Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΤο Ισλανδικό ηφαίστειο η Γαλλική Επανάσταση και ο τουρισμός της Κύπρου

Το Ισλανδικό ηφαίστειο η Γαλλική Επανάσταση και ο τουρισμός της Κύπρου

Το Ισλανδικό ηφαίστειο η Γαλλική Επανάσταση και ο τουρισμός της Κύπρου

Το 1783, η έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου Λάκι (Laki) προκάλεσε τεράστιες κλιματολογικές αλλαγές στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη με τεράστιες καταστροφές. Καταστροφές στις καλλιέργειες από παγετώνες καθώς επίσης και από την εκπομπή στην ατμόσφαιρα θειωδών αερίων που κράτησαν για μήνες.

Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι το ηφαίστειο Λάκι ήταν αυτό που προκάλεσε την αύξηση της πείνας και της φτώχειας στην Γαλλία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πυροδότηση της Γαλλικής Επανάστασης με κατάληξη τον αποκεφαλισμό του Λουδοβίκου του 16ου.

Μετά από 227 χρόνια ένα άλλο ισλανδικό ηφαίστειο Eyjafjallajokul (αδύνατο να γραφεί με ελληνικούς χαρακτήρες) καθήλωσε εκατομμύρια επιβάτες σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε εκατομμύρια ευρώ ζημιές σε αεροπορικές εταιρίες και σε τουριστικούς προορισμούς.

Η Κύπρος δεν έμεινε άθικτη. Χιλιάδες ξένοι περιηγητές εγκλωβίστηκαν στην νήσο και ακόμα περισσότερες χιλιάδες ακύρωσαν τις διακοπές τους προς την Κύπρο. Το διαδίκτυο και ειδικά τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα ήταν για μέρες γεμάτα με κάθε είδους σχόλια για το πώς αερογραμμές (Κυπριακές και άλλες), ξένοι τουριστικοί πράκτορες, ξενοδόχοι και δημοσιές υπηρεσίες διαχειρίστηκαν την κρίση.

Διαφαίνεται ότι η ισλανδική τέφρα ήταν και η χαριστική βολή στον ήδη αιμορραγούν τουρισμό στη Κύπρο, ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια έχει χάσει και τους αιμοδότες του. Διερωτώμαι αν αυτό είναι το χτύπημα που θα πυροδοτήσει την Κυπριακή Τουριστική Επανάσταση. Είναι άραγε αυτό που θα φέρει ως αποτέλεσμα τον αποκεφαλισμό του τωρινού τουριστικού μας μοντέλου; Μοντέλου, του οποίου ηγούνται τουριστικοί φορείς, εταιρείες και οργανισμοί που ζουν ακόμα «στις Αυλές περασμένων Βασιλείων», και κάνουν τους πως δεν ακούν τους «πεινασμένους» που χτυπούν τις «Καστρόπορτες».

Συχνά πυκνά ακούμε από τα μπαλκόνια της «Αυλής» διαγγέλματα αισιοδοξίας για καθησυχασμό του «όχλου», παρόμοια με αυτά του Λουδοβίκου του 16ου και της Μαρίας – Αντουανέτας πριν το ξέσπασμα της επανάστασης. Διαγγέλματα που επιβεβαιώνουν ότι κανείς δεν έχει την όρεξη και την θέληση να αλλάξει τρόπο σκέψης και τρόπο εργασίας.

Το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης, «Liberté, Égalité,Fraternité» θα μπορούσε στην περίπτωση της «Κυπριακής Τουριστικής Επανάστασης» να είναι «Soutenabilité, LΆauthenticité, Serieux», Αειφορία, Αυθεντικότητα, Σοβαρότητα.

Στην πρόταση / ιδέα του κ. Πασχαλίδη, υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού θα πρέπει μόνο να ασχολείται με τη διαφήμιση της Κύπρου, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Το Μάρκετινγκ της Κύπρου δεν πρέπει να είναι συγκεντρωμένο μόνο σε ένα φορέα, αλλά πρέπει να είναι συλλογικό έργο, που να απορρέει από συνεργασίες ιδιωτικών, κρατικών και μη κυβερνητικών φορέων που ασχολούνται με τον τουρισμό. Πρέπει να είναι στραμένο στο κοινωνικό πρόσωπο του τουρισμού και να έχει ως άξονα την αειφορία και τις νέες τεχνολογίες. Πρέπει να είναι προϊόν κοινής στρατηγικής και σκέψης και να έχει ως πυρήνα τον τελικό πελάτη και σε τελική ανάλυση θα πρέπει να το διαχειρίζονται marketers, που να είναι υπόλογοι στη αγορά.

Ας θυμηθούμε όλοι την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας του Κράτους, που λέει ότι η διαφήμιση πρέπει να αποφέρει τουλάχιστον το ίδιο πόσο με αυτό που ξοδεύτηκε. Είναι λοιπόν κατά την γνώμη μου ώρα να αποφασίσουμε εμείς πως θα πουλήσουμε το προϊόν μας, αφού πρώτα συμφωνήσουμε τους ορούς του παιχνιδιού. Εμείς εννοώ τους Ξενοδόχους, Ταξιδιωτικούς Πράκτορες (Κυπριακά γραφεία), Ξεναγούς, Αγροτουριστικά Καταλύματα, Οινοποιεία, Θεματικά Πάρκα, Αεροπορικές Εταιρείες, Αεροδρόμια, Μαρίνες και γενικά όλους εκείνους τους φορείς που ζούμε άμεσα από τον τουρισμό.

Σε μια υποτιθέμενη Τουριστική Επανάσταση το νέο τουριστικό μοντέλο που θα γεννηθεί θα πρέπει να έχει τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού ως διασφαλιστή της τουριστικής ποιότητας και προαγωγό της τουριστικής υποδομής. Ο ΚΟΤ πρέπει να βλέπει τον ιδιωτικό τομέα ως συνεργό και ως σύμμαχο στη διαχείριση του τουρισμού ως να ήταν Φυσικός Πόρος.

Το θέμα τώρα είναι αν η «Κυπριακή Τουριστική Τάξη» είναι σε θέση να ιδρύσει «Εθνική Τουριστική Συνέλευση», έτσι ώστε να δώσει το έναυσμα προς τη «Βαστίλη».

 

Πέτρος Μαύρος
Δ.Σ. Avantless ltd

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024