Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΤουριστικό [Χρονο]-ΓράφημαΣτερνή μου γνώση να σ` είχα πρώτα «Ο τουρισμός, η κρίση, και το ΔΝΤ»

Στερνή μου γνώση να σ` είχα πρώτα «Ο τουρισμός, η κρίση, και το ΔΝΤ»

Στερνή μου γνώση να σ` είχα πρώτα
«Ο τουρισμός, η κρίση, και το ΔΝΤ»

Τέτοιο καιρό πριν ένα χρόνο (αρχές 2009) είμαστε αισιόδοξοι που η αρχικά υπολογιζόμενη μείωση της τουριστικής κίνησης που φαινόταν να είναι στις αρχές του περασμένου έτους σε δυσθεώρητα ύψη, θα ήταν πολύ χαμηλότερη, ενώ όμως δραματικές εκπτώσεις είχαν προσφερθεί για να διατηρηθεί η κίνηση και τα charters.

Τέτοιο καιρό πριν έξη μήνες είμαστε αισιόδοξοι γιατί στο τέλος της τουριστικής σαιζόν του 2009 φαινόταν ότι τελικά η μείωση της τουριστικής κίνησης είχε περιοριστεί σε πολύ πιο λογικά νούμερα, ενώ όμως όλοι αναγνώριζαν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα ήταν ήδη προβληματικά χαμηλά.

Τέτοιο καιρό πριν 3 μήνες συνειδητοποιήσαμε ότι το 2010 είναι ένα πολύ δύσκολο έτος μάλλον δυσκολότερο από το 2009, και σε συνδυασμό με τα εξαγγελίες της νέας Κυβέρνησης ότι τα οικονομικά της χώρας και ειδικότερα τα οικονομικά του τουρισμού ήταν «χάλια», θα έπρεπε να κάνουμε υπομονή φέτος για να δούμε ένα καλύτερο μέλλον του χρόνου. Στοιχεία 2009 δεν έχουν δημοσιευθεί από την ΕΣΥΕ. Οι ενδείξεις και τα συνολικά στοιχεία που έχουν αναφερθεί απλά συνηγορούν στην κατάσταση όπως την ξέρουμε.

Σήμερα αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι η «παραγωγική δραστηριότητα» που έχει σήμερα η Ελλάδα είναι σχεδόν μόνο «ο τουρισμός» και εμείς τον έχουμε αρκετά παραγκωνίσει, ή πάντως δεν του έχουμε δώσει την προσοχή που έπρεπε. Στο πλαίσιο της κρίσης και της αλλαγής της Κυβέρνησης, τα 14 μέτρα που είχε αναγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση και που μερικώς μόνο υλοποιήθηκαν, ξεχαστήκαν. Τα 12 μέτρα που είχε εξαγγείλει τότε η Αντιπολίτευση (νυν κυβέρνηση) δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν.

Σήμερα έχουμε επίσης συνειδητοποιήσει ότι η χώρα προσφεύγει για λόγους εσωτερικής – και όχι διεθνούς – οικονομικής κρίσης, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ΔΝΤ, για να «δεί άσπρη μέρα», με προβλεπόμενη δύσκολη περίοδο των επόμενων αρκετών ετών.

Το τι ακριβώς θα ζητηθεί από τη χώρα και τους πολίτες της από τον «μηχανισμό Eurogroup και ΔΝΤ» απασχολεί ήδη πολλούς ειδικούς και προφανώς θα επεξηγείται  δια μακρόν.
Ως προς τον τουρισμό όμως, τι σημαίνει η προσφυγή στο ΔΝΤ?

Η αρνητική δημοσιότητα που έχουμε αποκτήσει σε σχεδόν καθημερινή βάση, από τα θέματα της οικονομίας, του ελλείμματος και των «φημών περί πτωχεύσεως» δεν βοηθάει στη δημιουργία και διατήρηση εικόνας του «προσφιλούς τουριστικού προορισμού». Στις πρόσφατες τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό τέθηκαν ερωτήσεις «έχετε πτωχεύσει;» και συχνά ακούστηκαν σχόλια «να μην ρισκάρουμε να πάμε στην Ελλάδα, μήπως και κλείσουνε και χάσουμε τις διακοπές μας».

Η ελπίδα για κάλυψη των μειώσεων από τις παραδοσιακές αγορές, από τις νέες αγορές ανατολικής Ευρώπης κλπ. δυστυχώς μόνο μερικώς θα βοηθήσει, γιατί οι αγορές αυτές  είναι ακόμα αριθμητικά μικρές για να μπορέσουν άμεσα να καλύψουν αντίστοιχα τους αριθμούς των επισκεπτών των μεγάλων παραδοσιακών αγορών. Η Ρωσία δεν θα έρθει ακόμη στα νούμερα που ήδη επισκέπτονται την Αίγυπτο (πάνω από 2.000.000) και την Τουρκία (πάνω από 1.500.000), ενώ η Κινέζικη αγορά είναι ακόμα χρόνια μακριά για την Ελλάδα (χωρίς να υποτιμάται).

Ο Γερμανός πελάτης μπορεί να έχει μερικώς ανακάμψει οικονομικά αλλά δεν είναι έτοιμος να ρισκάρει σε «επισφαλές οικονομικά περιβάλλον» τα λεφτά των διακοπών του, και μάλλον είναι έτοιμος να προτιμήσει την Τουρκία, Κροατία, Αίγυπτο ακόμα και την Βουλγαρία.

Ο εσωτερικός τουρισμός θα επηρεαστεί προφανώς από την εσωτερική οικονομική κρίση και δεν θα αποδώσει στα επίπεδα που ευελπιστούμε.

Δεν πρέπει να νομίζουμε ότι είμαστε η μόνη χώρα, ή η μόνη χώρα με σημαντική συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία, που αντιμετωπίζει προβλήματα και χτυπάει την πόρτα του ΔΝΤ. Ακόμη και στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον οι γειτονικές μας Βουλγαρία και Ρουμανία προσέφυγαν στο ΔΝΤ, η Ρουμανία με προβλήματα ακόμη, η Βουλγαρία με θετική αντιμετώπιση και ήδη φαίνεται να ανακάμπτει, με προβλεπόμενη μείωση του δημόσιου χρέους από 9,5% το 2009 στο 6,25% το 2010.

Το ΔΝΤ περιλαμβάνει τον τουρισμό στις δράσεις για «οικονομική διαρθρωτική προσαρμογή» των χωρών που βοηθάει. Μεταξύ των χωρών που για διαφόρους λόγους έχουν προσφύγει στο ΔΝΤ για υποστήριξη, με τουριστική δραστηριότητα, είναι η Τυνησία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Κούβα, οι Σεϋχέλλες. Προηγούμενα αρκετές μικρές χώρες της Καραϊβικής, των οποίων οι οικονομίες επίσης εξαρτώνται από τον τουρισμό, προσέφυγαν στο ΔΝΤ. Στην Μοζαμβίκη η προσφυγή στο ΔΝΤ απέφερε νέες επενδύσεις στον τουρισμό στο 3ο έτος της αναδιάρθρωσης. Η γειτονική μας Τουρκία όμως αποφάσισε να αναστείλει την αίτηση περεταίρω βοήθειας από το ΔΝΤ (ήδη χρωστάει  σχεδόν 8 δις Ευρώ).

Όμως είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη διεθνή δημοσιοποίηση των οικονομικών της προβλημάτων, και προς το παρόν αυτό επηρεάζει μόνο αρνητικά.

Αρα, έως ότου η προσφυγή στο ΔΝΤ οριστικοποιηθεί και ισορροπήσει διεθνώς, μάλλον θα έχει αρνητικό αντίκτυπο. Και αυτός ο αντίκτυπος θα επηρεάσει την φετινή σαιζόν, ήδη επιβαρυμένη από διάφορα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και το τελευταίο της ηφαιστειογενούς σκόνης, που είχε σαν αποτέλεσμα πολλές ακυρώσεις της αρχής της σαιζόν σε τουριστικές περιοχές της χώρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο τουρισμός έχει αναφερθεί σαν αναπτυξιακός μοχλός της χώρας. Από την περίοδο της πρωθυπουργίας του Στρατάρχη Παπάγου (δεκαετία του 1950) είχε ξεκινήσει κυβερνητική προσπάθεια για την προσέλκυση τουριστών. Ίσως όμως σήμερα είναι πιο έντονη η ανάγκη όλοι μαζί να δούμε με σοβαρότητα, αξιοκρατία, αντικειμενικότητα και σωστό προγραμματισμό, την κατάσταση.

Ο ελληνικός τουρισμός αντιμετωπίζει μια κρίση μέσα στην κρίση, ανεξάρτητα από τα όσα αισιόδοξα μηνύματα περνάνε οι δυο εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας. Οι εφημερίδες δημοσιεύουν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό για πώληση ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά δεν δημοσιεύουν πόσα μικρότερα καταλύματα – κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις – δεν ανοίγουν παρά ελάχιστες ημέρες ή έχουν σταματήσει δραστηριότητα.

Προφανώς δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσουμε τις επιμέρους επιπτώσεις στον τουρισμό ανά κατηγορία προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα (μεταξύ των οποίων σημαντικά τα ακόλουθα):

  • Έλλειψη στρατηγικής
  • Μείωση/ αναστολή ενεργειών προβολής
  • Δημοσιοποίηση οικονομικής στενότητας
  • Προβλήματα διεθνούς εικόνας της χώρας
  • Έλλειψη επενδύσεων κ.α.

Χρειαζόμαστε πολλά να γίνουν – μεγάλα και μικρά – για να ανασυγκροτήσουμε τον ελληνικό τουρισμό και μάλιστα μακροχρόνια. Όμως άμεσα χρειαζόμαστε 3 πράγματα, για να κερδίσουμε έστω και τα last minute bookings:

  • δημοσιοποίηση ότι η ελληνική φιλοξενία (σε όλες της τις εκφράσεις) θα συνεχίσει να προσφέρεται και θα είναι ακόμα καλύτερη
  • επιβεβαίωση, μέσω κυβέρνησης, φορέων και επαγγελματιών, ότι θα τηρήσουμε τις τουριστικές υποσχέσεις μας προς όσους έρθουν και θα ικανοποιηθούν
  • εκμετάλλευση με θετικές πολιτικές και πολιτιστικές παρεμβάσεις, της («δυστυχώς» ίσως πια) έντονης παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας της Ελλάδας, όχι μόνο σαν χώρα όπου δοκιμάζεται η αντοχή του Eurogroup

Δεν αμφισβητώ την καλή διάθεση όλων των ιθυνόντων, και δεν είναι κατάλληλη στιγμή να ανοίξουμε τη συζήτηση για την αξιολόγηση των ενεργειών ή μη ενεργειών του παρελθόντος.

Γεγονός είναι ότι η καλή διάθεση πρέπει να εκφράζεται με δράσεις και όχι μόνο με εξαγγελίες. Ίσως πρέπει να αναφερόμαστε πλέον στο «τουριστικό πρόβλημα της Ελλάδος» και να αντιληφθούμε ότι αυτό «είναι ο μεγάλος ασθενής» της Ελληνικής οικονομίας, αφού είναι μάλλον και ο μόνος κλάδος που μπορεί να στηρίξει σημαντικά και ουσιαστικά το ισοζύγιο πληρωμών (δεν το λέω εγώ – το λένε όλοι οι εκπρόσωποι του κλάδου).

Στην αυριανή Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ (Τετάρτη 21.04.2010), θα έχουν στραφεί τα βλέμματα του τουριστικού κόσμου της χώρας – η χρονική περίοδος είναι σημαδιακή και είναι μερικές μέρες πριν την ολοκλήρωση των συνομιλιών με το ΔΝΤ και το Eurogroup. Ελπίζουμε ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος που θα είναι και ο κύριος ομιλητής θα εξαγγείλει ουσιαστικές θεραπείες και όχι προσωρινές φαρμακευτικές αγωγές που αντιμετωπίζουν μόνο συμπτώματα και όχι την ίδια την ασθένεια.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΤΡΕΑΣ

Σημείωση: Τα κείμενα στο «Τουριστικό Χρονογράφημα» αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία – copyright © – του συγγραφέα και διέπονται από τους αντίστοιχους νόμους. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση της πλήρους αναφοράς της πηγής και του ονόματος και ιδιότητας του συγγραφέα.
Η προσωρινή διακοπή των άρθρων στο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ-ΓΡΑΦΗΜΑ έγινε όταν με έκπληξη μου πληροφορήθηκα δύο τουλάχιστον περιπτώσεις κατάφορης παραβίασης των «συγγραφικών πνευματικών δικαιωμάτων». Δύο εφημερίδες, και μάλιστα σε γνωστή τουριστική περιοχή, δημοσίευσαν άρθρα μου – αντιγραφή επί λέξει ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, που ας μου επιτραπεί να αμφιβάλω αν οφείλεται μόνον στον «δαίμονα του τυπογραφείου».
Με τιμά το γεγονός ότι οι έγκριτοι συντάκτες των εφημερίδων αυτών έκριναν δημοσιεύσιμες τις απόψεις μου και μάλιστα αυτολεξεί, με προβληματίζει όμως αυτή η παντελής έλλειψη αναφοράς του συγγραφέα, που θα έπρεπε να γίνει έστω και μόνο από επαγγελματική δεοντολογία, και βεβαίως αν με είχαν ρωτήσει δεν θα είχα καμία αντίρρηση, για την επώνυμη όμως, χρήση των κειμένων.
Χ.Π.

Special Features Editor - TravelDailyNews Media Network | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο Χρήστος Πετρέας είναι συνεργάτης Σύνταξης – Special Features Editor του Travel Daily News Media Network. Ως επιστημονικός / επιχειρησιακός / τουριστικός / στρατηγικός / εκπαιδευτικός / σύμβουλος σε υπουργεία, φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επιχειρήσεις, επαγγελματικά ασχολείται με θέματα στρατηγικής επιχειρηματικής, τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης και μάρκετινγκ προορισμών καθώς και ειδικών – εναλλακτικών μορφών, με υπέρ 25ετή εμπειρία στην Ελλάδα και σε ξένες χώρες (Βαλκάνια, Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική, Μεσόγειο). Έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και έχει εκτεταμένο επιστημονικό, συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο, από το 1988 (>200 συγγραφές – εργασίες – δημοσιεύσεις), στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024