Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΤο Θέμα της Επικαιρότητας41η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση ΕΞΑ-A Η Αθήνα εξακολουθεί να ικανοποιεί τους επισκέπτες της, παρά τα σοβαρά προβλήματα το 2010

41η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση ΕΞΑ-A Η Αθήνα εξακολουθεί να ικανοποιεί τους επισκέπτες της, παρά τα σοβαρά προβλήματα το 2010

41η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση ΕΞΑ-A
Η Αθήνα εξακολουθεί να ικανοποιεί τους επισκέπτες της, παρά τα σοβαρά προβλήματα το 2010

«Το όνομα της Αθήνας, άλλοτε δοξάζεται και άλλοτε διασύρεται, απ’ότι θετικό ή αρνητικό συμβαίνει στην πρωτεύουσα ή ανά την Ελλάδα.  Απ`την άλλη, η Αττική έχει ένα πολυδιάστατο και σύγχρονο προϊόν, έχοντας πάψει προ πολλού να είναι αποκλειστικά στο έλεος και τις διαθέσεις των tour operator. Απευθύνεται σε πολλά και διαφορετικά κομμάτια της διεθνούς αγοράς, (όπως leisure, corporate, συνέδρια, κρουαζιέρες κ.λπ.) και έχει μεν προβλήματα, αλλά και άπειρες δυνατότητες. Aρα, αν βελτιωθούν οι παρούσες συνθήκες και προβληθεί σωστά ο προορισμός στις ξένες αγορές, η Αθήνα ταχύτατα θα ανακάμψει – δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και δεν εξαρτάται από τις διαθέσεις κανενός».

Αυτό ήταν το κεντρικό και ελπιδοφόρο μήνυμα που έστειλε η 41η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Ξενοδόχων της Αθήνας – Αττικής (η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Grande Bretagne) προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους τουριστικούς φορείς, αλλά και τους επιχειρηματίες του τουριστικού-και όχι μόνο- κλάδου που συμμετείχαν στις εργασίες της. Στην εκδήλωση, μίλησαν ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος και η κα Όλγα Κεφαλογιάννη, τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ.

Ο υπουργός προχώρησε σε ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις και παρουσίασε το πρόγραμμα του υπουργείου για την προβολή της Αθήνας με τίτλο «ATHENS every week». Η ΕΞΑ-Α εκτιμά πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια συγκροτημένη και πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση προβολής της Αθήνας που συμβάλλει στην αποκατάσταση της φήμης της κι αποτελεί μια καλή αφετηρία για ουσιαστική κι εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. των ξενοδόχων της Αθήνας-Αττικής, παρουσιάσθηκαν η νέα πολυτελής έκδοση της ΕΞΑ-Α με τίτλο «Αθήνα – Αττική: Ταξίδι στον αέναο προορισμό, Athens-Attica: Journey to the Everlasting Destination», που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου απΆ την ΕΞΑ-Α και το γραφείο Τύπου της ένωσης, καθώς και τα αποτελέσματα της 6ης κατά σειρά έρευνας περί «Ικανοποίησης Πελατών Ξενοδοχείων Αττικής» και «Μελέτη Απόδοσης των Ξενοδοχείων» που διενήργησε και φέτος για λογαριασμό της ΕΞΑ-Α η εταιρεία συμβούλων GBR Consulting.

Σύμφωνα με την μελέτη, η Αθήνα εξακολουθεί να ικανοποιεί τους επισκέπτες της, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε το 2010. Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες που δήλωσαν ότι θα ξαναέρθουν στην Αθήνα ή θα τη συστήσουν σε φίλους τους ξεπέρασαν το 90% και παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (σε ένα δείγμα άνω των 1.600 ερωτηματολογίων από πελάτες των ξενοδοχείων της Αττικής όλων των κατηγοριών). Από την άλλη πλευρά, η κρίση άφησε τα σημάδια της, αφού: – πολλοί σχετικοί δείκτες (π.χ. καθαριότητας, ασφάλειας, κοινόχρηστων χώρων της πόλης, ΜΜΜ) παρουσίασαν επιδείνωση. – για πρώτη φορά από το 2003 και μετά που η GBR Consulting παρακολουθεί τα σχετικά στοιχεία για λογαριασμό της ΕΞΑ-Α, και οι τρεις σημαντικότεροι δείκτες απόδοσης των ξενοδοχείων (δηλαδή την Πληρότητα, Μέση Τιμή Δωματίου (ARR) και Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (RevPAR)) παρουσιάζουν απόκλιση από τους αντίστοιχους Μέσους Όρους της ευρωπαϊκής και μεσογειακής αγοράς.

Συμπερασματικά, είναι μέγιστη η ανάγκη αποκατάστασης της τουριστικής εικόνας της πόλης και της εύρυθμης λειτουργίας της (π.χ. να λειτουργούν απρόσκοπτα το αεροδρόμιο, τα ΜΜΜ και τα μνημεία / μουσεία), ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των δεκαετιών 1980 και 1990 όταν έκλεισαν 85 ξενοδοχειακές μονάδες. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σημαντική επίπτωση στην οικονομία και στην απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού της πόλης και ευρύτερα της Αττικής. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση τουριστικής πολιτικής για την Αθήνα θα πρέπει να βασιστεί στο αναμφισβήτητα πλέον πολύ ισχυρό τουριστικό προϊόν της Αθήνας και να εμπλουτιστεί με την ανάπτυξη των κρουαζιερών και του συνεδριακού τουρισμού. Στην περίπτωση αυτή ο τουρισμός θα αποτελέσει την ατμομηχανή για την τάχιστη οικονομική ανάκαμψη της πόλης.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024