Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΑνοικτή επιστολή προς κύριο Πασχαλίδη για τον Τουρισμό

Ανοικτή επιστολή προς κύριο Πασχαλίδη για τον Τουρισμό

Ανοικτή επιστολή προς κύριο Πασχαλίδη για τον Τουρισμό

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Είναι πάρα πολλές φορές που έκανα κριτική για την τουριστική πολιτική που ακολουθείται στον τόπο μας. Είχα συγκρίνει άλλους τουριστικούς προορισμούς με την Κύπρο, έχω φέρει χειροπιαστά παραδείγματα πως ενεργούν οι τουριστικές αρχές και οι τουριστικοί παράγοντες, επιχειρηματίες σε χώρες όπως η Ισπανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, το «τριτοκοσμικό» Μαρόκο, η «αφρικανική» Τυνησία, η Τουρκία ακόμα και αυτή η βυθισμένη στην κρίση Ελλάδα.

Στο χαιρετισμό σας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΔΙΞΕ είπατε χαρακτηριστικά ότι: «επιβάλλεται να προσδώσουμε μεγαλύτερη σημασία και να επικεντρωθούμε σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας που προσφέρουμε». Αυτό το είχαν πει όλοι οι προκάτοχοι σας και το έχουμε ακούσει πάμπολλες φορές από τα επίσημα στόματα. Αυτό που δεν μας έχει πει κανείς είναι πως το κράτος προσδιορίζει την λέξη ποιότητα. Εγώ είμαι σίγουρος  ότι δεν ξέρει να την προσδιορίσει.

Είναι αποδεκτό από όλους τους τουριστικούς παράγοντες του νησιού ότι τα μέχρι σήμερα τα στρατηγικά σχέδια (όσα από αυτά εκπονήθηκαν) απέτυχαν παταγωδώς. Έχουμε αφήσει σε ξένα χέρια όχι μόνο την προώθηση και την ιδιοκτησία της μάρκας Κύπρος, αλλά επίσης και τις προσφερόμενες υπηρεσίες πρώτης γραμμής στο νησί. Αυτά τα σχέδια είναι που κατάντησαν την Κύπρο ένα τουριστικό προορισμό φτηνών διακοπών. Φτηνών σε όλα τα επίπεδα, αφού το Κυπριακό ανθρώπινο δυναμικό άφησε τον τουρισμό γιατί οι μισθοί ήταν πενιχροί λόγω χαμηλής κερδοφορίας, το κράτος ήταν και είναι ανύπαρκτο στο τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και επαγγελματικού προσανατολισμού και καταντήσαμε να ακούμε από υπάλληλους ξενοδοχείων να εξηγούν σε τουρίστες για την «Τουρκική Κύπρο». Δεν έχουμε δει κανένα απολύτως μέτρο να παρθεί από επίσημο φορέα στην εκπαίδευση και επανεκπαίδευση των τουριστικών επαγγελματιών ,κυρίως πρώτης γραμμής, έτσι ώστε να αφομοιωθεί το ξένο εργατικό δυναμικό και να τους μετατρέψουμε από απλούς μεταφορείς πιάτων σε πωλητές εμπειριών. (Δείτε το άρθρο μου «DonΆt ask me, IΆm from Bulgaria»).

Περάσαμε από την φτήνια στη ξευτίλα. Από τη μια φτιάχνουμε μαρίνες και γκολφ και από την άλλη κλείνουμε αεροπορικές εταιρίες. Από τη μια δίνουμε άδειες για πεντάστερα ξενοδοχεία και από την άλλη τα πεζοδρόμια μας μοιάζουν με πίστα μοτοκρός. Από τη μια ψάχνουμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο και από την άλλη ανεχόμαστε να μας λένε ότι θα κλείσουν αεροπορικές διαδρομές προς την Κύπρο το χειμώνα.

Αναφερθήκατε στο πρόγραμμα «Κύπρος, μικρές αποδράσεις, μεγάλες εμπειρίες», που σαν αρχή είναι πολύ καλή, αλλά στο τέλος στοχεύει σε εκείνους που ακόμα έχουν όριο στην πιστωτική τους κάρτα και κατοικούν στην Κύπρο (δηλ. δημόσιους υπαλλήλους). Μιλήσατε για τον ανθρώπινο παράγοντα και την σημασία του, όμως δεν μας είπατε τι έκανε το κράτος το οποίο αντιπροσωπεύετε στο να εκπαιδεύσει ορθά τους «υπηρέτες» του τουρισμού, με ένα σύστημα επιτήρησης και αξιολόγησης.

Αγαπητέ κύριε Πασχαλίδη, ο τουρισμός είναι φυσικός πόρος και ως αυτός θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έτσι όπως τον αντιμετώπισε π.χ. η Κόστα Ρίκα, ο τουρισμός είναι εμπειρία, και στην Κύπρο δυστυχώς, πολλές φορές είναι κακή.

Η πολιτική της περσινής χρονιάς να μειώσουμε τις τιμές για να αυξήσουμε το τουριστικό ρεύμα, πολιτική που σθεναρά υποστηρίξατε, το μόνο που κατάφερε είναι να μας ξεφτηνίσει και να απομυζήσει τα τελευταία σεντ στους ήδη παρατραβηγμένους τραπεζικούς μας λογαριασμούς.

Για ακόμα μια φορά το κράτος αποδεικνύεται ότι δεν είναι καλός επιχειρηματίας και είναι πλέον επιτακτική ανάγκη οι επαγγελματίες επιχειρηματίες του τουρισμού να αναλάβουν αυτά που το κράτος δεν μπορεί να διεκπεραιώσει.

Μήπως ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε τις νουθεσίες του Μίκη Θεοδωράκη και στον τουρισμό; Μήπως ήρθε η ώρα οι τουριστικοί επαγγελματίες να κηρύξουμε ανεξαρτησία και να δηλώσουμε ανυπακοή προς όλα εκείνα τα σχέδια που «τάσσουν φούρνους ποξιμάθκια»;

 

Πέτρος Μαύρος
Διευθύνων Σύμβουλος
Avantless LTD

 

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024