Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΤο Θέμα της ΕπικαιρότηταςΗ Eurocypria, οι δράσεις της κυβέρνησης και οι αντιδράσεις φορέων και κομμάτων

Η Eurocypria, οι δράσεις της κυβέρνησης και οι αντιδράσεις φορέων και κομμάτων

Η Eurocypria, οι δράσεις της κυβέρνησης και οι αντιδράσεις φορέων και κομμάτων

«Κύμα» αντιδράσεων προκάλεσε η ξαφνική κατά τα φαινόμενα, αναμενόμενη από τους περισσότερους παύση λειτουργίας της κυπριακής κρατικής εταιρείας ναυλωμένων πτήσεων Eurocypria. ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ αλλά και όλοι οι φορείς τονίζουν ότι δεν ενημερώθηκαν ποτέ για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ενώ εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τη ζημιά που θα προκληθεί στον χειμερινό τουρισμό από την ακύρωση των πτήσεων της εταιρείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε πάντως σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει συγχώνευση ή απορρόφηση εργασιών της Eurocypria από τις Κυπριακές Αερογραμμές. Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, από πλευράς Ε.Ε. έγινε επίσης σαφές ότι με την επικείμενη πτώχευση της Eurocypria στο μερίδιο αγοράς, που κατέχει σήμερα η εταιρεία, δικαίωμα έχουν τόσο οι Κυπριακές Αερογραμμές όσο κι άλλες αεροπορικές εταιρείες. Αρνητική ήταν η θέση της Επιτροπής και στο αίτημα των συντεχνιών των Κυπριακών Αερογραμμών για εθελούσια αποχώρηση, με το αιτιολογικό ότι αντίκειται στο σχέδιο ανασυγκρότησης της εταιρείας.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται στο σκοτάδι, για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, μετά το κλείσιμο της Eurocypria. «Δε γνωρίζουμε» είπε, «ποιος θα πληρώσει τα χρέη, τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι, πόσοι θα απολυθούν και πόσοι θα απορροφηθούν από τις Κυπριακές Αερογραμμές». Σημείωσε ότι η απραξία της κυβέρνησης οδήγησε σε χρεοκοπία την Γιουροσύπρια και ενδεχομένως να οδηγήσει σε πτώχευση τις Κυπριακές Αερογραμμές. Μιλώντας μετά την συζήτηση του προϋπολογισμού του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε ούτε τον έφορο για τους σχεδιασμούς της, ο οποίος με πρωτοβουλία, δική του, ζήτησε τη μετάβαση όλων των εμπλεκομένων στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Παρασκευή, για να συζητήσουν το θέμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Λευτέρης Χριστοφόρου, κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι δεν προέβη σε καμία ενέργεια, για να διασφαλίσει την ομαλή έλευση τουριστών για την χειμερινή περίοδο. Μίλησε για αδιαφορία, απραξία και αμέλεια των κυβερνώντων. Υπέδειξε ότι, ενώ έγιναν αιματηρές θυσίες να διατηρηθεί ο χειμερινός τουρισμός και να φτάσουν στην Κύπρο 25.000 έως 30.000, η κυβέρνηση δεν έκανε καμιά ενέργεια για να διασφαλίσει την ομαλή έλευση αυτών των τουριστών. Ανακοίνωσε ακόμη ότι, εάν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή δε βρεθεί λύση, τότε θα συνέλθει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ κ. Γιώργος Βαρνάβα ανέφερε ότι είναι αδιανόητο, δέκα μέρες πριν το κλείσιμο της Eurocypria να μην υπάρχει σχεδιασμός για το πως θα εξυπηρετηθούν οι τουρίστες. Το πλήγμα για τον τουρισμό είπε, θα είναι τεράστιο.

Έντονα επικριτικός ήταν και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ κ. Μιχάλης Γιωργάλλας, ο οποίος τόνισε: «Οι ακυρώσεις λόγω Eurocypria θα είναι η χαριστική βολή στο χειμερινό μας τουρισμό, ενώ θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στις επιδόσεις της οικονομίας για το επόμενο έτος». Κάνει λόγο για τραγικά λάθη, τα οποία θα κληθεί να πληρώσει στο τέλος ο Κύπριος φορολογούμενος, ενώ θέτει το ερώτημα «γιατί ενώ γνώριζαν την άθλια οικονομική κατάσταση της εταιρείας προχώρησαν τις τελευταίες βδομάδες χωρίς να μετρήσουν το κόστος και το όφελος των ενεργειών τους, σε μονιμοποιήσεις εποχιακού προσωπικού». Την ίδια στιγμή, το ΕΥΡΩΚΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών, οι οποίες όπως εκτιμά «δε θα αντέξουν το οικονομικό βάρος που δημιουργούν οι οικονομικές υποχρεώσεις της Eurocyrpia, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα των Κυπριακών Αερογραμμών ως εθνικού αερομεταφορέα της Κύπρου».

Ο βουλευτής των Οικολόγων κ. Γιώργος Περδίκης, διερωτήθηκε που πήγαν τα 35 εκ. ευρώ που ενέκρινε η Βουλή για τη σωτηρία της εταιρείας. Τώρα ο λαός θα αναγκαστεί να πληρώσει διπλά, αφού 300 οικογένειες θα οδηγηθούν στην ανεργία. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαρύτατες.

Υπουργείο Εμπορίου: Όσο είναι δυνατό να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης έσπευσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για τον τουρισμό. Τόνισε ότι υπουργείο και ΚΟΤ προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα που παρουσιάζεται με την άφιξη τουριστών, μέσα από τη συνεργασία με άλλες αεροπορικές εταιρείες και τουριστικούς οργανισμούς. Όπως δήλωσε ο υπουργός, «εμείς και ο ΚΟΤ, κάνουμε διάφορες επαφές και με αεροπορικές εταιρείες και με τουριστικούς πράκτορες, ούτως ώστε όσο είναι δυνατό να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά, η οποία όμως πρέπει να πω, δεν πρέπει να παρουσιάζεται έτσι καταστροφική γιατί οι αριθμοί που έχω ακούσει από διάφορα Μέσα, διαφέρουν πάρα-πάρα πολύ».
«Εμείς ως υπουργείο και ο ΚΟΤ», συνέχισε, «προσπαθούμε να βρούμε αεροπορικές εταιρείες ή τουριστικούς πράκτορες μεγάλους, να ενοικιάσουμε αεροπλάνα για να φέρουμε τους τουρίστες». Τόνισε ότι στόχος είναι να μη χαθεί, αν είναι δυνατόν, ούτε ένας τουρίστας. Τόνισε παράλληλα ότι οι εκτιμήσεις του ΚΟΤ είναι ότι επηρεάζονται περίπου για 13.000 τουρίστες, «όμως» πρόσθεσε «το πρόβλημα δεν είναι γι’αυτόν τον αριθμό, αλλά για τους τουρίστες που θα έρθουν τις επόμενες λίγες εβδομάδες, διότι είμαι σίγουρος ότι μετά θα δοθούν λύσεις, αλλά πρέπει να είμαστε όλοι ψύχραιμοι, να δώσουμε πρακτικές λύσεις και όχι μόνο να φιλολογούμε».

Ανησυχία ΚΟΤ και πρακτόρων για σημαντική μείωση στις αφίξεις
Τον κώδωνα του κινδύνου για τον χειμερινό τουρισμό λόγω της σημαντικής μείωσης των αφίξεων που προκαλεί το κλείσιμο της Eurocypria και η αναστολή του πτητικού της προγράμματος, κρούουν και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Ο πρόεδρος του συνδέσμου, κ. Βίκτωρ Μαντοβάνης, τονίζει ότι από την αναστολή του πτητικού προγράμματος της εταιρείας επηρεάζονται 28.000 τουρίστες από τους οποίους οι 14.000 είχαν κάνει διευθετήσεις και κρατήσεις. Είπε επίσης ότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες είχαν κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή και είχαν πάρει διαβεβαιώσεις ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα απορροφούσαν το πτητικό πρόγραμμα της Eurocypria. Ο κ. Μαντοβάνης ανέφερε ότι η Eurocypria ενημέρωσε τους συνεργάτες της στη Γερμανία και άλλες χώρες ότι αναστέλλεται το πτητικό της πρόγραμμα χωρίς να τους δώσει εναλλακτική επιλογή. «Ουσιαστικά», ανέφερε ο κ. Μαντοβάνης τους είπε «εμείς κλείνουμε και κόψτε το λαιμό σας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΟΡ κ. Αλέκος Ορουντιώτης, ανέφερε ότι πρόκειται για αρνητική εξέλιξη και ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν είναι του μεγέθους που παρουσιάζεται. Είπε επίσης ότι ο ΚΟΤ καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες και πραγματοποιεί επαφές για αντιμετώπιση της κατάστασης. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο οργανισμός βρίσκεται σε επαφή με τις Κυπριακές Αερογραμμές και αναμένει τις θέσεις της εταιρείας επί του θέματος. Ανάλογα με τις απαντήσεις που θα πάρουμε, είπε ο κ. Ορουντιώτης, θα προσπαθήσουμε να βρούμε και τις λύσεις.

Έλλειψη σοβαρότητας προς το εξωτερικό
Την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η Κυβέρνηση τον τουρισμό της Κύπρου εξέφρασαν στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ). Η διάσκεψη δόθηκε με αφορμή την ενημέρωση ξένων συνεργατών της τουριστικής βιομηχανίας μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος από αντιπρόσωπο της Eurocypria ότι το πτητικό πρόγραμμα της τερματίζεται στις 13 Νοεμβρίου.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση, το κράτος, χειρίζεται τον τουρισμό του νησιού μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ACTA κ. Βίκτωρ Μαντοβάνης, προσθέτοντας ότι είναι αδιανόητο στις 13 Νοεμβρίου να τερματίζεται το πτητικό πρόγραμμα της Eurocypria και οι συνεργάτες του εξωτερικού να λαμβάνουν ένα απλό email τη Δευτέρα το βράδυ στις 2 Νοεμβρίου, μέσω του οποίου να τους ανακοινώνεται η διακοπή του πτητικού προγράμματος, χωρίς να δοθεί καμία εναλλακτική λύση και χωρίς ούτε και μία συγνώμη. «Από χθες το πρωί όλα τα μέλη μας, όλοι οι ξενοδόχοι έλαβαν τηλεφωνήματα από εκνευρισμένους συνεργάτες, ως επί το πλείστον από τη Γερμανία, που αναρωτιούνται τι θα κάνουν με τις κρατήσεις τους για τον προσεχή χειμώνα», ανέφερε. «Μιλάμε για 28.000 θέσεις από την 1η Νοεμβρίου 2010 μέχρι 31 Μαρτίου 2011, που έχουν ήδη προπωληθεί στους διοργανωτές ταξιδιού, ενώ για περίπου 14-15.000 θέσεις έχουν ήδη εξευρεθεί οι πελάτες».

Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και σε προγραμματισμένες πτήσεις για την Αγία Πετρούπολη (6.000 θέσεις) και για το Μπέργκεν και το Όσλο της Νορβηγίας (2.000 θέσεις).

«Το πρόβλημα», είπε, είναι ότι «δείχνουμε προς τους συνεργάτες μας μία ασυνέπεια, μία έλλειψη σοβαρότητας, ενώ παράλληλα μειώνουμε την αξιοπρέπεια μας και δε δείχνουμε κάποιο είδος σεβασμού προς τους συνεργάτες μας, που όλα αυτά τα χρόνια μας έχουν στείλει εκατομμύρια τουρίστες στην Κύπρο». Η κατάσταση, σημείωσε ακόμη ότι είναι πάρα πολύ σοβαρή και οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες όχι μόνο για φέτος το χειμώνα, αλλά και «για του χρόνου το καλοκαίρι και για τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, υπάρχουν λύσεις φτάνει να μην υπάρχει αδιαφορία και προχειρότητα, ενώ για να μην χαθεί μέρος των προπωλημένων θέσεων η όποια λύση θα πρέπει να εξευρεθεί άμεσα.

«Πρέπει να σας πω», ανέφερε, «ότι οι κρατήσεις έχουν παραλύσει, αφού, όλοι οι συνεργάτες μας στη Γερμανία έχουν σταματήσει να παίρνουν κρατήσεις για την Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα συνεργάτες από άλλες χώρες, όπως η Αγγλία, διερωτώνται τι θα γίνει». Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι αν δεν βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται, τότε τουλάχιστον 7-8 ξενοδοχεία θα κλείσουν, κάτι που θα είναι καταστροφικό αν ληφθούν υπόψη οι προσπάθειες που αναλήφθηκαν από όλους για να παραμείνουν ξενοδοχεία ανοιχτά το χειμώνα. «Με παραδείγματα όπως αυτό νοιώθουμε ότι το κράτος δε θέλει τον τουρισμό», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΚΟΤ κ. Αλέκος Ορουντιώτης αναφέρθηκε στους τουρίστες από τη Γερμανία που θα επηρεαστούν άμεσα από την ενδεχόμενη διακοπή του πτητικού προγράμματος της Eurocypria, διευκρινίζοντας ότι ο ακριβής αριθμός είναι 13.500, αφού τόσες θέσεις έχουν κρατηθεί όπως είπε από τις 13 Νοεμβρίου 2010 ως και τις 29 Απριλίου 2011.

«Ήταν σε όλους γνωστό ότι η Eurocypria είχε προβλήματα και ότι αργά ή γρήγορα κάτι θα γινόταν, γι’αυτό και ο ΚΟΤ από πολύ νωρίς μελετούσε το θέμα, ενώ έχουμε κάνει τις επαφές μας όλο αυτό το διάστημα τόσο με την κυβέρνηση, όσο με τις Κυπριακές Αερογραμμές και τη Eurocypria ακριβώς για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να υπάρξει κενό πτήσεων τόσο μέσα στο Νοέμβριο ή και αργότερα».

«Αυτό που μπορώ να πω σήμερα», ανέφερε, «είναι ότι τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν ομαλά αν δεν υπάρξει κάποια άλλη αρνητική εξέλιξη, αφού έχει δοθεί διαβεβαίωση από τις Κυπριακές Αερογραμμές ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να απορροφήσουν το πτητικό πρόγραμμα της Eurocypria. Αν υπάρξει κάποια αδυναμία των Κυπριακών Αερογραμμών για ένα μέρος του προγράμματος το οποίο δε θα μπορέσουν ίσως να απορροφήσουν, τότε αναμένουμε εμείς ως ΚΟΤ να έχουμε αυτή την πληροφόρηση και τάχιστα θα προσπαθήσουμε να εξεύρουμε τις λύσεις για να μην υπάρξει αυτό το κενό».

Ο κ. Ορουντιώτης αναφέρθηκε επίσης στις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από τον ΚΟΤ και από όλους τους εταίρους του τουρισμού για να αναζωογονηθεί το πρόγραμμα του χειμερινού τουρισμού στην Κύπρο, λέγοντας ότι «δε θέλουμε φυσικά ότι έχουμε πετύχει να πάει στο βρόντο. Ήδη οι ενδείξεις που έχουμε από τους αρμόδιους είναι ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ κ. Ζαχαρίας Ιωαννίδης αναφέρθηκε σε σοβαρό πλήγμα αυτοχειρίας της τουριστικής Κύπρου, προσθέτοντας ότι «κατ’εμάς αυτό είναι ένα τραγικό ολίσθημα που ως κράτος, ως τουριστική Κύπρος, είναι πρωτόγνωρο και αδικαιολόγητο». «Νομίζω γνωρίζετε», είπε, «πόσο πιο πολύτιμος είναι ο χειμερινός τουρίστας για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας, ξενοδοχεία σε λειτουργία», συμπληρώνοντας ότι «όσο πιο καλά πάει η χειμερινή περίοδος τόσο πιο επιτυχημένα αναμένεται να αρχίσει και η καλοκαιρινή περίοδος».

«Για μας ως ΠΑΣΥΞΕ είναι ιδιαίτερο πλήγμα και ανησυχία αυτή η αντιεπαγγελματική συμπεριφορά που έχει επιδειχθεί, γιατί καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες σε συνεργασία με κυβερνητικά τμήματα, για να αξιοποιήσουμε την υπολειτουργία των ξενοδοχείων που επιλέγουν να παραμένουν ανοιχτοί το χειμώνα, έτσι ώστε να καταρτίζουν παράλληλα και ταυτόχρονα τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είναι εκ των ων ουκ άνευ, η κυβέρνηση, ο αρμόδιος οργανισμός ο ΚΟΤ, να δώσουν λύση χτες στους συνεργάτες και να τους καθησυχάσουν, για να υπάρξει συνέχεια. Αναμένουμε άμεσα διορθωτική πράξη».

Ο γενικός διευθυντής του ΣΤΕΚ κ. Φειδίας Καρής, δήλωσε: «Η τουριστική Κύπρος, για ακόμη μια φορά έχει εκτεθεί διεθνώς στα μάτια των συνεργατών μας στο εξωτερικό, των οργανωτών ταξιδιών και των άλλων που εμπλέκονται στο κύκλωμα της βιομηχανίας ταξιδιών και τουρισμού. Αυτό είναι πολύ λυπηρό».

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024