Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΟι Κυπριακές αερογραμμές, η Eurocypria, κοροϊδίακαι rock and roll

Οι Κυπριακές αερογραμμές, η Eurocypria, κοροϊδίακαι rock and roll

Οι Κυπριακές αερογραμμές, η Eurocypria, κοροϊδία
και rock and roll

Όταν τον περασμένο χειμώνα ο υπουργός Οικονομικών μαζί με το φθίνον Δ.Σ. της Eurocypria ξεδιάντροπα πήραν από την τσέπη του Κύπριου φορολογούμενου 35 εκατ. ευρώ μας πούλησαν το παραμύθι ότι αυτά τα λεφτά θα έσωζαν την εταιρεία και θα διασφάλιζαν τις συμβατικές της υποχρεώσεις με τους ξένους τουριστικούς πράκτορες, με τους οποίους είχε συνάψει συμφωνίες για μεταφορά των τουριστών στην Κύπρο.

Τα 35 εκατομμύρια δόθηκαν στην Eurocypria, η οποία με την σειρά της πλήρωσε στις εμπορικές τράπεζες για τα δάνεια που είχε συνάψει με εγγυητή το κράτος ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων. Διερωτώμαι αν ο κύριος υπουργός (πρώην υψηλό διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου) είχε υπόψη του που θα πήγαιναν τα χρήματα.

Λίγους μήνες μετά βλέπουμε τις Κυπριακές Αερογραμμές να ακολουθούν τον ίδιο ή και μεγαλύτερο κατήφορο και να σαρώνουν μαζί τους το πιο σοβαρό και το πιο ευαίσθητο κομμάτι του τουρισμού που είναι οι αερομεταφορές. Στο μεταξύ, ο ΚΟΤ που προσπαθεί να προσελκύσει νέες αγορές μοιάζει με στρατιώτη που τον έστειλαν στο μέτωπο με νεροπίστολο και του κρύβουν από πάνω τον εχθρό. Χωρίς υγιή αερομεταφορική πολιτική ο ΚΟΤ και ο τουρισμός γενικά είναι εκτεθειμένοι και παρουσιάζονται στους ξένους ως αναξιόπιστοι.

Ο κρατικός παρεμβατισμός μέσω των Κυπριακών Αερογραμμών τα τελευταία χρόνια στις ελεύθερες αερομεταφορές είχε δημιουργήσει μεγάλη αγανάκτηση σε άλλες εταιρείες που ήθελαν να προσγειωθούν στην Κύπρο, και οι οποίες έβρισκαν τεράστια εμπόδια στα συμφέροντα, καλώς και κακώς νοούμενα, των Κυπριακών Αερογραμμών και σε άλλα συμφέροντα κυρίως κομματικά, τα οποία ενεργούσαν ως τροχοπέδη.

Οι καπετάνιοι των δύο εταιρειών, πρόεδροι Δ.Σ., φαίνεται ότι αντιλήφθηκαν γρήγορα την κατρακύλα και πήδηξαν πρώτοι στο νερό αφήνοντας ξεκάθαρα μηνύματα πολιτικών ευθυνών.

Το πρόβλημα τώρα είναι ότι έχουμε δύο εταιρείες με μοναδικό μέτοχο το Κράτος, οι οποίες έχουν σοβαρά μονοπώλια σε πολύ νευραλγικές διαδρομές, τις οποίες προσπαθούμε να συγχωνεύσουμε για να δημιουργήσουμε ένα τεράστιο φαγάνα δημόσιου χρήματος ο οποίος θα συνεχίζει να εξυπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες αριστερά, κεντρώα και δεξιά. Θα προσπαθούμε να είναι η μοναδική ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία που θα εξαιρείται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες με τη δικαιολογία ότι είμαστε μικρή χώρα. Είμαστε μικρή χώρα, όχι στο μέγεθος αλλά στη σκέψη και στο μυαλό, γιατί από τη στιγμή που οι ίδιοι μας δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι μια υγιές και καθόλα ιδιωτική χωρίς κρατικές επεμβάσεις αεροπορική εταιρία είναι το μόνο βιώσιμο μοντέλο αερομεταφορών.

Το παράδειγμα της Ολυμπιακής, της Iberia, της Lufthansa και της Swissair μας δίνει να κατανοήσουμε ότι τα κράτη είναι κακοί επιχειρηματίες, αλλά τα πιο πάνω παραδείγματα μας επιβεβαιώνουν ότι αν ένα κράτος παραδεχτεί τα λάθη του τότε είναι δυνατό να αναζωογονηθούν οι αερογραμμές.

Αν τα κόμματα είχαν πραγματική ανησυχία, πέραν του ψηφοθηρισμού τότε θα συμφωνούσαν να ιδιωτικοποιήσουν 100% τις Κυπριακές Αερογραμμές πουλώντας τες σε επενδυτές με μόνο γνώμονα την διατήρηση των παραγωγικών θέσεων εργασίας.

Ο υπουργός Οικονομικών που θα κάνει αυτή την κίνηση θα μείνει στην ιστορία ως αυτός που έσωσε τις κυπριακές αερομεταφορές και βοήθησε στην ανάπτυξη του τουρισμού. Η νέα εταιρεία το μόνο που θα πρέπει να διατηρήσει είναι την ονομασία και τα δικαιώματα προσγείωσης στα διάφορα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Κατά τη γνώμη μας μια ιδιωτική αεροπορική αερογραμμή στην Κύπρο που θα αντικαταστήσει την κρατική θα πρέπει να είναι:
1) Ευέλικτη με μικρή διευθυντική ομάδα
2) Να έχει ένα νέο σχέδιο μάρκετινγκ με άξονα την τεχνολογία
3) Νέο επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο να αναθεωρείται κάθε χρόνο
4) Νέο πρόσωπο εξυπηρέτησης του πελάτη
5) Νέα στρατηγική πωλήσεων, η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του επιβάτη
6) Διάσπαση των δραστηριοτήτων σε εσωτερικές και εξωτερικές, έτσι ώστε να μπορούν να υπεργολαβηθούν σε ειδικούς ορισμένες από αυτές.

Είμαι σίγουρος ότι αν η τιμή είναι λογική και αν το κράτος κάνει ένα σωστό σχέδιο αποζημίωσης των ανθρώπων που εργάζονται στις Κυπριακές Αερογραμμές και στην Eurocypria τότε μέσα σε πολύ λίγο χρόνο μπορούν να βρεθούν στρατηγικοί επενδυτές που να θέλουν να δημιουργήσουν αερομεταφορικό κόμβο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, πράγμα που δεν κατάφεραν να κάνουν οι κοντόφθαλμοι κρατικοί επιχειρηματίες.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024