Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΤο Θέμα της ΕπικαιρότηταςΔράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

 

Οι δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Θέσαμε και θέτουμε ως βασικό στόχο την εγγύηση και αναγνώριση των πολιτιστικών δικαιωμάτων δημιουργίας και απόλαυσης για όλους ως αναπόσπαστο στοιχείο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους. Ταυτόχρονα δεσμευτήκαμε να επενδύσουμε στον τουρισμό και να αναβαθμίσουμε το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Παραλάβαμε δύο Υπουργεία χωρίς καμία στρατηγική στόχευση, χωρίς διαχειριστική ικανότητα και χωρίς τη δυνατότητα να αντιληφθoύν και πολύ περισσότερο να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής. Με αυτά τα δεδομένα και συγχωνεύοντας οργανικά τα δύο Υπουργεία, χαράξαμε στρατηγική που οικοδομείται σε τρεις πυλώνες: νοικοκύρεμα, αξιοποίηση δυνατοτήτων και ανάδειξη πολιτισμού, τουρισμού και αθλητισμού σε μοχλό ανάπτυξης.  

ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ

  • Ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο η διαδικασία κλεισίματος του Γ΄ ΚΠΣ, για την οποία επίσης δεν υπήρχε καμία προετοιμασία, αν και το πρόγραμμα είχε τυπικά ολοκληρωθεί από τις 30 Ιουνίου 2009. Το πρόγραμμα έκλεισε με επιτυχία, αφού το ποσοστό απορροφητικότητάς του άγγιξε το 105%.
  • Θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα τον πολίτη, αντιμετωπίστηκε το μείζον θέμα των εκατοντάδων εκκρεμοτήτων που παραλάβαμε στα γνωμοδοτικά όργανα του Υπουργείου (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κ.λπ.), ζήτημα το οποίο είχε τεράστιες επιπτώσεις σε οικοδομικές υποθέσεις πολιτών, ενώ καθήλωνε και πολλές επενδυτικές δραστηριότητες.
  • Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα νέο τρόπο προσλήψεων του ωρομισθίου και εποχιακού προσωπικού, το οποίο, σε απόλυτη αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, εγγυάται τη διαφάνεια και την αξιοκρατία με την απόλυτη εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων του ΑΣΕΠ.

Έχει ήδη αρχίσει η εξόφληση, κατόπιν νομοθετικής ρύθμισης που προωθήσαμε στη      Βουλή των δεδουλευμένων περίπου 550 ωρομισθίων υπαλλήλων, εκκρεμότητα που ταλαιπωρούσε τους εργαζόμενους ακόμη και από τις αρχές του 2008.

  • Παρά την δυσμενή οικονομική κατάσταση πληρώθηκαν μέχρι σήμερα περίπου 6 εκατ. ευρώ σε οφειλές για έργα πολιτιστικών υποδομών που εκκρεμούσαν από το 2004 (!), πρόβλημα που θα χρειαστεί στο προσεχές διάστημα να αντιμετωπιστεί συνολικά. Στην αποπληρωμή των χρεών εντάσσονται και τα χρέη του ΕΟΤ, τα οποία σταδιακά ρυθμίζουμε με διαπραγμάτευση για την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας. Αντιμετωπίζονται επίσης τα χρέη του ΟΠΕΠ, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της ΕΡΤ.
  • Προωθούμε με Προεδρικά Διατάγματα τους εσωτερικούς κανονισμούς / οργανισμούς στους εποπτευόμενους φορείς, ώστε να μπει τάξη στο διοικητικό και οργανωτικό τους σύστημα (Νέο Μουσείο Ακρόπολης, Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, ΕΚΕΒΙ, ΕΟΤ, ΟΤΕΚ κ.λπ.).
  • Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, το οποίο περιλαμβάνει αφενός τα ακίνητα (αστικά και αγροτεμάχια) που ανήκουν στο Υπουργείο, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες, και αφετέρου τις κηρύξεις και τις ζώνες προστασίας των αρχαιολογικών χώρων. Το έργο αυτό θα προστατεύσει τη δημόσια περιουσία από καταπατήσεις και θα βελτιώσει τη διαδικασία απαλλοτριώσεων. Η καταγραφή των κηρύξεων και των ζωνών προστασίας αφενός θα βοηθήσει την προστασία των μνημείων, και αφετέρου θα καταστήσει ευκολότερη, ταχύτερη και οικονομικότερη την εξυπηρέτηση πολιτών, επιχειρήσεων και άλλων κρατικών φορέων σε ό,τι αφορά στην πληροφόρηση για τους όρους δόμησης και τους περιορισμούς που διέπουν τις χρήσεις της γης σε κάθε περιοχή, και τις αδειοδοτήσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο που βάζει τάξη αλλά και ταυτόχρονα θέτει προδιαγραφές ανάπτυξης, διότι θέτει κανόνες που μέχρι σήμερα απουσιάζουν.
  • Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των ποικίλων αμειβόμενων επιτροπών και ομάδων εργασίας, που λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια στο Υπουργείο. Οι επιτροπές μειώθηκαν δραστικά, όπως και τα μέλη τους, είναι όλες άμισθες, (από τις 14 Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας που λειτουργούσαν στον Τομέα Πολιτισμού του Υπουργείου καταργήσαμε τις 10 και ανασυγκροτήσαμε καθιστώντας τες άμισθες τις άλλες 4), ενώ εξορθολογίστηκε ο τρόπος λειτουργίας και ο σκοπός για τον οποίον συγκροτήθηκαν. Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού καταργήθηκαν 32 μη θεσμοθετημένες επιτροπές και εξοικονομήθηκαν σε ετήσια βάση περίπου 3.120.000 ευρώ (το ποσό αυτό είναι ο μέσος όρος των χρημάτων που ξοδεύτηκαν στις επιτροπές αυτές την 5ετία 2005-2009). Στο ίδιο πλαίσιο εξοικονόμησης δημόσιου χρήματος και περιορισμού της σπατάλης, μειώσαμε κατά εκατομμύρια ευρώ το κόστος των διοικήσεων σε ΕΡΤ και ΟΠΑΠ.
  • Προχωρούμε σε εξορθολογισμό, συρρίκνωση και κατάργηση εποπτευομένων φορέων (ΟΠΕΠ, ΤΔΠΕΑΕ, ΕΚΕΘΕΧ, ΕΛΣ, ΑΓΡΟΤΗΜΑ, ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΚΘΒΕ-Όπερα Θεσσαλονίκης, Μουσείο Κινηματογράφου – Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κ.λπ.). Προχωρούμε στη συγχώνευση των Ολυμπιακά Ακινήτα ΑΕ – ΕΤΑ ΑΕ με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη. Η νέα εταιρεία θα διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Εξορθολογισμός και στη διαχείριση του ΕΟΤ με αποτέλεσμα η μείωση των δαπανών στον Οργανισμό να ξεπερνά το 55% και να ανέρχεται σε ποσό 51.381.285,31 ευρώ, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.
  • Προχωρήσαμε σε εξορθολογισμό και του συστήματος επιδοτήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών μέσω συγκεκριμένων κριτήριων ανάλογα με τη σημασία και την αποδοχή τους από την κοινωνία.  (αριθμός αθλουμένων, παράδοση αθλήματος, δημοφιλία, επιτυχίες κλ.π.).
  • Επαναλειτούργησε τον Απρίλιο, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ), προσφέροντας στους αθλητές εξειδικευμένες υπηρεσίες (ιατρικές, εργομετρικές κ.ά.) για την υποστήριξη του υψηλού αγωνιστικού αθλητισμού.
  • Εισάγαμε νέους κανόνες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Η αυστηροποίηση του πειθαρχικού δικαίου της ΕΠΟ με τη συναίνεση των Ομοσπονδιών είναι ο πρώτος καρπός αυτής της πολιτικής. Συνδέουμε και εξαρτούμε τις κρατικές χρηματοδοτήσεις με την καταπολέμηση της βίας.
  • Αναπροσαρμόστηκαν όλοι οι προϋπολογισμοί ανειλημμένων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων (Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics 2011, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ νέων 2011, Μεσογειακοί Αγώνες 2013, Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών 2013) στο απολύτως αναγκαίο μέτρο. Σεβόμαστε τη πρότερη διεθνή δέσμευση της χώρας αλλά και το δημόσιο χρήμα. Με τον εξορθολογισμό αυτό εξοικονομούμε συνολικά 120.000.000 ευρώ.
  • Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το Μητρώο των Πολιτιστικών Φορέων και το Μητρώο των Επιχορηγήσεων θέτοντας τέρμα στη χρόνια κατάσταση των επιχορηγήσεων-ρουσφετιών και στις πελατειακές σχέσεις και καθιερώνοντας διαφάνεια και αξιοκρατία σε ένα σύστημα, το οποίο νοσούσε βαριά. Με την ίδρυση του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων, υπάρχει απόλυτη διαφάνεια σε όλα τα στάδια της επιχορήγησης. Κάθε φορέας καταγράφει το σύνολο των στοιχείων του, προγραμματισμό και απολογισμό. Δεν χρηματοδοτείται κανείς αν δεν παράγει πραγματικά έργο και καλείται να λογοδοτήσει όποιος χρηματοδοτήθηκε χωρίς να προσφέρει το έργο που υποσχέθηκε. Ταυτόχρονα γίνεται για πρώτη φορά συστηματική χαρτογράφηση του συνόλου των πολιτιστικών φορέων της χώρας.
  • Σε ό,τι αφορά στον αθλητισμό, με στόχο τη διαφάνεια και εκκαθάριση της σωματειακής βάσης δημιουργήσαμε μητρώο αθλητικών ομοσπονδιών. Εκκαθαρίζεται η σωματειακή βάση του Ελληνικού Αθλητισμού από σωματεία «μαϊμούδες», που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και δημιουργείται το μητρώο των επιχορηγούμενων φορέων. Από το 2011 κανένα σωματείο που δεν έχει εγγραφεί στο μητρώο με συγκεκριμένα στοιχεία για την αθλητική δράση δε θα χρηματοδοτείται. Το μητρώο δεν είναι μια πολιτική εξοικονόμησης πόρων αλλά η βάση μιας νέας εθνικής αξιολόγησης  του σωματειακού αθλητισμού. Τέλος, υιοθετείται κεντρικός συντονισμός των επιχορηγήσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του ΟΠΑΠ, ώστε να υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός και να αποφεύγονται επικαλύψεις – διπλοεπιχορηγούμενοι.
  • Ενισχύουμε την διεθνή εικόνα της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης και στον τουρισμό.
    • Ολοκληρώνουμε μακροπρόθεσμη στρατηγική  για την ταυτότητα της Ελλάδας με στόχο την εξειδικευμένη στρατηγική ανά χώρα, ανά προϊόν και ανά περιφέρεια αναφορικά με την προβολή και τη διαφήμιση σε ξένα μέσα. Επενδύουμε σε μια Ελλάδα που αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα,  την πολυποικιλότητά της, τη δυνατότητά της να προσφέρει πλούσιες εμπειρίες σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και πεδίο ενδιαφέροντος των πελατών όλο το χρόνο και σε κάθε μήκος και πλάτος της.
    • Πήραμε μεσοπρόθεσμα μέτρα για την τόνωση του τουρισμού, στηρίζοντας τις μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις μέσω δύο νέων προγραμμάτων εγγυήσεων του ΤΕΜΠΜΕ, και των ευρωπαϊκων προγραμμάτων JEREMIE και JESSICA, επιταχύνοντας τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, με έμφαση στον «Πράσινο Τουρισμό», στον «Εναλλακτικό Τουρισμό», το «Εκσυγχρονίζομαι στον Τουρισμό» και το «Συνεργάζομαι – Καινοτομώ στον Τουρισμό», προχωρώντας στην άρση του καμποτάζ, την οριστική απελευθέρωση της αγοράς επίγειας εξυπηρέτησης όλων των αεροδρομίων της χώρας μας και την απαλλαγή από την καταβολή τελών προσγείωσης και παραμονής αεροσκαφών όλων των ελληνικών κρατικών αεροδρομίων, εκτός του Ελ.Βενιζέλου, για τη φετινή περίοδο, απλοποιώντας τις διαδικασίες για την έκδοση βίζα για τουρίστες που προέρχονται από αγορές που θεωρούνται νέες και δυναμικές, και υλοποιώντας το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και για τη διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας.
    • Για να στηρίξουμε τη νέα στρατηγική της χώρας μας για τον τουρισμό, βάλαμε σε άμεση εφαρμογή το νέο portal του ΕΟΤ visitgreece.gr. Για την αντιμετώπιση της κρίσης άμεσα δημιουργήσαμε Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων σε θέματα τουρισμού, επισπεύσαμε τη διαδικασία αποπληρωμής των υπέρογκων χρεών που μας είχε κληροδοτήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, εγγυηθήκαμε τα έξοδα διαμονής και σίτισης των τουριστών των οποίων το ταξίδι τους θα καθυστερήσει για λόγους ανωτέρας βίας, ενεργοποιήσαμε τα δίκτυα με τους μεγάλους ταξιδιωτικούς οργανισμούς του εξωτερικού και όλα τα επικοινωνιακά δίκτυα που απαιτούνται για την άμεση παρακολούθηση των εξελίξεων σε σχέση με την προβολή της Ελλάδας σε κάθε χώρα, κινητοποιήσαμε τον απόδημο Ελληνισμό και τους Έλληνες της διασποράς. Υλοποιήσαμε πολυάριθμα ταξίδια δημοσιογράφων ξένων ΜΜΕ και εκπροσώπων μεγάλων tour operators προκειμένου να επιτευχθεί θετική αρθρογραφία για την Ελλάδα, ενεργοποιήσαμε τα social media, και συγχρόνως ξεκινήσαμε μια νέα συμμετοχική προσπάθεια για την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, το YOU IN GREECE. Με ελάχιστα μέσα και με τη συνεργασία της ΕΡΤ δημιουργούμε προωθητικό οπτικοακουστικό υλικό για τις παραπάνω καμπάνιες.
  • Θέσαμε τη Δημόσια Τηλεόραση στην υπηρεσία του πολιτισμού, της αξιόπιστης ενημέρωσης και του διαλόγου. Διασφαλίσαμε καθεστώς διαφάνειας, αξιοκρατίας και συνετής διαχείρισης των οικονομικών της. Ήδη η οικονομική εξυγίανση της εταιρείας έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και αναμένεται ότι ο ισολογισμός του 2010 θα κλείσει με πλεόνασμα που θα υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο πνεύμα, εξορθολογίζεται το καθεστώς των εξωτερικών συνεργατών και  αξιοποιείται το μόνιμο προσωπικό της ΕΡΤ. Βάλαμε τέλος στις αργομισθίες και τις υπέρογκες αμοιβές στελεχών. Η στρατηγική της Δημόσιας Τηλεόρασης επαναπροσδιορίζεται πάνω στη βάση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ποιότητας. Το πρόγραμμα της ΕΡΤ θα έχει έμφαση στο πολιτισμό, τον διάλογο, την αξιόπιστη ενημέρωση, την ομογένεια.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ

  • Παραδίδουμε στους πολίτες τα κλειστά μέχρι σήμερα Ολυμπιακά ακίνητα και τα μετατρέπουμε σε κέντρα ανάπτυξης, αθλητισμού, πολιτισμού και ανάτασης της ζωής στην πόλη: το Αττικό ‘Αλσος, ο ‘Αγιος Κοσμάς, το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο  Σχινιά, η Ολυμπιακή εγκατάσταση των ‘Ανω Λιοσίων κ.ά., που ρήμαζαν για χρόνια, βρίσκονται πλέον στη διάθεση του κοινού. Και είμαστε ακόμη στην αρχή. 
  • Αξιοποίηση προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    • Ένταξη του πολιτισμού στο ΕΣΠΑ. Η προηγούμενη κυβέρνηση στέρησε από τον πολιτισμό το τομεακό πρόγραμμα, ενώ δεν άφησε απόθεμα ώριμων έργων για ένταξη στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα ή στα Τομεακά Προγράμματα.
    • Ξεκινώντας από μηδενική σχεδόν βάση ωριμάσαμε περίπου 300 έργα προς ένταξη τόσο στα ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα) όσο και στα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα («Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη», «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, «Ψηφιακή Σύγκλιση», «Διοικητική Μεταρρύθμιση») και τα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (διασυνοριακά, διακρατικά, διαπεριφερειακά), με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 800 εκατ. ευρώ.
    • Έχει δρομολογηθεί η ένταξη έργων για την προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, για τον εκσυγχρονισμό μουσείων ή δημιουργία νέων και για την ανάπτυξη δράσεων σύγχρονου πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα.
    • Στο πρόγραμμα της ψηφιακής σύγκλισης, εκτός από το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, δημιουργούμε τους 13 Πολιτιστικούς Περιφερειακούς ‘Ατλαντες, καθώς και το Εθνικό Αρχείο Μνημείων, έτσι ώστε το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας να είναι καταγεγραμμένο, προσβάσιμο και απολύτως αξιοποιήσιμο.
    • Στο πλαίσιο της «Διοικητικής Μεταρρύθμισης» σχεδιάσαμε την απλοποίηση των διαδικασιών των τεσσάρων Διευθύνσεων του τομέα του πολιτισμού που έρχονται καθημερινά και εντατικά σε επαφή με τον πολίτη, έτσι ώστε και οι ενδιαφερόμενοι να κερδίζουν χρόνο και χρήματα, ενώ το δημόσιο θα εξορθολογήσει τις διαδικασίες του κερδίζοντας εκατοντάδες ανθρωποώρες.
      Παράλληλα, και στο ίδιο πλαίσιο προχωρούμε την ψηφιοποίηση με παράλληλη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των πρακτικών των Κεντρικών Συμβουλίων του Υπουργείου (ΚΑΣ, ΚΣΝΜ, Συμβούλιο Μουσείων) με στόχο και πάλι την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη και της επιστημονικής κοινότητας.
    • Ένταξη του Τουρισμού στο ΕΣΠΑ. Εντάσσουμε έργα στο ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 205 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 83 εκατ. θα διοχετευτούν στον τομέα των υποδομών και τα υπόλοιπα σε ενισχύσεις του ιδιωτικού τομέα. Ένταξη έργων Τουρισμού στο ΕΣΠΑ 2007-2013.
    • Μείζον ζήτημα αποτελεί και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στον Τουριστικό Τομέα. Μέσω του ΕΣΠΑ, δίνουμε έμφαση στην κατάρτιση και τη συνεχή επιμόρφωση των εργαζομένων καιτων επιχειρηματιών του τουρισμού με προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 8,5 εκατ. ευρώ που, στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και στην προώθηση της καινοτομίας.
  • Ταχύτερη έκδοση visa για συγκεκριμένες χώρες. Ήδη στην αγορά της Ρωσίας η έκδοση της visa γίνεται μέσα σε 48 ώρες, χρόνο ρεκόρ για τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία παρατηρείται από το Μάρτιο 2010 μέχρι και σήμερα αύξηση στην έκδοση θεωρήσεων της τάξης του 36,2% σε σχέση με πέρυσι και από την Ουκρανία αύξηση της τάξεως του 100%. Ως προς την Κίνα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου να επιτύχουμε αύξηση της εισροής των κινέζων τουριστών στη χώρα μας.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΟΧΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  • Έχουμε σχεδιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για την πλήρη λειτουργία λιμένων. Το υπουργείο, στοχεύοντας στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και την αξιοποίηση των υποδομών μας σχεδιάζει ολοκληρωμένη πρόταση, προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία οι 28 λιμένες και να κατασκευαστούν άλλοι 53 χωροθετημένοι. Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, στοχεύοντας σε τουρισμό ποιότητας και υψηλού εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτες και διευρύνοντας το πεδίο των επενδύσεων.
  • Προωθούμε την ανάπτυξη των Περιφερειών μέσω της φιλοξενίας σημαντικών διεθνών διοργανώσεων. Για παράδειγμα, σχεδιάζουμε τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 που θα γίνουν στο Βόλο και στη Λάρισα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελέσουν εφαλτήριο ανάπτυξης και προβολής της Θεσσαλίας. Τόσο με την προβολή διαφόρων μορφών τουρισμού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (π.χ. καταδυτικός τουρισμός στις Σποράδες, θρησκευτικός και αθλητικός στα Μετέωρα, περιπατητικός στο Πήλιο και στον Όλυμπο, αγροτουρισμός στον κάμπο κ.λπ.) όσο και με την προβολή των θεσσαλικών προϊόντων και την ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής.
  • Επίκειται σχέδιο νόμου για τον Αγροτουρισμό, ώστε να εισαχθούν οι βασικοί ορισμοί και ένα πλαίσιο λειτουργίας επιχειρήσεων στον τομέα αυτό που αναμένεται να δώσει σοβαρές εναλλακτικές στον χειμαζόμενο αγροτικό κόσμο αλλά και σε όσες τουριστικές επιχειρήσεις προτίθενται να αναπτύξουν δραστηριότητα στον λεγόμενο τουρισμό περιπέτειας (adventure tourism) και σχέδιο νόμου που ρυθμίζει θέματα Ιαματικού Τουρισμού & Θερμαλισμού.
  • Επίκειται ο νέος νόμος για τον κινηματογράφο, με τον οποίο ενισχύεται η νέα δημιουργία. Σε πρόσφατο νομοσχέδιο εντάξαμε φορολογικά κίνητρα που προβλέπεται ότι θα δώσουν νέα ώθηση και σαφή αναπτυξιακή πνοή στο χώρο.
  • Δίνουμε προστιθέμενη αξία σε αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα και τα αναδεικνύουμε μέσω συντονισμένης επικοινωνιακής πολιτικής και στρατηγικής σε τουριστικά γεγονότα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας, στον οποίο εκμεταλλευόμενοι την Επέτειο των 2.500 ετών από τη Μάχη του Μαραθώνα, καταφέραμε σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς να δημιουργήσουμε μια ξεχωριστή πολιτιστική και αθλητική εμπειρία για τις συμμετέχοντες. Έχουμε ήδη υπερδιπλασιάσει για φέτος τις συμμετοχές δρομέων (από περίπου 10.000 σε περισσότερους από 20.000) και αναμένουμε η οικονομία της Αττικής να ωφεληθεί από τις αφίξεις ξένων δρομέων με 40.000.000 ευρώ, ενώ παράλληλα χτίζουμε ένα εξαιρετικά δυνατό brand name (“Marathon”) που θα ενισχύει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η επόμενη ετήσια επαναλαμβανόμενη αθλητική διοργάνωση που θα επιχειρήσουμε να αναβαθμίσουμε σε προσοδοφόρο τουριστικό γεγονός είναι το Ράλι Ακρόπολις, το οποίο καταφέραμε ήδη με συντονισμένες προσπάθειες να επανεντάξουμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC).

Αναδεικνύουμε τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης μέσω του προγράμματος Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών. Κάθε χρόνο οι πολιτιστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης – και όποιος άλλος μπορεί και θέλει να συμβάλει- θα συμμετέχει στην πρόσκληση της πόλης προς έναν πολιτισμό και θα ανταλλάσει μαζί του πολιτιστικά αγαθά. πολιτισμό. Η αρχή θα γίνει από το 2011 με το πρόγραμμα για τη Μέση Ανατολή, θα ακολουθήσει το 2012 το πρόγραμμα για τα Βαλκάνια και τη Νοτιανατολική Ευρώπη κ.ο.κ. Στόχος είναι όλοι οι φορείς μέσα από συντονισμένες δράσεις – και όχι παράλληλες ανεξάρτητες αφηγήσεις- να γίνουν πυλώνες ανάδειξης των πολιτισμών και μέσα από αυτά τα προγράμματα να προβληθεί παγκοσμίως η ταυτότητα της Θεσσαλονίκης που είναι το πολιτιστικό «δυναμό» της Ελλάδας και η καθοριστική της θέση ως σταυροδρόμι πολιτισμών στην ευρύτερη Νοτιανατολική Ευρώπη. Μέσω των δράσεων αυτών θα ενισχυθεί η εξωστρέφεια της πόλης και θα καταστεί παράλληλα η Βόρειος Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστικός τουριστικός προορισμός προσελκύοντας νέους επισκέπτες και επιμηκύνοντας την τουριστική περίοδο.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024