειτουργίας που θα δομηθεί, θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί τους επισκέπτες όλο το χρόνο.

Το δεύτερο βήμα αυτής της προσπάθειας είναι, φυσικά, η προβολή του διευρυμένου προορισμού μας και στο εξωτερικό. Τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό θα πρέπει να αναλάβουν να δραστηριοποιηθούν εντονότερα προς αυτή την κατεύθυνση, προβάλλοντας την φόρμα αυτή προς κάθε ενδιαφερόμενη ομάδα τουριστών. Χρειάζεται να δημιουργηθούν νέα επικοινωνιακά μέσα, σύγχρονα, κατάλληλα για τις νέες απαιτήσεις που ούτως ή άλλως υπάρχουν στην αγορά. Μηνύματα που θα βρουν το στόχο τους και θα προσελκύσουν με έξυπνο τρόπο τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες απευθύνεται η προσπάθειά μας.

Το τρίτο βήμα είναι η ανεύρεση νέων τουριστικών αγορών. Αγορές, στις οποίες ως τώρα δεν είχαμε επικεντρωθεί, αγορές που μας περιμένουν να τις προσεγγίσουμε. Αγορές που μπορεί να μας εκπλήξουν με το ενδιαφέρον και το προϊόν που -μετά από έρευνα- θα επιλέξουμε να πλησιάσουμε.

Είμαστε βέβαιοι ότι η Πολιτεία θα συνδράμει, γιατί το όραμά μας είναι πραγματοποιήσιμο και -κυρίως- σκοπό έχει την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, στην ουσία και στην πρακτική του! Δε θέλουμε πια να σταθούμε στην ελπίδα μιας συγκυριακής αύξησης των αριθμών. Δε θέλουμε να ελπίζουμε πια. Θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Έχουμε κατανοήσει ότι ο σημαντικός οικονομικός παράγοντας που λέγεται τουρισμός, δε θα αναπτυχθεί από μόνος του.

Χρειάζεται συντονισμένες ενέργειες, χρειάζεται προσπάθεια και συνεργασία.
Περιμένουμε με ενδιαφέρον κάθε πρόταση και σχόλιο, προς αυτή την κατεύθυνση.

Καλή άνοιξη!
Καλές δουλειές!

Αργυρώ Φίλη
Πρόεδρος ΗΑΤΤΑ

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024